Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Duikeilanden in de Filipijnen

De Filipijnen bestaat uit maar liefst 7641 eilanden. Een ideale duikbestemming dus.Wij lichten er een paar duikeilanden uit.

Malapascua

Malapascua is een klein eiland ten noorden van Cebu. Er is geen autoverkeer en het strand is de hoofdstraat. Malapascua is vooral bekend om de voshaaien, die in de vroege ochtend bij Monad Shoal naar ondieper water komen. De onderwaterwereld rond Malapascua kenmerkt zich door de grote diversiteit. Niet alleen de voshaaien, maar ook is er  ontzettend veel macroleven zoals naaktslakken, zeepaardjes, hengelaarsvissen, mandarijnvisjes en allerlei kleine critters. De Dona Marilyn biedt mogelijkheden voor een wrakduik.

Foto: Marloes Otten

Luzon

Ruim 2 uur rijden ten zuiden van Manilla ligt – op Luzon Island – Anilao. Deze duikbestemming staat vooral bekend om het macroleven en muckduiken. Voor liefhebbers van kleine, rare wezentjes is dit een paradijs. Er zijn meer dan 400 soorten naaktslakken te vinden rond Anilao. Er liggen ook een aantal wrakken in de buurt en uiteraard worden er ook rifduiken gemaakt. Verder is er in Anilao niet veel te doen, dus je komt hier echt voor het duiken en om te genieten van het onderwaterleven.

Foto: Marloes Otten

Cebu

Op Cebu is het plaatsje Moalboal het bekendst bij duikers, niet in het minst vanwege Pescador Island, dat hier vlak voor de kust ligt. Kenmerkend voor de meeste duiken zijn steile wanden, schildpadden, scholen kleine vis en kleurrijke koralen. Ook is er veel klein leven zoals frogfish, krabben en garnalen. Maar er zijn ook echte duikplaatsen voor muckdiving en er ligt een vliegtuigwrak – je kunt dus allerlei verschillende duiken maken. Fijne bij komstigheid – alle duikplaatsen zijn binnen 15 minuten varen te bereiken, ook die bij Pescador Island.

Palawan

Palawan is een langgerekt eiland in het westen van de Filipijnen. Koraaltuinen, grote scholen vis, macroleven als frogfish en naaktslakken: bij Palawan vind je het allemaal. Met zijn witte stranden, blauwe water en groene jungle staat het eiland niet voor niets bekend als een van de mooiste eilanden ter wereld. Bij Coron in het noorden van Palawan liggen veel Japanse scheepswrakken uit de Ttweede Wereldoorlog, wat het ook voor wrakduikers een bijzonder interessant gebied maakt. Ook is Palawan het vertrekpunt naar het unieke Tubbahata Reef Natural Park, een UNESCO World Heritage Site met een uitzonderlijke variatie in onderwaterleven. Tubbahata is alleen bereikbaar met een liveaboard.

Bohol

Op Bohol kun je meerdere kanten op. Panglao in het zuiden is voor het grote publiek het bekendste duikgebied, maar Anda in het oosten is een echt pareltje dat in opkomst is. Langs Alona Beach in Panglao zijn de meeste duikscholen gevestigd. Kenmerkend voor de duiken in dit deel van Bohol zijn de steile wanden. Er is een grote verscheidenheid aan duikplaatsen, variërend van riffen recht voor Alona Beach op een paar minuten varen tot de drie mariene reservaten Balicasag, Pamilacan en Doljo Point die op 30 tot 60 minuten varen liggen.
In Anda is de variatie groot – van koraaltuinen en steile wanden, van muckdiving-plaatsen tot zandvlakten vol leven. De koralen zijn zeer gezond en het wemelt er het leven. Weet je dat hier ontzettend veel soorten zeenaaktslakken te vinden zijn?

Foto: Marloes Otten

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief