Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Jurjen Balkema – De kust van de Costa Brava

Vraag je je wel eens af of duiken in Spanje de moeite waard is? Duikreporter Jurjen Balkema maakte maar liefst twee video’s van zijn duiken daar. En na het kijken, wil jij zeker zowel overdag als ’s nachts een duik maken aan de Costa Brava.

2023 staat voor ons in het teken van stapje voor stapje weer loslaten en weer beetje voor beetje weer op vakantie durven. In januari ben ik vrijwillig eerder kunnen stoppen met werken en wat is er dan beter om mee te beginnen dan onze geliefde Costa Brava.

We hebben de luxe dat we vier keer heen hebben mogen gaan, twee keer daarvan hebben we kunnen duiken, in mei en in begin september.

We komen hier al sinds 2009 en het is heel bijzonder om te merken dat we op bijna elke duik wel weer wat nieuws tegenkomen.

 

Dit jaar was dan ook wel heel speciaal. Naast de sepia’s, octopussen, drakenkoppen, murenes, wasrozen, anemonem, waaierkokerwormen en diverse vissoorten die we eigenlijk bijna altijd wel tegenkomen, werden we in mei getrakteerd op een aantal mooie slakken en platwormen die we nog niet eerder gezien hadden, schorpioenvissen en een bijzondere rode octopus. En in september was de traktatie nog groter met tot 3 maal toe een rog, pijlinktvissen, knorhanen en zeehazen. Niet alles tijdens de dagduiken, maar een hoop ook tijdens de nachtduiken.

De Costa Brava duiken zijn vooral bekend door het duiken bij de Medes eilanden of vanuit de verschillende badplaatsen met de boot naar de buiten ‘riffen’. Er zijn echter ook meerdere plekken, zoals bij Tamiriu en Palamos waar je ook prima vanaf de kant kunt duiken.

Daar waar de bootduiken over het algemeen diepe duiken zijn, zijn de kantduiken tussen de 3 tot 25 meter. Onze logboeken geven aan dat wij meestal, net als in Nederland niet dieper dan 15 meter komen. Er zijn duikstekken waar we al meer dan 60 duiken gemaakt hebben en dan zou je zeggen, dat heb je het wel allemaal gezien, maar niets is minder waar. Ja, je herkent, net als thuis uiteraard heel goed waar je bent en het navigeren gaat daardoor als vanzelf, maar de keuze om te scharrelen tussen de rotsen en zoeken in hoekjes, gaatjes en spleten of lekker struinen over de grind/zandvlakte met afwisselend wat rots partijtjes met begroeiing geeft elke keer weer een andere dimensie aan de duiken.

Mooi helder water en prima water en lucht temperaturen, maakt dat de Costa Brava voor ons een van de geliefde plekken is om naar toe te gaan. Maar niet alleen om te duiken. Ook de omgeving en het achterland is geweldig en gevarieerd om op de niet duik dagen leuke dagtripjes te maken.

Ik heb van onze trips twee videootjes gemaakt, een van de dagduiken en een van de nachtduiken. Enjoy!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief