Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Concert in de Noorse Plura Cave | Primeur

Op 29 maart vindt er in Noorwegen een uniek event plaats: The Plura Cave Concert, een concert in een grot die alleen duikend te bereiken is. Een hele onderneming voor muzikanten en publiek! Ook te volgen via een live stream.

Laten we zeggen, de locatie is op zijn minst opmerkelijk te noemen! Een grot in het noorden van Noorwegen, net onder de poolcirkel. Hoe kom je erop? Maar het idee komt niet uit het niets. Ina en Jani, de eigenaren van Plura Valley, een resort voor technische en grotduikers, kwamen op het idee na hun bruiloft die in dezelfde grot plaatsvond in 2019 en waar 69 gasten bij aanwezig waren. Hoe mooi zou het zijn als meer mensen op een dergelijke plek een event konden bijwonen. Dat het technisch mogelijk was, wisten ze inmidddels en na gesprekken met musici en eventplanners kreeg het idee steeds meer vorm. Het Cave Music-team pitchte het project bij de gemeente Bodø, dat in 2024 Culturele Hoofdstad van Europa is. Met het organisatiecomité en diverse sponsoren werd het idee werkelijkheid – op 29 maart 2024 gaat het gebeuren in het kader van het Bodø 2024-programma met als thema ‘Leave nothing but footprints’. 

Foto: Pekka Tuuri.
Foto: Pekka Tuuri.
PluraCave_IMG_0987

Het is niet iets wat je zomaar even doet, er gingen vier jaar van organisatie aan vooraf. Het concert is toegankelijk voor the happy few… het publiek moet er immers duikend heen. Maar het concert zal ook live gestreamd worden. Het is meer dan alleen muziek – het is een eerbetoon aan lokale gemeenschappen met hun eigen cultuur en tegelijkertijd ook aan de grensverleggende activiteiten die mensen ondernemen.

De muziek is gecomponeerd door Håkon Erlandsen. Deze kunstenaar staat bekend om zijn muziek waarin de emoties van extreme sporten en expedities tot uiting komen. En buiten dat geeft hij zijn concerten ook nog eens op ‘vreemde’ plekken, zoals de top van de Mount Everest (op 8848 meter hoogte) en in Antarctica (bij een temperatuur van minus 57 graden). Op 29 maart kan hij een grot aan zijn rijtje unieke concertzalen toevoegen. Zelf is Håkon grotduiker sinds 2019. In de muziek die in de grot gespeeld zal worden, zullen waterdruppels en ook de echo van bellen terugkomen – hij wil het gevoel van grotduiken overbrengen op het grote publiek, het gevoel van iets wat tegelijkertijd prachtig maar ook spannend is.

Foto: Pekka Tuuri.
Foto: Pekka Tuuri.

Druktest

Een concert als dit vereist veel voorbereiding. Een groep van 25 vrijwilligers, de meesten vrienden uit Noorwegen en Finland, helpt mee. Een van de technische obstakels die moet worden overwonnen, is het transport van de muziekinstrumenten naar de ‘concertzaal’.  SANTI bracht uitkomst: het droogpakkenmerk fabriceerde speciale ‘droogpakken’ om de diverse instrumenten in te transporteren, inclusief in- en uitlaatventielen. Want ook de instrumenten worden, net als duikers, blootgesteld aan grote drukverschillen – het diepste punt is 32 meter. De luidsprekers waren ook een uitdaging omdat deze een luchthoudende ruimte hebben. Voor de zekerheid is alles eerst in een hyperbare kamer getest.

De vrijwilligers leggen een meer dan één kilometer lange glasvezelkabel om de live stream mogelijk te maken. Een hele onderneming met dikke handschoenen en wanten aan – het water is 4 graden! Om te voorkomen dat de gasten op weg naar de plaats van het concert in de kabel verstrikt raken, wordt deze ook nog voorzien van drijvers zodat de kabel tegen het plafond van de grot in het water drijft.

Seacraft DPV’s spelen ook een grote rol. De accu’s van deze scooters moeten voldoende stroom leveren voor de lampen, microfoons, basgitaren, speakers en het mengpaneel in de grot, dat scheelt weer het leggen van een stroomkabel.

Live stream

De live stream begint op zaterdag 29 maart om 14 uur en duurt twee uur. Het concert zelf begint om 15 uur. De live stream is te volgen via het YouTube-kanaal van Plura Valley. Buiten de grot kan het concert door niet-duikers gevolgd worden op grote schermen. Het duikende publiek woont het concert live bij in een kamer die doet denken aan een amfitheater.

Wat een happening!

Foto’s: Plura Valley

Plura Valley - wat en waar?

Plura Valley is een resort voor technische en grotduikers in het noorden van Noorwegen, net onder de poolcirkel. Ina  en Jani Santala Jordbru, die het resort nu 7 jaar runnen, verzorgen er jaarlijks ruim 1000 technische en grotduiken.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief