Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Costa Brava – Een duikbestemming voor iedereen

Veelzijdig en voor ieder wat wils. Die omschrijving is zeker van toepassing op de Costa Brava. Een ideale duikbestemming voor veel types duiker en vakantieganger. Rob van der Kuyl nam er een kijkje.

Rob van der Kuyl ging op uitnodiging van SSI Benelux mee op een studiereis naar de Costa Brava. Negen SSI Training Centers verkenden de mogelijkheden bij vijf Spaanse duikcentra.

Vanuit Nederland en België is de Costa Brava het dichtstbijzijnde Spaanse duikgebied. het is een 200 kilometer lange kuststrook in Catalonië, het noordoosten van Spanje.  Goed bereikbaar met de auto of camper, maar je kan er ook voor kiezen om met de trein of het vliegtuig te gaan. In dat geval reis je via Barcelona of Girona.

Een duik in de mogelijkheden

Voor SSI (Scuba Schools International) was dit de aanleiding om op onderzoek uit te gaan. Met het toerismebureau en de samenwerkende duikscholen van de Costa Brava werd dit idee vanuit SSI Benelux en SSI Spanje bij verschillende duikscholen in Nederland en België neergelegd, stuk voor stuk duikscholen die allemaal een breed scala aan opleidingen verzorgen en ervaring hebben met duikreizen. Het resulteerde in een week van Catalaanse cultuur opsnuiven, lekker eten en drinken, accommodaties en duikscholen bezoeken en natuurlijk de nodige duiken maken om ook de onderwaterwereld goed te verkennen.

Uitgebreide duikfaciliteiten

De Costa Brava is een populair duikgebied en het aanbod aan duikcentra is dan ook ruim. Er wordt vooral vanaf boten gedoken met meestal zo’n vier duikbewegingen per dag. Als je heel graag wilt, kun je meerdere duiken in de ochtend en middag maken. Materiaal huren is geen probleem. Er zijn zelfs duikcentra die technische duiksets zoals rebreathers, scooters maar ook sidemountsets aanbieden. Wil je na je duik het liefst lekker luxe uit het water op de boot stappen? Kies dan voor een boot met een lift, die zijn er ook.

Relaxt duiken in natuurgebieden

Duiken aan de Costa Brava is mooi, mooier dan ik eerlijk gezegd had verwacht. In dit deel van de Middellandse Zee vind je een verscheidenheid aan flora en fauna. Je duikt er tussen de onderwaterbergen, langs steile wanden die de diepte in gaan, door grottenstelsels, gewoon over rotsachtige bodems met een verscheidenheid aan planten en zeeleven en ja, je kan ook op zoek naar wrakken. De Costa Brava kent twee grote mariene reservaten, de Medes-eilanden en Cap de Creus.

Foto: Edwin van der Sande
Foto: Edwin van der Sande
Foto: Mariska Weijmans
Foto: Mariska Weijmans
Foto: Edwin van der Sande
Foto: Edwin van der Sande

Zo populair als het duikgebied is, zo goed wordt het ook nog eens beschermd. Fijn dat er hard gewerkt wordt om het hier zo mooi te houden. Het duiken is goed gereguleerd. Je betaalt een toeslag als je gaat duiken in de beschermde gebieden. Daar wordt ook maar een maximaal aantal duikers per duikstek toegelaten en tussen de duikcentra onderling zijn er afspraken gemaakt over wie naar welke duikstek gaat. Best lekker, geen overvolle boten of een overkill aan duikers op één plek.

Aandacht voor de omgeving

Je zit hier aan de Costa Brava ook goed als je naast het relaxte duiken ook duurzaamheid belangrijk vindt. Zo wordt het vulstation midden in de haven van Estartit door verschillende duikscholen gedeeld. Dat is niet alleen efficiënter qua onderhoud en milieu, maar scheelt ook veel ritten voor het transport van de flessen. Ook voor de duikschepen gelden regels.  Verder wordt er vanuit de overkoepelende organisatie van duikscholen veel aan educatie gedaan.

In de duikbriefing wordt bijvoorbeeld extra aandacht gevraagd voor bewust duiken. Je kent het vast, dan gaat het over het niet aanraken van dieren of planten, het niet voeren van dieren, het niet over boord gooien van afval, het goed regelen van je drijfvermogen en afstand houden van de bodem of wand. Het leuke van al die educatie is dat er ook voldoende informatie aan snorkelaars en duikers wordt gegeven over de planten, schelpdieren en ander leven dat je in het water kan tegenkomen.  De meeste duiklocaties zijn overigens maar 5 tot 15 minuten varen, dat is best aangenaam.

Mensgrote tandbaars

Dankzij al deze bescherming en regulering maak je hier in de Middellandse Zee echt mooie duiken. Zo zwem je in Llfranc door canyons met fraaie waaierkoralen. De grottenstelsels bij Cala Viuda aan de Costa Montgrí zijn ook erg leuk – op de bodem van de grot zie je veel gebaarde schorpioenvissen, maar ook kun je kan octopussen, murenes, slakjes en mooie koralen tegenkomen. Bij Carall Bernat heb je kans op groter leven. Tandbaarzen bijvoorbeeld, sommige zijn net zo groot als een duiker. Ook heb je kans op een ontmoeting met roggen – wij moesten het met scholen sardines en barracuda’s doen. Zeker niet vervelend.

La Vaca kenmerkt zich door een combinatie van de verschillende landschappen die je langs deze kust kunt tegenkomen. Je vindt er grotjes, gangen, canyons, maar ook open vlakten waar van alles zit –  van tandbaarzen, murenes tot aan wolken sardienen, verschillende naaktslakken en als je goed oplet, ook platwormen op de rotsen.
In Palamos maakten wij een mooie duik op het wrak van de Boreas. Het leuke van deze stek is dat je er goed vanaf de kant kunt duiken.
Wil je eens iets bijzonders doen? Maak dan een duikje naar het Vinos del Mar project. Op de bodem van de zee liggen flessen met wijn. De flessen liggen er voor onderzoek en uiteindelijk ook voor consumptie. Ik heb begrepen dat het een zeer aangename wijn is.

Foto: Edwin van der Sande
Foto: Edwin van der Sande
Foto: Edwin van der Sande
Foto: Edwin van der Sande
Foto: Edwin van der Sande
Foto: Edwin van der Sande

Als je heel veel geluk hebt

Wat je onder water aan dieren ziet, is mede afhankelijk van het seizoen waarin je gaat duiken. Tandbaarzen, murenes, kreeften, barracuda’s, schorpioenvissen  en octopussen kan je altijd wel tegenkomen. Voor een ontmoeting met een mola mola (mei/juni), roggen en tonijnachtigen (zomer) moet je er in de juiste periode zijn. De sardines en ansjovis komen in september tevoorschijn en als je veel geluk hebt, kom je dan zelfs jagende dolfijnen tegen.

Op de vlakte in het gras zie je misschien wel een zeepaardje. Naast vissen zijn er ook de nodige naaktslakken, platwormen, waaierkoralen, kokerwormen, zeekomkommers, zee-egels en nog veel meer te zien.  Als ik zo op deze trip terugkijk, kan ik maar één conclusie trekken. De Costa Brava is echt een duikbestemming voor iedereen!

SSI Training Centers aan de Costa Brava

In het kader van de duikreis van de SSI Training Centers naar de Costa Brava is er gedoken met de volgende Spaanse duikscholen. Klik op de link voor meer informatie over het aanbod van deze duikcentra voor elke duiker:

Triton Diving in Llfranc,  H2O Diving Center in Palamós, Aquàtica Illes Medes in L´Estartit, Xaloc Diving Center in L’Estartit en Scuba Alegre in Sant Pere Pescador.

Boot_CostaBrava_SSI20231005_174456
CostaBrava_20231003_091433

Van tent tot all-inclusive hotel

Als ik de Costa Brava veelzijdig noem, dan geldt dat zeker ook voor de verblijfsmogelijkheden.  Je kan er net zo makkelijk op de camping staan in je eigen tentje als verblijven in een all inclusive hotel. Bij veel accommodaties zijn er spoelbakken en kun je je uitrusting uithangen en opslaan. Zelfs in veel hotels mag je de duikspullen meenemen naar je hotelkamer. Verblijf je dicht bij het duikcentrum of de haven? Dan wandel je er lekker naartoe. En anders is er altijd transport te regelen.
Een tip: denk eens aan Hotel & Diving Les Illes, die zijn zeker op duikers ingericht!

Cultuur is kijken, proeven en beleven

Volgens mij is er in de Costa Brava op cultuurgebied voor ieder wat wils. Je kan lekker laid back op een strand gaan liggen en gaan zwemmen in zee. Ben je liever wat actiever? Dan ga je fietsen in  Girona, kies je voor een ‘Game of Thrones stadswandeling’ of voor een tocht door de Catalaanse Pyreneeën. Ik heb geloof ik nog nooit ergens zo veel kartbanen zien. Dus als je race-ambities hebt, kom je hier zeker ook aan je trekken. Als je op het juiste moment in het najaar komt, kun je zelfs naar de rijstvelden gaan kijken. Een bezoek aan het Museum van Salvador Dali kan ik je zeker aanbevelen.

Voor velen minstens zo belangrijk: je kunt hier heel lekker eten, of je nu voor vlees, vis of vegetarisch gaat. Vergeet ook niet om een plekje te bewaren voor het lokale toetje: crème catalán. Een soort crème brulé, waar ook de Spanjaarden zelf graag van genieten en dan het liefst met kop espresso ernaast. Wijnliefhebbers komen ook aan hun trekken. Maar wat ik misschien wel het meest prettig vind, is de vriendelijke en toegankelijke bevolking.

Costa Brava_Mark - IMG_7316

1 reactie

  1. Leuk verslag !

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief