Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Duiken / Reizen

Grotduiken Australië – papierwerk, caverns en klimmen

Voor grotduikers Hanna en Xavier mogen de caves tijdens hun reis uiteraard niet ontbreken. Maar het heeft wat voeten in de aarde.

Met een tikje doorzettingsvermogen is het mogelijk om in Australië te grotduiken. Door de geweldige hulp van Paul Lesley en Rowan Stevens, wisten we ons door de hele papierwinkel van vele formulieren en uploads (logboek, cavebrevet en paspoortfoto) heen te worstelen. Na onze betaling waren we officieel CDAA-visitor-member. Nu konden we via de CDAA website toegang aanvragen tot een heel lijstje grotten. Tot onze teleurstelling, blijken we niet in Tank Cave te kunnen duiken (het grootste grotsysteem in Mount Gambier). Er is dat weekend geen verplichte site officer beschikbaar. Kortom, die zullen we missen.

c8d5e61d78

Laat in de avond rijden we Mount Gambier binnen en door naar onze verblijfplaats Just a bed lodge. Op onze slaapkamerdeur prijkt een bordje met ‘Welkom Hanna en Xavier’. Dit is een goed begin! Just a bed lodge is een heerlijke plek met grote keuken, BBQ, relaxt ruimte, goede douches en prima bedden. De overige 6 kamers blijken leeg, het rijk voor ons alleen! Wat een ruimte na 2 weken in een campervan!

fcf6ee4c51

We besluiten te beginnen bij Fossil Cave. Het ziet er klein maar overzichtelijk uit, prima voor een check duik. Voordat we naar de stek rijden, vullen we bij een kantoortje nog een paar indemnity en waiver formulieren in. We rijden nog een keer naar de lodge, omdat onze M8 wings, niet compatibel blijken met de M10 bouten van de dubbelsets (wijze les, eerst checken!). Vol verwachting duiken we onder. Hoewel Fossil Cave prachtig helder water heeft, mooie rotsblokken en er voor ons een heerlijk zonnetje voor mooie licht effecten zorgt, komen we licht teleurgesteld het water uit. Fossil Cave blijkt slechts een sinkhole, die we vanaf heden Fossil Cavern noemen.

e39d7048ed

We duiken verder bij Engelbrecht Cave, nadat we de sleutel hebben opgehaald bij het visitor centre, met natuurlijk nog meer papierwerk. Engelbrechts Cave is een showcave midden in de stad. Voor het een showcave werd, hebben ze hier flink wat graafwerk moeten verrichten. Deheer Engelbrechts ontdekte namelijk dat hij een gat in de grond had waar afval in verdween. Een briljante oplossing uiteraard, waarbij ze overigens compleet niet gehinderd waren door het feit dat hun waterput hier 10 meter vanaf stond.

Afin, prettig voor ons, hebben we een deel van al het pijn uitgegraven om de grot te kunnen betreden. Met onze volledige duikset lopen we dezelfde trappen af als de bezoekers, door een hekje (verboden toegang), tussen een stel rotsblokken en naar het mini poeltje water, we zijn bij Engelbrecht West. Eenmaal onder, blijkt de eerste sump juist heel groot, maar ook donker en met veel silt op de bodem. Na 10 minuten komen we bij een grote ‘droge’ kamer met een enorme berg puin. In het plafond zien we een groot gat dat zwart is uitgeslagen, de dumpplek. Reflector bordjes wijzen ons de weg over de rotzooi heen, naar de tweede sump. Uiteraard kiest het geleende reel dit moment uit om vast te zitten (nog een les, reel gaat volgende keer mee). Gelukkig hebben we binnen ons team 5 jump spoeltjes, waarmee we, zo blijkt, précies het einde van de gang halen! De gang is iets lichter, nog steeds groot, en eindigt in een collaps aan de oppervlakte.

We besluiten dat we nog niet genoeg hebben van alle trappen en het duiken. Dus lopen we na West ook nog even Engelbrecht Oost in. De gang is hier een stuk smaller, lichter en stoffiger, maar zeer de moeite waard. Eerst verkennen we een stukje gang dat al snel te krap wordt voor backmount. Het andere stukje gang blijkt naar een grote ‘droge’ kamer te gaan. Het is een langwerpige kamer met veel zwarte gaten in het plafond, zonder doorgang naar verder. Genoeg voor vandaag.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief