Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Bart Hoogeveen – Duik in leisteenmijn Felicitas

De Felicitas mijn in Duitsland heeft een grote aantrekkingskracht op duikers. En niet voor niets! Dat laat Duikreporter Bart zien in een nieuwe video.

De laatste tijd heb ik meerdere duiken gemaakt in de Felicitas mijn. Ik zal mijn verslag echter beperken tot de laatste duik die ik er heb gemaakt.

Op vrijdag 12 april zijn we vertrokken naar Duitsland. Het verkeer zat een beetje tegen. Maar gelukkig reed ik samen met Dennis, dat maakte de reis een stuk aangenamer. We besloten eerst langs Felicitas te rijden voordat we naar het hotel gingen. Bij Felicitas was het rustig. Er waren geen duikers meer. We besloten om onze spullen alvast uit de auto te halen en in de loods van Felicitas te zetten. Hoewel mijn auto behoorlijk vol zat was hij zo goed als leeg toen de duikspullen eruit waren. 🙂

We gingen naar het hotel, bekeken daar onze kamer en gingen nog wat eten en drinken. De volgende dag hadden we afgesproken dat we om 8 uur gingen ontbijten. We kwamen iets voor 9 uur aan bij Felicitas. De rebreathers werden gecontroleerd, droogpak werd aangedaan, het duikplan werd besproken enz.

Er waren ook de nodige andere duikers, maar het was voor Felicitas zeker geen drukke dag. We lagen als eerste team in het water bij Felicitas. Douwe, Dennis en ik doken in een team van 3. Ik had 3 stages bij me. We dropten allemaal onze zuurstof op 9 meter en ean50 op 24 meter diepte. Het plan was om maximaal 70 minuten deco te doen. Daarvoor waren 2 stages met decogas wel noodzakelijk. Vandaar dat we kozen voor ean50 en zuurstof. Daarnaast hadden we allemaal nog 1 bodemstage bij ons. Dennis en ik hadden zelfs nog een dubbel7 op de rebreather zitten. Trimix is prima te ademen op diepte in Felictias. Maar het geeft behoorlijk wat deco. Daarom had ik een stage met 30/30 en Dennis een stage met ean32.

Ik had wat moeite om in de duik te komen. Maar na 15 minuten voelde alles vertrouwd en ging alles (bijna) automatisch. Het water stond behoorlijk hoog bij Felicitas. Dat heeft zeker invloed op de deco, het verschil in een gemiddelde diepte van 27 meter of 32 meter is behoorlijk groot. Zeker als je ruim 2 uur bodemtijd hebt. Dan scheelt de 5 meter gemiddelde diepte ongeveer een half uur deco.

We hebben tijdens onze duik de mooiste stukken bekeken van de Felicitas mijn. Dennis heeft de navigatie gedaan, hij heeft ook jumps gemaakt van de mainline naar andere lijnen. Op sommige plaatsen splitst de mainline zich. Maar op andere plaatsen moet je echt van de mainline naar een andere lijn oversteken. Er is dan geen permanente verbinding. Dit is gedaan om de de grot/mijn te beschermen tegen relatief onervaren duikers en ook omgekeerd. Meestal komt je met jumps op plaatsen die kwetsbaarder zijn en snel beschadigd kunnen worden of waar de omstandigheden niet geschikt zijn voor relatief onervaren grotduikers. Soms zijn jumps duidelijk aangegeven en zijn er markeringen op de mainline en soms zijn ze niet aangegeven en lastig te vinden. Maar bij Felicitas zijn ze duidelijk aangegeven.

We hebben een plaats bekeken met meerdere grote wissels in de spoorrails. Dat stuk is al erg mooi. Maar van daaruit zijn we langs een grote ventilator die werd gebruikt om verse lucht op die locatie te krijgen naar een grote hal gegaan.

Lees verder onder advertentie.

Uiteindelijk zijn we terug gegaan naar de schacht waar we de duik begonnen. Van daaruit zijn we naar de grote hal met de machines geweest. Deze zijn achter gebleven toen de mijn langzaam vol liep met water. Hoewel dit een plaats is die vlakbij de ingang van de mijn ligt, blijft dit nog steeds een indrukwekkend stuk. We hebben ook nog een jump gemaakt en rondgekeken bij een gigantisch zaagblad dat vast zit in de wand en achter gebleven is. Ik denk dat dit blad een diameter heeft van circa 2 meter.

Hoewel ik op deze plaatsen vaker ben geweest blijf ik het erg mooi vinden. Het voelt als een soort museum waar je rond zweeft in de mijn tussen de achtergebleven voertuigen.

Uiteindelijk hadden we ongeveer 125 minutenbodemtijd. De decotijd was ongeveer 70 minuten. We hadden een totale duiktijd van ongeveer 195 minuten in water van ongeveer 8 graden Celsius.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief