Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Ad Aleman – Heel veel golfbrekeranemoontjes

Snorkelende Duikreporter Ad gaat op een zonnige novemberdag het Grevelingenmeer in. De golfbrekeranemoontjes zijn overvloedig aanwezig.

De zon schijnt eindelijk weer eens uitbundig, maar het waait toch nog wel Zuid 5, als ik bij de noordkant van de damwand (doorlaat Brouwersdam) ga snorkelen. Aan de noordkant is behalve de anemonen weinig kleur te zien. Het onderwaterleven is op wat krabben, een tweevlekgrondeltje en een paar langlobribkwalletjes naar dieper water vertrokken. De Golfbrekeranemoontjes komen dit jaar weer massaal voor, waarschijnlijk helpt het dat er steeds meer gaten in de damwand ontstaan, waardoor er locaal behoorlijke stroming aanwezig is. De anemoontjes worden dan plat tegen de ondergrond aangedrukt of in ieder geval behoorlijk opgerekt.

Ondertussen kom ik ook nog een paar mooie Slibanemonen tegen.

Na anderhalf uur in mijn natte pak in water van 12 graden te hebben gelegen vind ik het wel weer genoeg. Als ik uit het water ben, wordt ik aangesproken door paar mensen die me voor een Zeehond hadden aangezien en al een heel verhaal in hun hoofd hadden om te vertellen aan hun kleinkinderen. Gelukkig laat een echte zeehond zich ook nog ff zien.

4 reacties

 1. Avatar

  Weer mooie kleurige plaatjes, Ad. Zo dicht bij de doorlaat had ik ook wel wat zeedahlia’s verwacht. Ben je die niet tegengekomen?

  REAGEREN
 2. Avatar

  Hans,
  Aan de noord- en zuidkant van de doorlaat heb ik er dit jaar nog niet 1 gezien. De laatste jaren was er eentje te zien aan de zuidkant van de doorlaat, maar die is verdwenen. Misschien dat er in de doorlaat zelf Dahlia’s zitten, maar de stroomsnelheden zijn daar wel erg hoog en niet toegankelijk.

  REAGEREN
  • Avatar

   Ik heb jaren geleden (met hoog water) wel eens vanaf een boot in de stroomgeul gedoken. Op wat muiltjes na was het behoorlijk kaal.

   REAGEREN
 3. René Weterings

  Mooi Ad, als het water weer warmer wordt zien we graag jouw ‘snorkelreports’ weer verschijnen hoor! 😉

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief