Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Leendert Smit – Zomeravondduiken en meer

Datum 7 en 8 augustus 2014
Locatie Zeeland

Weekendduiken, avondduiken en ochtendduiken. Duikreporter Leendert zoekt het zoete en het zoute water op.

 Door een gelukkige samenloop van omstandigheden ben ik ook deze week weer in de gelegenheid een rondje Zeeland te doen. Daarnaast ga ik deelnemen aan 2 zomeravondduiken. De eerste is de wekelijkse duik in de Zevenhuizerplas te R. en de tweede een door passion4diving via facebook georganiseerde duik bij de Bergse Diepsluis (BD).

De zomeravondduik in de Zevenhuizerplas verloopt als verwacht. Vandaag zie ik echter weer eens een paar grote snoeken al zijn ze wederom schuw en willen ze absoluut niet gefotografeerd worden. pas helemaal aan het einde van de duik vind ik een gewillige fotomodel.

De volgende middag kan ik zo met mijn werk plooien dat ik een paar uur eerder naar Zeeland kan vertrekken en alvast een duik maak bij Strijenham. Dat is logistiek gezien de meest handige plek want dan zit ik zo bij de Bergse Diepsluis. Strijenham staat nou niet bekend om zijn goede zicht maar als ik een blik over de dijk werp lijkt dat vandaag erg mee te vallen. Het is 2,5 uur voor Laag water maar het stroomt nauwelijks. de omstandigheden lijken ideaal maar ik wacht nog maar even tot ik onder water ben.

Wow, zucht ik even later. het zicht is zeker 3-4 meter als ik over het ondiepe deel naar de helling zwem. Ik heb het hier nog niet zo mooi gezien. ook wat dieper blijft het zicht super. ik concentreer me vandaag op de zeenaaldjes omdat ik de resultaten van vorige week beneden peil vond. Gelukkig zitten ze hier volop en eentje ligt kennelijk in gedachten want hij beweegt zich niet als ik hem van alle kanten ga fotograferen. Daarnaast doe ik een poging de ultieme Hooiwagenkrab foto te maken maar dat wil nog niet echt lukken. Ik kap na een uur de duik af want ik wil nog even gaan vullen en wat eten voordat ik mij om 19:30 bij de BD moet melden.

Ik ben natuurlijk toch ruim op tijd ter plekke en eet wat om mijn gemak en ga het zicht checken. Dat ziet er ook hier prima uit maar zo gek is dat niet want Strijenham en BD liggen hemelsbreed maar een paar kilometer van elkaar. Langzaam druppelen de deelnemers ‘binnen’ en ik maak kennis met duikers uit diverse windstreken die allemaal op de oproep zijn afgekomen. Het is overigens wel behoorlijk druk want er is ook een duik door een Belgische duikschool georganiseerd. Even later ben ik met buddy Dik onderweg. Dik heeft nog maar net zijn Open Water brevet maar hij weert zich kranig en heeft zijn trim al aardig onder controle. Het is inmiddels wel wat stoffig geworden door al die duikers maar het het blijft prima zicht met onderweg allerlei leuks als heremietkreeftjes, jonge sepia’s, veel zeenaalden en een botervisje op het zand. tevreden komen we na een uurtje weer boven.

Vanwege de gezellige nazit en wegwerkzaamheden ben ik toch later thuis dan gedacht maar ik zet de wekker stoer op 05:30 want het is morgenvroeg LW bij de Zeelandbrug. Een beetje groggy sta ik de volgende morgen op maar ik besluit om toch maar te gaan. Aangekomen bij de brug staat er tot mijn verbazing al een andere auto en 2 duikers staan zich al om te kleden. Even later arriveert nog een busje maar dat blijkt een visserman. Hij gaat op jacht naar zeebaars. Ik hoop dat het goede zicht zich heeft uitgebreid naar deze regio en dat klopt helemaal. Het zicht is fantastisch. Beter was het nog niet dit jaar. vanaf de bodem bij de pijler kan ik het wateroppervlak zien. dat is minimaal 5 meter verticaal zicht. Horizontaal is het zeker ook 3-4 meter schat ik. Ik zie ook hier weer veel zeenaalden en jonge Sepia’s . Helaas geen interessante slakjes op 1 bruine plooislak na. Na het bezoek aan de pijlers scharrel ik om mijn gemak weer terug tot ik onderwater een roestvrijstalen ring tegenkom. He! We zijn precies bij de trap uitgekomen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief