Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws

De sterkste tanden

Het gebit van de zogenoemde napslak of schaalhoren is door Britse wetenschappers uitgeroepen tot het sterkste natuurlijke materiaal ter wereld.

De tandjes van het in zee levende diertje bestaan grotendeels uit het mineraal goethiet en kunnen krachten weerstaan van 3 tot 6 Gigapascal. Daarmee is het materiaal in potentie sterk genoeg om auto’s of boten van te maken. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Portsmouth in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of the Royal Society Interface.

Spinrag 

Tot nu toe stond spinrag, dat een kracht van 1,6 Gigapascal kan weerstaan, bekend als het sterkste natuurlijk materiaal. De tanden van de napslak waren echter nog nooit uitgebreid onderzocht. Het dier gebruikt zijn primitieve gebit om voedsel van rotsen in de oceaan te eten. “De slakken hebben dit soort sterke tanden nodig om algen van de rotsen te schrapen als het vloed is”, verklaart hoofdonderzoeker Asa Barber op de site van de Universiteit van Portsmouth.

Afbrokkelen

De meeste natuurlijke materialen zouden door deze manier van eten snel afbrokkelen, maar de slakken verliezen zelden of nooit hun tanden. Met speciale apparatuur slaagden de onderzoekers erin om tanden van een napslak te breken. Dat was niet eenvoudig aangezien een gemiddelde tand van een napslak honderd keer dunner is dan een menselijke haar.

Uiteindelijk onderzochten de wetenschappers niet alleen de weerstand maar ook de samenstelling van de tanden. “De structuren van vezels die we aantroffen in de slakkentanden, kunnen mogelijk worden nagemaakt en gebruikt bij de bouw van bijvoorbeeld Formule 1-bolides, of vliegtuigen”, aldus Barber.

Bron: NU.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief