Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

De eieren van een steenslijmvis

Ad Aleman ontdekte een nest van een steenslijmvisje en volgde de ontwikkeling van de eieren. Je ziet hoe de visjes in de eieren groeien, ook al hebben de ouders zich niet helemaal aan de regels gehouden.

De steenslijmvis Lipophrys Pholis is een nieuwsgierige vis die leeft op plaatsen met hard substraat zoals stenen en schelpen waartussen hij een schuilplaats vindt.

Ontdekking

Tijdens een snorkeltocht langs de binnenkant van de strekdam van de Springersdiephaven in het najaar, wordt mijn blik getrokken naar iets blauws wat zich in een lege Japanse oester bevindt. Het zijn de 1,5 mm kleine eitjes van een steenslijmvis. Volgens de literatuur hoort het mannetje de eitjes te bewaken en van extra zuurstof te voorzien, maar ik zie nergens een steenslijmvis. Ook later worden de eitjes niet bewaakt. De eitjes zijn één laag dik afgezet op de schelp en bevinden zich ca. 40 cm onder het wateroppervlak. Er is op deze plek aardig wat turbulentie, dus met de zuurstofvoorziening van de weesjes zal het wel goed zitten. De ouders van deze eitjes houden zich helemaal niet aan de ‘regels’, want dan hadden ze hun eitjes tussen april en augustus moet afzetten.

Dag 3

De eitjes ontwikkelen zich niet allemaal gelijk. Op onderstaande foto’s, twee dagen na de eerste foto, is het verschil in ontwikkeling van ogen en staart goed te zien.

Dag 5

De eitjes zitten diep in de schelp. Het valt dan ook niet mee om dichtbij genoeg te komen. Gelukkig is mijn Olympus TG-6 zonder onderwaterhuis niet zo groot. Om de eitjes uit te lichten laat ik een spotduiklamp van onder af in de schelp schijnen.

Dag 14

Op de 8ste en de 10de dag ben ik bij de eieren gaan kijken, maar er was niet veel gewijzigd. Nu zie ik tijdens het bewerken van een foto ongeveer in het midden kleine schijfjes. Bij het inzoomen zijn de huisjes van diatomeeën beter te zien. De eitjes beginnen begroeid te raken met algen.

Dag 16

Er komen meer lege eitjes en ik vraag me af of deze zijn uitgekomen of opgegeten? In een resterend eitje is de ontwikkeling van de staart goed te zien.

Dag 18

Nu is bij de eitjes die steeds verder begroeid raken met algen, de ontwikkeling van de borstvinnen te zien. Een witte buisjesspons probeert eitjes die aan de rand zijn afgezet, te overwoekeren.

Dag 22

Het ziet er verlaten uit als ik bij de oester aankom. De meeste eitjes zijn leeg of is beschimmeld. Er zijn nog enkele eitjes met inhoud te zien. Waarschijnlijk is het voor een steenslijmvis toch niet zo’n goed idee om je niet aan de literatuur te houden.

9 reacties

  1. Wow…knap gevonden zeg! En ook erg mooi vastgelegd.

    REAGEREN
  2. Mooi verhaal Ad.

    REAGEREN
  3. Enorm mooi zeg.

    REAGEREN
  4. Dit is het ultieme duikplezier. Heerlijk doel om ook zo met ons te delen….thanks

    REAGEREN
    • Bedankt Lia. Het was heel bijzonder om te doen, ook omdat je steeds weer op dezelfde plek komt en steeds weer nieuwe dingen ontdekt.

      REAGEREN
  5. Mooi om het zo op de voet te volgen, Ad!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief