Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Indonesië - algemeen / Natuur / Reizen

De kokosnootoctopus van Noord-Sulawesi

Maak kennis met de coconut octopus van Noord-Sulawesi! Pim van Schendel laat dit bijzondere wezen zien en heeft ook nog enkele leuke weetjes.

De Coconut octopus (Amphyoctopus marginatus), ook wel Veined octopus genoemd en in duidelijk Nederlands de kokosnootoctopus, komt voor rond heel Noord-Sulawesi. Ze leven voornamelijk op zanderige bodems waar ze zich met hun schelp in de bodem kunnen ingraven. De grootste kans om ze te zien is tijdens de zogenoemde muck-duiken. Weet jij dit al van ze?

Waarom de naam 'koksnootoctopus'?

In de periode van 1999 tot en met 2008 heeft een groep wetenschappers onderzoek gedaan naar deze octopus. Dat deden ze in Noord-Sulawesi en Bali. Tijdens de 500 duikuren, die ze doorbrachten met deze octopussen, observeerden zij heel bijzonder gedrag. Een octopus draagt 2 helften van een kokosnootschil met zich mee en zet, wanneer nodig, de twee helften tegen elkaar om zich vervolgens in de kokosnoot te verschuilen.

Ditzelfde gedrag vertonen ze ook met schelpen zoals je in de video kunt zien.. Ze graven schelpen uit het zand en nemen de twee delen mee als hun huis en ter bescherming. Sommige laten de schelp in het zand zitten en komen telkens terug naar ‘huis’. Andere gebruiken de schelp als een’mobile home’.

Foto: Markus Roth

Wat eet de kokosnootoctopus?

Net zoals voor bijna alle andere octopussen geldt, bestaat het dieet van de kokosnootoctopus uit ongewervelde dieren, zoals  garnalen, krabben en schelpdieren. Maar ze eten ook kleine vissen en eigenlijk bijna alles wat ze in hun armen kunnen krijgen. In de video zie je hoe de octopus allerlei kleine dieren uit de waterkolom vangt. In dit geval voornamelijk garnalen en krabbetjes.

Foto: Markus Roth

Waar in Noord-Sulawesi kan je de Coconut octopus zien?

Zoals gezegd kun je de octopus rond heel Noord-Sulawesi tegenkomen, maar voornamelijk wanneer je gaat muck-duiken.

Manado Bay is een goede plek om ze te zien, voornamelijk op de duikstek ‘City Extra’. De Straat van Lembeh staat bekend als ‘Muck Diving Capital of the World’. En daar kom je deze octopus dan ook volop tegen. ‘Rojos’ is één van de vele duikstekken waar je bijna gegarandeerd een Coconut octopus tegenkomt.

De video bij dit verhaal is gemaakt bij het eilandje Bangka. Daar heb je een duikstek genaamd ‘Delphine point’. In een beschutte baai kun je tijdens nachtduiken diverse octopussen tegenkomen. Tijdens de duik in deze video kwamen we maar liefst 6 kokosnootoctopussen tegen, maar ook diverse Dwarf sepia’s en een zeldzame Starry night octopus.

Foto: Markus Roth
Foto: Markus Roth

Meer weten over Noord-Sulawesi en Indonesië?

De foto’s bij dit verhaal zijn gemaakt door onderwaterfotograaf Markus Roth, http://www.maro-visions.de/

1 reactie

  1. Schitterende beelden! Als het zou kunnen dan heb ik er 1 gezien tijdens een nachtduik op de Filipijnen. Zeekr weten doe ik het niet, het was in elk geval zo’n soort octopusje, heel leuk.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief