Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Advertorial / Indonesië - algemeen

Bali, de poort naar Zuidoost-Azië – Tulamben

Bali heeft een ongelooflijke mooie onderwaterwereld. Onderwaterfotograaf Filip Staes vertelt het je in geuren en kleuren. Sterker nog, je kunt samen met hem de wateren rond het eiland ontdekken, te beginnen bij Tulamben.

De reden dat toeristen zo massaal naar Bali op vakantie gaan, is vrij simpel: het klimaat is er aangenaam, de natuur is prachtig, er is volop cultuur te beleven en de mensen zijn er uiterst vriendelijk. Het hindoeïsme is wijd verspreid over het eiland en overal zie je mensen die bezig zijn met hun geloof. Op feestdagen dragen de Balinezen kleurrijke outfits en brengen ze offers naar de mooi versierde tempels.

Indien je nog nooit in Zuidoost-Azië gedoken hebt, dan is Bali de eerste plek waar je zou moeten naartoe gaan. De onderwaterwereld is er ongelofelijk mooi. Van klein tot groot, je vindt het er allemaal.

Beroemd wrak

Bali is ook gekend van het meest beroemde wrak van Indonesië: de USAT Liberty. Het 120 meter lange cargoschip was eigendom van het Amerikaanse leger en werd in 1942 getorpedeerd door een Japanse onderzeeër. Uiteindelijk strandde het aan de kust, maar na een vulkaanuitbarsting in 1963 werd het terug in zee geduwd. Zo werd algemeen aangenomen, maar uit onderzoek van Research Institute for Coastal Resources and Vulnerability die het wrak onderzocht, zou erosie zeer waarschijnlijk de hoofdoorzaak zijn dat de Liberty terug in zee belandde.

Het wrak ligt op nog geen vijftig meter van de kant en begint al rond de vijf meter tot een maximum diepte van dertig meter. Vanwege de toegankelijke ligging en diepte wordt dit wrak dan ook vaak door duikers bezocht. Schildpadden vinden er voedsel dankzij de vele koralen, maar sponzen en gorgonen gedijen er ook uitstekend. Veel vissen hebben er hun thuis gevonden zoals de grote Bultkoppapegaaivissen die in het wrak overnachten. Bij het eerste ochtendlicht zwemmen ze weer naar buiten om op de nabijgelegen riffen op zoek te gaan naar voedsel.

Huisrif

De resorts in de omgeving hebben elk hun eigen huisrif.  Bij Seraya Secrets, een bekende muck-duikstek zijn er enkele onderwater-poetsstations. Grote baarzen wachten geduldig hun beurt af en wanneer ze aan de beurt zijn, laten ze zich gewillig ontdoen van parasieten. Als je ze rustig benadert, wennen de dieren aan je aanwezigheid en gaan ze na een tijdje gewoon verder met hun dagelijkse routine. Moedige poetsvissen en -garnalen ontfermen zich niet alleen over de buitenzijde van hun klant, maar wagen zich soms tot ver in de mond en achter de kieuwen van baarzen en murenes.

Macroparadijs

Ben je een macrofanaat, dan kom je op Bali niks te kort. Het aantal soorten dieren is fenomenaal en kan gerust wedijveren met de mooistemacro duikstekken in de wereld.  Coleman garnalen die in zeeëgels leven of Harlekijn garnalen die je vaak op zeesterren aantreft zijn echte blikvangers. In de wateren rond Tulamben zijn er ook prachtig gekleurde naaktslakken te vinden. Voor de Costasiella kuroshimae moet je meer dan goede ogen hebben. Ze zijn bekend geworden onder de Engelstalige benaming “shaun the sheep” en hun grootte varieert tussen de 5 millimeter en 1 centimeter. Op het 800 meter brede huisrif van het Alam Batu resort treft men zeepaardjes, hengelaarsvissen en prachtig gekleurde Rhinopia’s aan. Die laatsten staan vaak hoog op het verlanglijstje van vele onderwaterfotografen.

De duikstekken rond Tulamben behoren tot de beste ter wereld. De USAT Liberty is een trekpleister voor grote en kleine dieren, maar ook de riffen in de omgeving zijn meer dan de moeite waard.

Fotoworkshops van Filip Staes

Fotograferen op de mooiste duikstekken van Bali en tussendoor vertoeven in twee van de beste duikresorts op het eiland. Dat staat op het menu bij deze door Dive Along georganiseerde groepsreis die zal doorgaan van 6 tot 19 mei 2023. Het Alam Batu Beach Bungalow Resort ligt op een boogscheut van het gekende USS Liberty wrak en beschikt over een fantastisch huisrif. Het resort is uitstekend uitgerust om de meest veeleisende onderwaterfotografen te verwennen. Daarna gaat de reis verder naar het Amertha Villas Beachfront Resort &Spa in het noordwesten van Bali. Bij Pemuteran vind je het befaamde Biorock project en maak je prachtige duiken op de nabijgelegen riffen en Menjangan. Filip Staes, oprichter van de Onderwater Fotografie Academie, zal er verschillende workshops geven en fotografen van alle niveaus persoonlijk begeleiden. Meer info en boekingen:  https://www.dive-along.com of contacteer info@dive-along.com

Meer weten over deze unieke duik- en fotoreis?

De duik- en fotoreis met Filip Staes naar Bali wordt georganiseerd door:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief