Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Aike Willemsen- Mandarin fish by night (5/7)

Datum september 2014
Locatie Indonesië, Bangka Island & Lembeh

Geen verslag van 26 september helaas. Na 8 uur lang tegeltjes tellen op de badkamer en 20 uur in bed met koorts was de lol er even vanaf. Gelukkig vandaag een stuk beter, dus weer tijd om te duiken!

Duik 330
De eerste duik is bij Angels Windows, een grote rots onderwater. Door de locals wordt hij The Big Fat Rock genoemd. Op 16 meter zit een grotje. Vandaag staat er een behoorlijke stroming. We duiken richting de 30 meter en op het waaierkoraal zitten weer kleine zeepaardjes. Erg mooi maar lastig om te zien en te fotograferen. Gelukkig wijst de gids hef af en toe met een stokje aan zodat ik mijn camera goed kan richten.
Op een mooi gekleurde zee-egel zitten een aantal Spiny Tiger Shrimps, met hun zwart witte lichaam vallen ze direct op tussen het paarse van de zee-egel. Ook komen we een nieuw soort Ghost Pipefish tegen en in een anemoon kruipt een Orangutan Crab, klein krabbetje met de haren van een aap.

Op het eind zien we een gele frogfish over het rif kruipen, hij heeft behoorlijk haast voor een frogfish en zodra hij ons opmerkt blijft hij stil zitten, het is de Warty Frogfish, geel en vol wratten.

Duik 331
Ik voel me prima na de eerste duik dus na een uurtje op de boot duiken we onder bij Jojos, direct gelegen naast een vissersdorpje. De bovenste laag stenen zijn begroeid met een soort alg waardoor het lijkt alsof het besmeurd is met olie.
We komen een mooi garnaaltje tegen en tussen wat koraal zit een grote Sepia. Over het algemeen blijven ze hier erg rustig zitten dus ideaal voor fotografen. We zien nog een aantal slakjes die we eerder gezien hebben en een nieuw soort Pipefish met oranje vlekken.

Binnen 10 minuten na de duik staan we weer aan wal bij het resort, tijd voor de lunch en even opwarmen. Hoewel het hier boven de 30 graden is en het water ook op 28 graden is, koel je wel af na een aantal duiken.

Duik 332
Duik 3 van vandaag maak ik alleen met de gids bij Nudi Fall’s, Lotte gaat lekker zonnen. Op een stukje begroeiing wijst hij een inktvisje aan van nog geen centimeter groot en ook nog eens doorzichtig om het makkelijk te maken. Verderop zit een Wunderpus, een wat grotere wit en zwart gestreepte octopus. Ik maak wat foto’s en ondertussen kijkt Tamrin onze gids vast verder voor het volgende onderwaterschepsel.

 

Dit keer vindt hij een Rum Engan’s Pipefish. Hij heeft wat weg van een zeepaardje maar heeft een langere staart en zijn “buik” zit wat verder naar achter. We zien nog een doorzichtig garnaaltje en pas later op de foto zie ik wat het is, een Skeleton Shrimp, een wonder dat de gids die gevonden heeft zoals wel meer dingen hier. Een andere gids zwemt met een bordje naar me toe, er staat “hairy shrimp” op geschreven. Op een steen zit hij, 5mm groot en zelfs op de foto in groot formaat is er nauwelijks iets in te herkennen, je ziet net 2 oogjes en iets wat op een pootje lijkt.
We hebben anderhalf uur rust en ik besluit toch maar even een uurtje te gaan slapen. Mijn lichaam is nog niet helemaal fit maar ik wil de volgende duik zeker niet missen. 4 duiken op een dag is vermoeiend maar we gaan de Manderinfish spotten als het begint te schemeren. Het visje gaan we sowieso zien volgens Tamrin maar het mooiste is als we “mating Manderfish” gaan aanschouwen.

Duik 333
Bij duikstek Bianca dalen we af, een boot genaamd Bianca ligt boven de duikstek en blijkbaar ligt hij altijd op deze plek. Op 6 meter gaan we op de knieën zitten net zoals de andere 4 duikers die met ons mee zijn. Veel stof in het water en we staren naar een hoop dood koraal, daar gaat weer 45 dollar dacht ik.
Na een paar minuten komt de eerste Mandarijnvis tevoorschijn, 8cm groot dus het mannetje, de vrouwtjes zijn ongeveer de helft zo groot. Langzamerhand volgen er meer, 1 mannetje en een stuk of 6 vrouwtjes. Af en toe durven ze even uit het koraal te komen. Het mannetje nodigt de vrouwtjes één voor één uit om boven het koraal de liefde te bedrijven, ze zwemmen dan tegen elkaar aan naar boven en na 5 seconden is het klaar.

Na 35 minuten heeft er nog geen vrouwtje toe gehapt, wel een paar keer bijna, je kunt de duikers onderwater bijna horen zeggen…. Ja…jaa…jaaaaa…. Nee toch niet. Eindelijk is het zover, de vrouwtjes komen stuk voor stuk samen met het mannetje boven het koraal en gelukkig lukken er een paar foto’s, daar gaat deze hele duik over. Leuk om eens mee te maken!
We komen binnen een paar minuten weer aan op ons resort waar het avond eten bijna klaar staat. We eten met z’n alleen aan een lange tafel, erg gezellig. Afdeling Australië Oost aan de ene kant en west aan de andere kant, de Nederlanders en Duitsers er tussen in. Het ene Australisch accent volgt de andere op, vaak nauwelijks te verstaan waar ze het over hebben maar gezellig zijn ze wel. Ook de dames achter de “Underwater Macro Photographers” Facebook pagina zitten op dit resort, een pagina met behoorlijk wat leden en niet onbekend bij de meeste onderwaterfotografen. Deze week in Lembeh, over 2 maanden naar Bali, daarna een keer naar……. En ga zo maar door.
Tijdens het avondeten gaat het voornamelijk over Nederland, de Aussies denken dat we voornamelijk op klompen lopen en dat de tulpen overal uit de grond komen. Ook zijn Nederland en Denemarken blijkbaar één en hetzelfde land. Op het bord met het duikschema zie ik dat we zijn overgeplaatst naar de Oost Australische boot, hè jammer geen Japanse grappen meer;)

28.09.14
Een nieuwe dag en gelukkig begin ik weer honger te krijgen, raar als je dat 2 dagen niet hebt. Een lekker gebakken eitjes en wat fruit en we zijn er weer helemaal klaar voor. Na de 4 duiken van gisteren houden we het vandaag maar eens bij 2 duiken. 3 tot 4 duiken per dag is hier vrij normaal, de meeste zijn allemaal dieper dan 20 meter en geregeld zitten er mensen in deco maar wij houden onze computers tot op heden netjes in de gaten.

Duik 334
Onze spullen staan al op de nieuwe boot en we varen uit naar Serena Patah. Dit gaat Lotte’s 200ste duik worden, dat hoorde ik pas achteraf, zeker bang dat ik taart o.i.d. ga regelen! We spotten al snel een slakje, het is een Facelinidae, zelfs in het boek staat dit soort niet precies. Er komen hier zoveel verschillende beestjes voor dat niet alles in mijn boeken staat. In de kast op het resort staan nog 20 boeken maar ik heb weinig zin om die allemaal door te bladeren. Ook zwemt er een kleine sepia die van wit naar grijs verkleurt als ik dichterbij komt. Op het stukje koraal ernaast zit een opvallend kleine frogfish, slechts 1,5 cm groot maar fel geel met rode vlekken, ze noemen hem hier de clown frogfish.
Tamrin zoekt een stuk rood zacht koraal af en vindt een aantal Candy Crabs, ook rood dus ze vallen nauwelijks op. Op de foto zie ik pas dat ze ook wat witte vlekken hebben en ik laat Lotte zien waar we überhaupt naar zitten te kijken. Vaak is het niet te zien zonder loep maar op de camera door de macro lens wel.
Op het zand zit een klein visje met een uitsteeksel op zijn kop dat ongeveer even groot is als het visje. Zijn schubben zijn bedekt met blauwe stippen en voor de rest heeft hij zwarte vlekken. Bijzonder wezentje. Onder een stuk koraal zit weer een Mantis Shrimp, alle kleuren van de regenboog zijn aanwezig en deze blijft rustig zitten. Ik heb al een paar keer gehad dat ze vlak voordat ik een foto wil maken weg rennen, een meter verder stil gaan zitten, hun gekleurde “oren” overeind zetten, een dansje opvoeren en dan snel verder rennen, waarschijnlijk om ons af te schrikken maar het ziet er nog al komisch uit!
Op een stuk geel hard koraal zien we nog een Sea Spider, geheel wit doorzichtig lichaam met blauwe stippen over zijn hele lichaam. Het was weer een top duikje!

Duik 335
Naast een rots dalen we af, de duikstek heet Critter Hunt, al snel blijkt hij beter Diver Hunt te kunnen heten. Wat een agressieve Anemoonvisjes hier! Ook al lig je op een andere koraalblokje 2 meter verder iets te fotograferen, ze vallen je aan. Het eerste doelwit was mijn vinger, die hadden ze al snel goed te pakken, daarna mijn hoofd, een lekker begin van de duik! Zwaard vechten met de saté prikkers helpt ook niet, dan maar snel een stukje verder duiken;)

Er zitten hier weer mooie slakjes waaronder een aantal Flabellina’s, dunne slakjes met lange slierten over hun lichaam, ik weet even niet hoe ik het beter moet omschrijven. Vaak in de mooiste kleuren. Ook weer een totaal nieuw soort voor mij, de Yama’s Cuthona, een wit slakje met bruine hoorntjes en voor de rest wit en oranje banden.

Dan zien we weer een kleine sepia, als we het water om hem heen iets bewegen kleurt hij op, de Flamboyant Cuttlefish, hadden we ze maar in Nederland. Hij verschiet constant in verschillende felle kleuren. Zodra hij weer op gaat in het zand is hij nauwelijks terug te vinden totdat je het water weer wat beweegt. Waarschijnlijk om aan te geven aan andere vissen dat hij giftig is. 20 centimeter verder ligt een halve kokosnoot op de kop, de gids draait hem om en er zitten eitjes van de Flamboyant onder, ze zijn iets doorzichtig en we zien de jonkies duidelijk zitten.

 

In het zachte koraal zitten er ook weer Tiger Shrimps, witte garnaaltjes met gele vlekjes en bruine stippen, ook dit keer een slakje met huisje, een Chinese Cowrie. Na 70 minuten zitten we op 30 bar er is het tijd om op de boot te stappen.

Weer een leuke dag achter de rug. Vanmiddag lekker “vrij” en met een biertje dit verslag typen en over het water uitkijken. De dagen gaan snel hier, te snel helaas! Nog 2 duikdagen te gaan en een middag naar het nationaal park waar we ook naar uit kijken. Een van de Australische dames is in Nederland geboren en als ze scheldt gebeurt dat in het Nederlands zodat niemand het verstaat, behalve wij natuurlijk, een paar goede scheldwoorden terug en ze is weer vergeten dat ze de enige “Nederlander” is;)
Rond 20:00 uur gaan de meeste hier al slapen, wel even wat anders dan op Bangka waar iedereen blijft hangen op en rond het strand met een drankje en wat muziek. Al dat duiken hier hakt er wel in dus voor ons doen gaan we ook erg vroeg slapen, normaal gesproken zijn we nu nog aan het werk. We kijken nog even hoe Simon (de eigenaar van het resort) met zijn drone incl. GoPro wat rondjes in het resort vliegt en zoeken onze kamer op.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief