Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duik mee op een schelpdierbank in de Noordzee

De schelpdierbank bij de Brouwersdam is onderdeel van een onderzoekproject van Stichting ANEMOON en ARK Natuurontwikkeling.  Op zaterdag 13 oktober kun jij hier duiken en meewerken aan het onderzoek naar de biodiversiteit.

Begin 2016  werd bij de Brouwersdam een schelpdierbank met wilde platte oesters  ontdekt. Bij verdere monitoring van deze wilde schelpdierbank is gebleken dat hij zich uitstrekt over een gebied van 40 hectare, wat een gebied zo groot als 55 voetbalvelden is. De schelpdierbank is bereikbaar vanaf de kant en ligt in ondiep water. Op zaterdag 13 oktober wordt er hier gedoken om te monitoren. En jij kunt mee!

Monitoren

Een uitgelezen kans om als monitorlocatie in kaart te brengen, te leren over het aanwezige leven, leuk ook om over een langere tijd te volgen en natuurlijk te delen met geïnteresseerden en andere (water)sporters ter plaatse. Dat is dan ook het doel voor de eerste Schelpdierbankdag.

Stichting ANEMOON, stichting RAVON en de NOB hebben de handen ineen geslagen om dit gebied te monitoren. Het team heeft daar een goede reden voor: leren monitoren, leren over dieren, veel aandacht genereren voor dit onbekende natuurgebied en onze extensieve waterrecreatie onder de aandacht brengen. Dat gaan we allemaal proberen door inzet van aquaria, presentaties, workshops, determineren en jullie als groep duikers. Iedereen kan meegenieten. Neem dus die nieuwsgierige buurman, je tante, neefjes, collega maar ook je camera mee.

Wat ga je doen?

Duiken. Of eigenlijk monitorduiken. Met jouw hulp kan de databank met alle waarnemingen van deze locatie gevuld worden.
Op zaterdag 13 oktober hopen we dat je meehelpt deze schelpdierbank in kaart te brengen. Tweemaal per jaar zal, middels een uitgebreide dag, de gehele schelpdierbank in een keer gemonitord worden en daarvoor hebben we  handen, ogen en geduldige duikers nodig.
Welke soorten treffen we met z’n allen aan?  Hoe weet je zeker dat we het over hetzelfde soortje hebben? Hoe werkt monitoren? Wat gebeurt er met de gegevens?
Je hoort en leert het allemaal op 13 oktober.

Programma

afbeelding: ARK natuurontwikkeling

08:00 deuren open
08:30 Introductie Schelpdierbank in Beeld (door Sanne Ploegaert)
08:45  ‘Zoekbeeld’ Biodiversiteit op schelpdierbanken (door Brendan Oonk)
09:30 MOO-methode (door Adriaan Gmelig Meyling)
09:45 Duikbriefing
10:15 richting duikstek
10:45 klaarmaken duik
11:15 Duiken
12:30 Einde duik + lunch uit het vuistje
13:30 Determinatie van de vangst (materiaal, foto’s en MOO-formulieren)
14:30 Lezing Centrale Oestergronden (door Floris Bennema)
15:30 – 17:30 Diverse workshops:

  • Workshop wieren (door Luna vd Loos & Frank Perk)
  • Workshop anemonen (door Mick Otten)
  • Workshop sponzen (door Floris Bennema)

17:45 Afsluiting

Verzamellocatie

Informatiecentrum Grevelingen

Verzamelen gebeurt om 08:15 uur in het informatie Centrum Grevelingen (Staatsbosbeheer).
Daar worden ook aquaria ingericht dus sleep je neefjes/nichtjes, die nieuwsgierige buurman, een lieve tante en fijne collega’s mee: er is veel voor hen te zien en uitgelegd te krijgen. Alleen de duikers, schipper en presentator krijgen een (eenvoudige) lunch aangeboden.
Er is een lunchcafé in het bezoekerscentrum voor de andere bezoekers.

Adres: Brouwersdam Binnenzijde 25, 3253 MN Ouddorp
Navigatie adres: Kabbelaarsbank, Ouddorp

Laat je waarneming nooit verloren gaan

Waarnemingen en foto’s van alle mariene dier- en wiersoorten zijn welkom en kunnen worden doorgegeven via het MOO-portaal, Waarneming.nl en Telmee.nl. Bijzondere waarnemingen zijn ook welkom op de Facebookpagina van ANEMOON/MOO/LIMP/SMP. Via Verspreidingatlas.nl worden waarnemingen zichtbaar gemaakt op kaart.

Geef je op

Opgeven kan bij Manon Bijl-vanNoorloos via manonbijlvannoorloos@gmail.com en vermeld daarbij je naam,  ervaring (aantal duiken in vergelijkbaar water) en datum laatst gemaakte duik, of je een buddy hebt of zoekt en of je vegetarisch beleg wilt.

Er zijn een aantal veiligheidsaspecten waar de duikers aan moet voldoen:
1) duik binnen je limiet: een minder ervaren of tropische vakantieduiker wordt dringend verzocht eerst wat ervaring op te doen in vergelijkbaar water.
2) Voldoende perslucht: 10 liter tank kan op zich wel op deze ondiepe stek, maar ben je een grootverbruiker… liever korter duiken/grotere tank.
3) SMB mee. Deze surface marker buoy zetten we in, onder strikte voorwaarden. Er zijn ter plaatse andere watersporters actief, een vrije opstijging is niet gewenst.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief