Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Reizen

Duiken bij Aqaba in Jordanië

Blauw water, kleurrijke vissen, koralen en een vergeten wrak. De Rode Zee is een paradijs voor duikers. Veel mensen kiezen voor een duikvakantie in Egypte, maar weet je dat je ook in Jordanië prachtig kan duiken?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aqaba ligt in het zuiden van Jordanië. Het is de enige kustplaats van het land. Aqaba heeft een ruime verscheidenheid aan duikstekken, variërend van wrakken, koraalriffen en vlaktes met zand en zeegras.

De Cedar Pride is wellicht het beroemdste wrak van Aqaba. Dit 75-meter lange wrak is afgezonken in 1985. Hoogtepunt en van een duik op het wrak is niet het rijke onderwaterleven: het wrak is schaars begroeid en niet echt een kraamkamer in zee. Wanneer je echter langs de masten en katrollen zwemt, of door een kleine swim-through in het ruim, dan mis je het leven niet echt.

Op andere plekken rondom Aqaba is het onderwaterleven zeer divers. Verwacht geen haaien of ander groot wild, al is kans op schildpadden  groot. Ook liefhebbers van macroleven komen aan hun trekken in Aqaba, zeker bij Kiwi Reef vlak bij de Saudi-grens.

De meeste duiken in Aqaba zijn bootduiken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Duiken in Jordanië of Egypte?
Aqaba ligt in het uiterste noorden van de Rode Zee. De koralen zijn minder talrijk dan in het zuiden van Egypte. Je vindt er geen uitgestrekte riffen met enkel zachte en harde koralen, de riffen van Aqaba bestaan meer uit rotsblokken met koraal met zand ertussen. De onderwaterwereld van Aqaba lijkt op het nabijgelegen Dahab.

Sommige duikers twijfelen over de veiligheid in Egypte. Aqaba zal voor hen een veilig alternatief zijn. Jordanië is de afgelopen jaren het meest stabiele land in het Midden-Oosten gebleken.

Doordat Aqaba een relatief nieuwe duikbestemming is, zijn de duikstekken rondom Aqaba nog niet platgedoken door de massa. Bovendien hoef je in Aqaba niet bang te zijn voor opdringerige verkopers.

Cultuur snuiven vanuit Aqaba
Een duikvakantie in Aqaba laat zich prima combineren met een korte kennismaking met rijke Jordaanse cultuur.
Op twee uurtjes rijden van Aqaba vind je Wadi Rum met zijn gastvrije Bedoeïnen. Je kunt hier op een jeep door de woestijn rijden, of genieten van de ondergaande zon vanaf de rug van een kameel. De verloren stad Petra ligt op drie uur rijden. Petra behoort tot een van de zeven moderne wereldwonderen, en dat is niet voor niks!

jenny-smit-aqaba-wadi-rum

Wadi Rum

Petra en Wadi Rum zijn te bezoeken als dagtrip vanuit Aqaba.

Reizen naar Jordanië
Jordanië heeft twee internationale vliegvelden, in de kustplaats Aqaba en in de hoofdstad Amman. Vanuit Nederland en België gaan dagelijks directe vluchten naar Amman. Vanaf voorjaar 2017 zullen er directe vluchten van Brussel naar Aqaba gaan. In het zomerseizoen gaan er iedere zaterdag goedkope vluchten van Amsterdam naar Aqaba.
Het voordeel van vliegen naar Aqaba is dat je dezelfde dag nog in het water kan liggen. Bovendien heb je geen visum nodig wanneer je via Aqaba Jordanië binnen gaat, terwijl je via Amman JD 40 betaalt (ongeveer 52 euro).

Zelf kan ik eigenlijk niet kiezen wat mijn hoogtepunt van Jordanië is, het duiken of de rijke cultuur. Gelukkig is Aqaba maar vijf uur vliegen, ik kan dus makkelijk een keer terug.

Deze post is mede tot stand gekomen dankzij Aqaba Tourism.

1 reactie

  1. Avatar

    Kun je in november ook nog goed duiken? Of is het dan te koud?

    Mvg

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief