Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Bedolven onder een fuik

Duikreporter Dirk en zijn buddy maken angstige ogenblikken mee als zij bij Strijenham duiken.

Akkoord, het is hun broodwinning en er is al veel over geschreven, maar dit tart toch alle verbeelding! Als dit allemaal kan, mag en goedgekeurd wordt zullen er ooit duikers zijn die niet alleen hún broodwinning, maar ook hun leven kwijt zijn …

Ik heb het hier over een kreeftenvisser, die midden op de dag, tijdens het Hemelvaartweekend, op een duikstek zijn fuiken komt ledigen én er een nieuwe plaatst vlak bij de duiktrap, terwijl een kantwacht hem klaar en duidelijk laat weten dat er duikers onder water zijn. Dit op een alom gekende duikstek, waar op de kant twee grote vaste borden met de duikvlag erop staan en die in alle duikgidsen aangeduid staat als een duikstek waar ook buiten de kentering kan gedoken worden, behalve bij springtij: duikstek nr 79 Strijenham.

Wij maakten het mee … Onder water horen we halverwege de duik een enorm lawaai als van een onweer. Iets later dwarrelen er zomaar krabben neer op onze hoofden en weer dat lawaai. Het wordt even donker … Het wordt duidelijk: er hangt een boot boven ons hoofd en dat was de schaduw. We zijn op de terugweg van de duik en zwemmen er dus van weg, langzaam ondieper en vervolgen de duik rond de 3 à 4 meter diepte. Even later weer dat geluid boven onze hoofden. We worden nu toch wel écht ongerust en ik doe teken om richting dijk te gaan en aan de oppervlakte te gaan kijken wat er aan de hand. Op dat moment komen we echter in een enorme stofwolk terecht. We zien niets meer, zelfs onze instrumenten kunnen we niet meer aflezen. We nemen mekaar vast en beginnen te zwemmen om uit die wolk te geraken. Zit daar ergens een zeehond die dat stof aan het maken is? Oef … terug zicht! Nu naar de kant! We hebben er genoeg van. Mijn buddy ziet een Millennium wratslak die aan het kruipen is. Dat moet nog even op de film! Mijn buddy neemt ook de tijd om er foto’s van te nemen. Het OK teken wordt gegeven dat we er mee klaar zijn. Maar dan geeft mijn buddy een ander sein: hij wijst naar achter. Hij zit vast met zijn vinnen! What the f…! Ja, het begint ook met met een f … Er ligt een fuik boven op zijn benen! Daarnet was er helemaal geen fuik te zien! Ik zwem achteruit en kan hem bevrijden (achteraf heb ik dik spijt dat ik hier mijn lijncutter niet voor gebruikt heb!). Hoe kan zoiets nu? We vervolgen onze weg naar de kant, komen op 10 meter van de duiktrap boven en wanneer we achterom kijken zien we een vlag dobberen die een fuik aanduidt. Die was er bij ons vertrek helemaal niet!

Onze kantwacht, de echtgenote van mijn buddy, weet ons haarfijn te vertellen wat ze allemaal zag gebeuren. Ze volgde onze bellen en wist waar we lagen. Er kom een redelijk grote boot met twee man aan boord over de duikstek gevaren. Hij gaat twee fuiken ophalen en ledigen die reeds op de duikstek lagen (op het einde van het normale duikparcours). Een derde fuik ligt dichterbij en wanneer hij ook met die begint gaat de kantwacht hem duidelijk maken dat er wel duikers onder water liggen hé! (ondertussen waren er nog drie andere duikers te water gegaan). Hij doet teken terug dat hij het begrepen heeft, maar doet gewoon verder. Stel je maar eens voor hoe de kantwacht zich op dat moment voelde: haar echtgenoot ligt daar onder water, in gevaar en zij is volledig machteloos om hem te helpen! Oef, de schipper vaart weg richting haven en ze ziet onze bellen nog.

Wat er dan gebeurde tart alle verbeelding: de boot keert terug en er wordt een NIEUWE fuik uitgegooid! De kantwacht is in alle staten, want ze ziet dit gebeuren, niet ver van onze bellen … Het is die fuik, die meegenomen door de stroming, op de benen van mijn buddy terecht kwam. Hier een foto van de plaats waar de fuik gedropt werd (ik heb ook het bewijs dat ze er niet lag toen we in het water gingen op film):

2019-05-31 fuik-82064

Ik vraag me af of die vissers niet aangeklaagd kunnen worden: zij deden dit in alle besef. Ik zou zelfs durven beweren dat dit een moordaanslag is met voorbedachte rade, nee, ik overdrijf niet!

Gelukkig zijn wij twee ervaren duikers en geraakten we niet in paniek: 1. Door het enorme lawaai van de boot – 2. Door de schaduw die over onze hoofden passeerde – 3. Konden we in de stofwolk onze trim aanhouden tijdens het eruit zwemmen 4. Bleven we beiden kalm tijdens het vastzitten aan en bevrijden van de fuik.

Dit had zo maar heel anders kunnen aflopen …

Duikers: Dirk Budts en Dirk van den Bergh
Kantwacht en getuige: Barbara Martens

Dit bericht delen

Avatar
Dirk Van den Bergh

Ik duik sinds 2014 en ben ondertussen 4* - Master Scuba Duiker en behaalde het brevet van Self Sufficient Diver. Master voel ik me echter helemaal niet: elke duik is een nieuwe belevenis én leerschool! Laat ons het maar houden op duiker met voldoende ervaring ... Van in het begin nam ik de videocamera mee onder water en van elke duik maak ik een kort filmpje (en reportage), om dan op het einde van het seizoen een compilatiefilm te maken met de mooiste beelden. Ik kan elke dag duiken, dus als er iemand eens een buddy nodig heeft, laat maar weten!

18 reacties

 1. Avatar

  Heftig, Dirk.
  Misschien melden bij de Waterpolitie (zie ook https://duikeninbeeld.tv/handen-af-van-fuiken/) en de NOB?

  REAGEREN
 2. Avatar

  Ik kan me voorstellen dat de schrik er goed in zit en ik begrijp de emotie. Maar gaat moordaanslag niet te ver?

  REAGEREN
  • Avatar

   Joost, als die visser duidelijk het sein heeft gekregen dat er duikers onder water zijn, even wegvaart en dan toch nog terugkeert ??? Ja het zijn heftige woorden, maar die vissers zouden zich beter eens realiseren hoe machteloos men onder water tegen zo’n toestanden is.

   REAGEREN
 3. Avatar

  Het verhaal is wel erg duik-egocentrisch. De “alom bekende duikstek met vaste borden” is vooral bekend binnen de duikwereld. Zo’n visser heeft gewoon een vergunning voor die plek, en die vaste borden staan er al jaren dus zeggen niks over of er op dat moment duikers onderwater zijn. Als er iemand iets roept vanaf de kant zal hij gewoon terugzwaaien.

  Als je naar de politie gaat zal die als eerste vragen of je seinvlag A aan de wal hebt getoond en eventueel een attentiesein op een hoorn (4 seconden); danwel het sein “ga weg” (continu 1 seconde 4 seconde)

  Dat zijn scheepvaartsseinen. Je bevindt je in het water waar het BPR geldt dus die hoor je te kennen. Voor je eigen veiligheid, blijkt maar weer.
  De duikwereld gaat er veel te makkelijk van uit dat iedereen op het water weet wat duikers doen, en beseffen niet hoe slecht dat zichtbaar is

  REAGEREN
  • Avatar

   De vissers doen inderdaad hun werk (en dat moet ook kunnen!), maar zouden ze de bellen niet zien als iemand ze daarop wijst? Helemaal eens wat betreft de duikvlag. Niet uitgaan van de vlaggen op de kant want die staan er altijd, ook als er geen duikers zijn.

   REAGEREN
   • Avatar

    Marcel, die vissers deden teken dat ze het wisten. Zij hebben onze bellen waarschijnlijk gezien en daardoor kregen we het anker niet op ons hoofd. Waar ze echter geen rekening mee gehouden hebben is dat die fuik door de stroming meegesleurd wordt om uiteindelijk op haar plaats te komen liggen en dat was op de benen van mijn buddy! Not te zwijgen over het stof dat ze maken waardoor ze ons ook in gevaar brengen.

    REAGEREN
  • Avatar

   Zelf visser zeker? Dit moet eindigen voor er doden vallen. Ofwel duiken verbieden tijdens het kreeftenseizoen, ofwel verbieden fuiken te leggen op de duikstekken. De Oosterschelde is groot genoeg! De boot was dicht genoeg en ze hebben duidelijk gehoord wat de kantwacht riep. Belachelijke uitleg. Zo los je niets op. Als een visser de duikstekken niet kent is hij niet capabel om rond te varen. Afpakken zijn brevet. KNMR pleit er voor om vlaggen te plaatsen, verkoopt die nu zelfs. Kan je ook zeggen die hingen er gisteren al …

   REAGEREN
 4. Avatar

  Dit is het werkterrein van de kreeftenvissers, hier verdienen ze hun brood. Daar hebben ze vergunning voor.
  Dat jullie geschrokken zijn, snap ik, maar waar was jullie duikvlag?
  Groot kans dat de schipper het geroep vanaf de kant niet kon verstaan.

  REAGEREN
 5. Avatar

  Jongens ik stop met hierop te reageren: als jullie het niet willen snappen, so let it be, tot er een dode valt.

  REAGEREN
  • Avatar

   Dirk, ik begrijp je. Ik maak er ook geen woorden aan vuil. Feit is dat de schipper duidelijk teken gegeven heeft aan de kantwacht dat hij haar zag en hoorde. So I rest my (our) case.

   REAGEREN
   • Avatar

    Inderdaad buddy en ik wil er nog een paar woorden over kwijt: indien wij niet beiden de nodige ervaring zouden gehad hebben (en eigenlijk telt dat niet meer in zulke situatie), dus ik zou eerder zeggen, niet in paniek zijn geraakt zijn, nog door het lawaai, nog door de schaduw van de boot, nog door de stofwolk, noch door het vastzitten van jou, dan had dit helemaal anders kunnen aflopen. Een dikke duim op voor je buddy!

    REAGEREN
 6. Avatar

  Adembenemend verhaal Dirk, ik ben er stil van. Dit doet nogal wat stof opwaaien en al dit gedoe en dergelijk handelen is niet nodig. Ja, empathie voor de beroepsvissers graag, hoewel die niet eenvoudig is op te brengen na dit verhaal. Ik begrijp de langetermijnvisie van deze visser niet. Stek dat het was mis gegaan, stel dat hij ter verantwoording was geroepen, stel het had aan alle kanten nog meer dan deze hoop ellende opgeleverd. Had ie het dan voor mekaar?
  Dus ja, empathie voor de beroepsvissers n het algemeen, echter deze is een schandvlek op het water. Het is abnormaal om mensen bewust gevaar aan te doen. Bewust! En de kantwacht, wat een ellende om dit mee te maken!
  Die vlaggen en borden zijn duidelijk geen oplossing. Duiken met een boeketje dus, en elke veiligheidsstop deze oplaten. Altijd, waar dan ook, hoe dan ook. Ik ga er gelijk eentje kopen die voldoet, omdat ik zelf geen hele goede heb. Dus eentje die luchtdicht is met een drukventiel,.op te laten met de droogpakslang.
  PFffffff, ik had je er al over gehoord en gelezen, maar het blijft heftig. Blij dat het goed is afgelopen, voer voor discussie en niet voor eindeloos polderen (zoals bij die stek waar een vissersboot met dagtoeristen bij de duiktrap gaat liggen ‘omdat het mag en kan’) zodat dit nóóit meer kan gebeuren.

  REAGEREN
  • Avatar

   Pauline, wat ben je dan met die boei als ze een fuik over je benen gooien? Er is maar één oplossing: ofwel duiken verbieden, ofwel vissen verbieden. De twee tesamen gaat niet. Dat weet ik nu wel zeker!

   REAGEREN
 7. Avatar

  Boeitje hierboven, niet boeketje natuurlijk,😉

  REAGEREN
 8. Avatar

  Vreselijk eng en gevaarlijk zeg. Maar je hebt er toch wel melding van gemaakt?

  REAGEREN
 9. Avatar

  Al dit lezende ben ik onthutst. Ja, broodwinning van een visser, ja plezier van een amateur duiker. Klaarblijkelijk heeft de wereld nog niets geleerd over rekening houden met elkaar.
  Ja, het is een bekende duikstek, bordje op de kant met nummer, kenbaar op de kaarten etc. Als visser mag je er dan zeker vanuitgaan dat, helemaal als er mensen op de kant staan te schreeuwen, zelfs al versta je ze niet, dat ze je niet om de prijs van de kreeft vragen.
  Mi is het antwoord simpel. Zeeland toerisme verdiend geld aan duikers, een cisser vedient geld met vissen. Dus, duikgebied afbakenen en verboden maken voor iedere vorm van visserij, zoals op zoveel plaatsen al is gedaan, en de visser bij overige kilometers dijk laten. Waarom zou die nou precies dat plekje bij de inloop moeten hebben?
  En wetten en betere controle omtrend het gebruik van fuiken, als een fuik afdrijft tijdens het plaatsen is de visser duidelijk niet in controle.

  REAGEREN
  • Avatar

   Volledig mee eens Luke.

   REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *