Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Vishotel geopend in het Haringvliet

Overnachten in het nieuwe hotel in het Haringvliet of bij de Brouwersdam. Het kan! Maar niet duikers zijn er te gast, het hotel is bedoeld voor de vissen.

Eind juni zijn er in het Haringvliet met glasvezel versterkte betonnen buizen op de bodem geplaatst die samen een ‘hotel’ voor vissen gaan vormen. De constructie is een idee van Tinka Murk die als hoogleraar mariene dierecologie is verbonden aan Wageningen Universiteit. Het idee deed ze op tijdens een duik op een wrak in de Noordzee – ineens staken kabeljauwen gelijktijdig hun kop uit een aantal openingen in  het wrak. Daar vonden de vissen bescherming.

En dat is precies wat de vishotels ook moeten doen: bescherming bieden. Op de bodem van het Haringvliet en de Noordzee hebben vissen geen enkele kans als er gevaar dreigt – of dat nu een dreiging is in de vorm van een natuurlijke jager of de vissende mens. De buizen zulleen in het Haringvliet hopelijk een habitat en toevluchtsoord zijn voor trekvissen zoals zeeforel en zalm en op open zee voor krab, kreeft, kabeljauw, steenbolk en makreel.

De buizen naar een ontwerp van Maxim Robbe zijn net lego met knobbels en putjes waar die knobbels in passen. Op die manier kunnen er allerlei constructies, groot en klein worden gemaakt. Dat is de hoop voor de toekomst want Tinka Murk ziet ook mogelijkheden bij de windmolenparken in de Noordzee. En ook in Kenia zullen de vishotels ook worden geplaatst met het streven om op de met dynamiet verwoeste zeebodem weer leven terug te brengen.

Maar eerst deze proef op Nederlandse bodem. Hoe snel wordt dit kunstrif bevolkt door vissen en zal het volledig begroeid zijn waardoor de buizen niet meer zichtbaar zijn en de visstand een boost krijgt.

Goed nieuws voor duikers

Duikers kunnen er wel niet overnachten, maar zijn zeker welkom! Binnenkort wordt bekendgemaakt waar de vishotels exact staan. Stay tuned!

Foto’s met dank aan Reindert Nijland

Klik hieronder op een willekeurige foto om de diavoorstelling te openen en een korte impressie van de plaatsing te bekijken.

3 reacties

 1. Mooi initiatief en ziet er degelijk uit. Idee is vergelijkbaar met de reefballs volgens mij. Wat zou de verbetering van dit ontwerp zijn?

  REAGEREN
  • De losse rifdelen zijn veel kleiner en lichter, dus makkelijker te plaatsen (en weer te verwijderen). Daarnaast is het een modulair systeem, dus mogelijk allerlei verschillende vormen neer te zetten, vanaf 3 buizen kan je gaan bouwen tot zo groot als je wilt hebben. Belangrijk is ook dat er veel redelijk kleine ruimtes zijn, zowel in als tussen de buizen. Dus veel meer schuilmogelijkheden ipv 1 grote ruimte die vaak snel volloopt met sediment of wordt bevolkt door 1 grote kreeft die de vis wegjaagt. Dus nogal wat voordelen.

   REAGEREN
 2. Mooi ontwerp en een goede verbetering dan! Lijkt me leuk om te zien hoe ze bewoond gaan worden!

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief