Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Daniël Versteeg- Een driftduik van Gorishoek de Punt naar de Vuilnisbelt

Na een hoop voorbereiding kan Bastiaan zijn duik voor de stromingsduik specialty maken. Van Gorishoek de Punt naar de Vuilnisbelt, via het wrak van Den Boer. Dat is een mooi stuk, maar het weer is minder.  Zou dat invloed hebben op de duikomstandigheden en de stroming?

Datum 22-11-2015
Locatie Gorishoek de Punt naar Vuilnisbelt

6:00. De wekker gaat. Ik sta rustig op en wrijf de slaap uit mijn ogen. Eerst maar even douchen. Daarna snel een bakje koffie en de spullen in de auto zetten.
Vandaag is de dag waarop Bastiaan een duik van zijn stromingsduik specialty gaat maken. Bastiaan had zelf het idee om met het opkomende tij van de duikstek Gorishoek de punt te driften naar duikstek Vuilnisbelt. Hier had hij de afgelopen tijd veel tijd in gestoken om stroomschema’s van de stek, de afstand tussen de 2 duikstekken, het luchtverbruik gedurende de duik berekenen en het diepteprofiel van de duik uit te zoeken. Enkele duiken werden hier reeds aan besteed. Jasper en Sander zouden als kantwacht aanwezig zijn en hulp op de eindbestemming leveren.
De warmte heeft ons land verlaten en dit is het eerste weekend dat de kou in Nederland is aangekomen. Hagel en natte sneeuw kwamen uit de lucht vallen onderweg naar Zeeland.
Aangekomen op duikstek de Vuilnisbelt leggen we Jasper en Sander uit dat zij een fluorescerende lijn zouden leggen vanaf de trap naar een meter of 20 diepte. Deze zouden wij dan gebruiken om als referentie aan te houden en het einde van de duik te bepalen.
Ondertussen reden wij naar de duikstek Gorishoek de punt. Daar aangekomen kwam de zon over het water omhoog. Een prachtig gezicht. Na enkele foto’s genomen te hebben gingen we onze set opbouwen en alvast ons onderpak aantrekken. We waren net te laat want er kwam een flinke donkere wolkenpartij aan die ons net niet de tijd gunde om droog in ons droogpak te komen.
Om 9:15 was het zover. De set ging aan, buddycheck gedaan en op naar het einde van de punt. Daar aangekomen gingen we te water. De oppervlakteboei werd tevens meegenomen daar we op een stuk gingen duiken waar best wel een hoop scheepvaart langskomt. Het duikplan was om exact tussen de kenteringen van laag water naar hoog water deze duik te maken. Onderweg zouden we op 22 meter het wrakje van de boer tegenkomen.
Eerst het hoofd onderwater. Het zicht was redelijk. Ik kon de tip van mijn vinnen zien. We zijn eerst naar het zuiden uit gezwommen tot we op 25 meter diepte zaten. Daar aangekomen draaiden we onze neus naar het oosten en begonnen we met zwemmen. Na een kleine 5 minuten zagen we de eerste kleine slakjes, blauwtipjes en harlekijn slakken werden gespot. Ook nog een verdwaalde kleine sepia.
Na 20 minuten houdt Bastiaan mij tegen. We waren aangekomen bij het wrakje van de boer. Als hij mij niet had tegengehouden was ik met mijn hoofd tegenaan gezwommen. Wat staat dit wrak toch mooi rechtop op de bodem. De boeg steekt enkele meters boven de bodem uit. Prachtig!!! Helaas konden we niet al te lang blijven omdat we nog een flink stuk moesten zwemmen. Het zicht naar het wrakje werd echt een stuk slechter en de stroming kwam ineens uit het zuiden. Waarschijnlijk liggen er hier wat dijken onder water waardoor de stroming hier varieert van richting. Naar gelang de duik vorderde viel de stroming ons heel erg mee. Dit was wel lekker voor de eerste keer. We konden de duik dan relaxt beleven. We hebben zelf dus flink mee zitten paddelen om de temperatuur in het lichaam te houden.
Na 40 minuten duiken hadden we afgesproken dat we even kort naar boven zouden gaan om te zien hoe ver we zouden zijn. Eenmaal boven gekomen zagen we dat we een goed eind onderweg waren. Rustig aan weer naar een meter of 10 om op zoek te gaan naar de lijn die Jasper en Sander uitgelegd hadden. Vlak voordat we de lijn tegenkwamen herkende ik al de contouren van de duikstek. Duikstek Vuilnisbelt heeft namelijk veel zee anjelieren en deze kwamen ons alweer tegemoet. Eenmaal bij de lijn aangekomen begonnen we weer aan de opstijging en daar wachten Sander en Jasper ons al op.
Na de oppervlakte interval hebben Bastiaan en ik nog een duik gemaakt en de lijn binnengehaald en zijn we nadien met zijn allen gaan eten bij brasserie Zeester.
Gefeliciteerd Bastiaan, met het behalen van je specialty. Je hebt mooi werk geleverd in het plannen van deze duik.
Volgende keer gaan Jasper en Sander ook mee en ik zie het nog wel gebeuren dat er meerdere vrienden van ons deze duik willen maken.
Enjoying life and living it to the max!!!!!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief