Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Advertorial / Reizen

Drie topduiken op Gozo: van Wied il-Ghasri naar Cathedral Cave

Patricia van Diving Holidays was op duikvakantie op Gozo. Topduiken maakte ze er – onder andere bij Xlendi, van Wied il-Ghasri naar Cathedral Cave en op de Karwela! Dit is het verhaal van Cathedral Cave.

We komen aan bij het idyllische Ghasri Valley in het noorden van Gozo. Duiken kan hier alleen als de weersomstandigheden het toelaten en het is vandaag een prachtige dag! Bij deze nauwe kreek is een strandje, dat je bereikt door 90 traptreden naar beneden te lopen, al slingerend langs de imposante rotswanden. Op het strandje zien we enkele andere toeristen aan de rand van het frisse water. De zon staat strak aan de hemel en halverwege de trap hebben we uitzicht over de Valley. De duikstek Cathedral Cave ligt na het uitzwemmen van de kreek rechts om de hoek. Dat is straks het doel van onze duik. Het is een ‘Blue Dome’ grot waarin je kunt opstijgen vanaf 5 meter diepte,  met een plafond tot wel 15 meter boven je. Na het opbouwen van onze uitrusting gaan we de trap af naar beneden. bij elke stap die we zetten, beseffen we dat we die straks ook weer omhoog moeten klimmen… en dat in die warmte! We treffen een aantal duikers in droogpak, want het water is ongeveer 20 graden, maar voor mij in mijn natpak is het prima te doen!

Foto: Mocean Images
Foto: Mocean Images

Eenmaal op het kiezelstrand aangekomen zien we wat vertwijfelde zwemmers het water in kijken. We volgen hun blikken en we zien kwalletjes… Niet een paar… Nee, wel heel erg veel! Onze gids vertelt dat afhankelijk van de windrichting en omstandigheden er wel eens kwalletjes in een baai terechtkomen en het dan even duurt voor ze weer weg zijn. Ons maakt het niet uit, want we zijn toch goed ingepakt. Eigenlijk kijken we er met plezier naar uit, want het zal wel een fantastisch gezicht zijn als we er tussen  zwemmen!

We zwemmen op ons rug de vallei uit en dalen dan af naar 5 meter. We volgen de muur aan de rechterkant en dalen rustig af tot 17 meter. Even later komen we bij de voet van de Blue Dome. Dit stuk bodem is bedekt met grote keien en loopt op richting de grot. De opening is veel groter dan ik had verwacht. De grot loopt van 18 naar 6 meter en je zwemt geleidelijk aan via een helling naar boven om vervolgens boven te komen in de grot zelf. Het is er echt enorm groot. Ik zie het licht binnenvallen via een zijkant en omdat de zon nu gunstig staat, begrijp ik ook waarom we hier in de middag duiken en niet in de ochtend. Wat een geweldig effect!

Foto: Mocean Images
Foto: Mocean Images

Je krijgt bijna de neiging om te gaan zingen of heel hard ‘echo’ te roepen, maar onze gids heeft juist aangegeven dat het een perfecte plek is voor wat meditatie. Ik probeer mijn gil daarom te onderdrukken en luister naar de golven die tegen de randen opklotsen. Het is inderdaad een rustgevend gevoel. Ik denk terug aan onze vorige duiktrip waarbij ik dit nog een stuk spannender vond, omdat het allemaal zo indrukwekkend groot is onder water. Dit keer kan ik er echt van genieten en ik ben blij hier weer te duiken! Na enige tijd geeft de gids een seintje en dalen we weer rustig af. Ook de terugweg is enorm gaaf, de lichtinval is bijzonder en je voelt je weer even helemaal ‘zen’ tussen de grote rotsblokken.

Foto: Mocean Images
Foto: Mocean Images

We duiken rustig langs de wand terug naar de valley, om vervolgens helemaal terug te zwemmen naar het kiezelstrand. De verwachte zee aan kwallen komen we inderdaad weer tegen en ik probeer zo laag mogelijk over de bodem te zweven, want in die 60 cm ruimte zijn er de minste kwallen. Het is werkelijk prachtig om te zien, hoewel de tentakels je wel even pijnigen rondom het mondstuk als je in een sliert terecht komt. Maar ach, dat hebben we er wel voor over!

Eenmaal terug bij het strand zien we nog meer zwemmers vertwijfeld kijken. Die slaan hun zwemrondje toch maar even over! Wij stappen het water uit en we klimmen via de trap weer omhoog, met weer een fantastische duik erbij in ons logboek.

Foto: Mocean Images
Foto: Mocean Images

Nog twee topduiken op Gozo! 

Xlendi
MV Karwela

Tekst: Patricia van Mourik. Foto’s: Mocean Images.

3 reacties

  1. Echt een supergave duik! Zou hem zo weer doen.

    REAGEREN
  2. 1000 Steps op Gozo! Ik dacht dat er maar 1 zo’n pittige klim was, maar er zijn meer duikplaatsen die wat inspanning vragen dus!

    REAGEREN
  3. Ha ja dat klopt inderdaad! Het zorgt ook voor spectaculaire uitzichten! : )

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief