Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Onbekend is onbemind

De duik bij Geersdijk wordt een echte snuffelduik in ondiep water. Duikreporter Dirk geniet van de kleurenpracht onder water.

Ik heb al wel eens bij Geersdijk gedoken, maar dan oostelijk van het haventje, bij het sas. De eigenlijke duikstek is westelijk, bij het strandje. Daar doe ik nu 2 duiken met buddy Frank Van Reeth die er al wel gedoken heeft. Benieuwd!

Er staat een harde wind en gelukkig ligt de parking wat uit de wind om ons om te kleden. Dat belooft echter niet veel goeds voor het zicht… De instap is hier heel eenvoudig: een klein trapje over de dijk en dan via het strand het water in.

001 Duikstek 2-115907

Ondiep is er al veel te snuffelen, waaronder een mooi begroeid touw. We hebben al 20 minuten tussen de 2 en 4 meter gehangen wanneer we dieper afzakken. Het plan was tot 10 meter af te zakken en dan naar rechts, maar ik ben in het ondiepe vergeten mijn oren te klaren en nu lukt het niet meer … Verschrikkelijke pijn op 7,5 meter en terug omhoog tot 3 meter, maar te snel … Ik krijg een plafondfout op mijn computer .. Even wachten dus voor ik opnieuw probeer. Nu lukt het klaren wel, maar ik ben volledig gedesoriënteerd, temeer daar we nu in het blauw (zeg maar grijs) afdalen … Op 8,5 m ga ik terug hogerop, richting kant … Oef, terug bodemzicht! We vervolgen de duik tussen de 5 en 6 meter diepte … Dat was nog eens een nare beleving. En wat hebben we geleerd? Juist: altijd op tijd klaren, zelf al ben je ondiep bezig!

Deze grondel kijkt me boos aan, of toch niet? Thuis zie ik dat hij zijn oog half toegedekt houdt en dat geeft een groene weerkaatsing.

002 zwarte grondel-115907

We komen ook nog tweevlekgrondels en koornaarvissen tegen. Garnalen genoeg, krabben genoeg, maar geen kreeften.

Het mooist is deze duikstek tot 5 meter en ondieper, dus zeker niet geschikt voor duikers die ervan houden de diepte op te zoeken en meters af te leggen, al kan je wel tot 18 meter diep als je van zand en stof houdt … Het is een echte duikplaats om te snuffelen en te genieten van de kleurenpracht van de verschillende soorten wieren, sponzen en vooral zakpijpen. Als je hier gaat duiken, neem dan thuis even de moeite om info over de zakpijpen op te zoeken: zo zal je de verschillende soorten herkennen! Wist je trouwens waar de benaming zakpijp vandaan komt? Ze worden ook wel eens de doedelzakken van de zee genoemd. Een zakpijp is een muziekinstrument dat in de voorbije eeuwen een belangrijk instrument in de muziek was: een rietinstrument aangeblazen via een zak.

Hier een doorschijnende zakpijp en ruwe zakpijpen:

Doorschijnende en Ruwe zakpijp-115907

Een slingerzakpijp op een oester:

004 gewone slingerzakpijp op oester-115907

De druipzakpijp zie je op het titelbeeld van de video. Hier nog een slingerzakpijp met spookkreeftjes:

slingerzakpijp met spookkreeftjes-115907

Niet iedereen die hier gedoken heeft is het mooie beeldje al tegengekomen. Ik ontdek het bij de tweede duik (zie video)!

Buiten de pijn in mijn oren heb ik weeral genoten en ik zal vast en zeker nog terugkeren naar deze duikstek, maar dan met minder wind want in het ondiepe werden we zeeziek en was het lastig om beelden te maken!

En er valt weeral iets te vieren na de duik! Het is Frank zijn eerste dag als gepensioneerde! Zijn eerste pensioengeld gaat naar een drankje en een etentje …

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief