Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Congres Wij duiken veilig – «Krachten bundelen»

Een van de initiatiefnemers van Wij duiken veilig op vrijdag 27 september is Sander Kool. Wij spraken met hem over dit congres én netwerkmoment voor de duikprofessional en de professionele duiker.

«Al een aantal jaar was het mijn wens om met de hele duiksector – professioneel en recreatief – bij elkaar te komen en te praten over veiligheid,» vertelt Sander Kool. Momenteel is deze hoger veiligheidskundige commandant van de Zijner Majesteit Willemstad. Maar in de afgelopen 20 jaar heeft hij functies bekleed binnen de Defensie Duikgroep, de Brandweer Amsterdam-Amstelland en de Nederlandse Onderwatersportbond, waar hij als bestuurslid onder andere verantwoordelijk was voor veiligheidszaken. «Opmerkelijk was dat er zeker tussen de recreatieve en de beroepssector weinig kennis werd gedeeld. En dat terwijl beide kanten veel van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen versterken!»

«We kunnen allemaal van elkaar leren, of we nu bij defensie duiken, sportduiker zijn, onder water werken of duikbeleid ontwikkelen.»

Kennis delen
Tijdens het congres staat het delen van kennis centraal. De sprekers gaan met hun presentaties in op onderwerpen waar zowel de professionele duiker (de beroepssector) als de duikprofessional (de recreatieve sector) mee te maken heeft. Sander Kool zal bijvoorbeeld zelf samen met Cees den Toom een interactieve presentatie geven waarin onder andere het belang van risico-inventarisatie wordt onderstreept: «En nee, risico’s inventariseren is niet alleen binnen de beroepssector verplicht. Ook binnen de recreatieve branche is het een vereiste – veel duikinstructeurs en duikcentra doen het, maar er zijn er ook nog veel die denken dat het niet nodig is omdat ze ‘vrijwilliger’ zijn.»

Sander Kool

Toekomstvisie
Wat hoopt hij dat er met het congres bereikt wordt? «Ik hoop dat dit er met dit congres draagvlak wordt gecreëerd voor meer contact en samenwerking tussen beroeps en recreatief. Het is wenselijk dat beide pijlers van de duiksector meer informatie met elkaar gaan delen. In de toekomst een gemeenschappelijke visie op duikveiligheid, dat zou mooi zijn! »

Indrukwekkende namen
Sander Kool is enthousiast over het congres. Er staan sprekers van naam op het programma en er wordt afgesloten met een forumdiscussie, waarin niemand minder dan onder andere Edwin Hofma, commandant van de Defensie Duikgroep en bestuurslid Stichting Werken onder OverDruk (SWOD), Rob van Hulst, bijzonder hoogleraar Hyperbare Geneeskunde, en Erik van Vessem, voorzitter van de Nederlandse Onderwatersport Bond plaatsnemen. Het zou mooi zijn als we de dag kunnen afsluiten met een statement en de bereidheid om een gezamenlijke koers te varen.»

Waarom mag je als professionele duiker en duikprofessional Wij duiken veilig niet missen? «Op deze dag doe je nieuwe ideeën op, leer je nieuwe dingen en ontmoet je nieuwe mensen. Erg inspirerend.» En hij voegt eraan toe: «Je hoeft zelf niet te duiken om aanwezig te zijn. Voor iedereen die een rol speelt binnen de duiksector, zoals beleidsmedewerkers van de overheid, bestuurders van duikverenigingen of veiligheidskundigen bij duikbedrijven, is dit een dag vol (nieuwe) kennis en contacten.»

«Nieuwe ideeën opdoen, nieuwe dingen leren en nieuwe mensen ontmoeten en vooral ook actief meedoen.»

Wij duiken veilig – Congres en netwerkevenement voor elke professionele duiker en duikprofessional

Op vrijdag 27 september 2019 vindt voor de eerste maal ‘Wij duiken veilig’ plaats, het congres en netwerkevenement voor elke professionele duiker en duikprofessional, zowel binnen de beroeps- als de recreatieve duiksector. Mentaliteit, gedrag en systemen zijn de rode draad.

Locatie: Expo Houten | Prijs: 95 euro inclusief lunch | Meer info en aanmelden: www.wijduikenveilig.nl

Meer lezen over Wij duiken veilig op DuikeninBeeld? Klik hier.

6 reacties

  1. Ik hoop dan van harte dat op dit congres niet alleen de gezondheidsproblemen, maar ook de problematiek tussen duikers en de visserij eens serieus onder de loep wordt genomen! Als hier geen dwingende regels komen is duiken in Nederland in mijn ogen sowieso een onveilige sport. Zie de talrijke meldingen dit seizoen en mijn eigen ervaring …

    REAGEREN
    • Het hele programma vind je op http://www.wijduikenveilig.nl, Dirk. Zoals je daar ziet, gaat het in hoofdzaak niet over gezondheid, maar juist over mentaliteit en gedrag. Jouw specifieke onderwerp staat niet op het programma, maar misschien is het iets voor een volgende editie. Voor een snellere oplossing van het probleem kun je het best in gesprek gaan met de NOB, die de duikers vertegenwoordigt in het overleg met de vissers.

      REAGEREN
  2. Dit congres beoogt de samenwerking tussen professionele duikers en recreatieve duikers.
    Als ik dan kijk naar de deelnemers dan mis ik bijdragen van de Nederlandse professionele duikwereld.
    Er is een tweetal belangrijke commerciele organisaties in de professionele sfeer (Stichting Werken Onder Overdruk en de NADO)
    die kennelijk niet meedoen. Dat is jammer en een gemiste kans. Deze professionele organisaties duiken vrijwel dagelijks onder vaak moeilijke omstandigheden, zonder dodelijke onbgelukken zoals die bij sportduikers wel ( en te veel) voorkomen. Daarkunnen we dus zeker wat van leren!

    REAGEREN
    • Het is geenszins de bedoeling om groepen uit te sluiten. Sterker, hoe breder, hoe beter. Vanuit de organisatie van het congres is er al contact met de voorzitter van de Stichting Werken Onder Overdruk, en ook met de voorzitter van de NADO is contact gelegd. De expertise van deze organisaties is inderdaad van grote waarde.

      REAGEREN
  3. Jammer van de entree-prijs. Veel te veel. En zeker als je bedenkt dat er nog vele kosten bij komen, de reis, verblijfskosten (parkeergeld). en dan verwacht ik dat het een gelikt verhaal van de beroepsduikers zal zijn, die de sportduikers vertellen wat hun veilig vinden.
    En de dodelijke ongevallen, wat leren we er van? Waar ging het fout, waarom ging het fout, wat ging er fout? Momentopnames die veelal niet compleet zijn. Want waarom zijn nooit dit soort gegevens vrij om in te zien. Dan bedoel ik de DOZA-gegevens zodat we het allemaal kunnen lezen, en onze conclusies eruit halen.

    REAGEREN
    • Heb je al naar het programma gekeken op http://www.wijduikenveilig.nl? Dan zul je zien dat niet alleen vertegenwoordigers uit de beroepssector aan het woord komen, en dat de onderwerpen interessant zijn voor zowel de recreatieve duikprofessional als de professionele duiker.
      Wat betreft DOSA, het jaarverslag staat op hun site en een samenvatting op https://duikeninbeeld.tv/dosa-publiceert-jaarverslag-2018/. Als je wél naar het congres komt, kun je daar in gesprek gaan met de vertegenwoordigers van DOSA, die ook aanwezig zullen zijn, en andere organisaties uit zowel de beroeps- als recreatieve sector.

      REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief