Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Instagram link in bio / Materiaal

Compacte scooter – Leuk speeltje of meer dan dat?

Duikinstructeur Martin Grosser liep tegen een compacte scooter aan en vroeg zich af: “Is het een duur speeltje voor snorkelaars of voldoet hij voor recreatieve duikers?” Er zat maar een ding op: zelf proberen!

De scooter in kwestie is de LEFEET S1 PRO, die ik bij Sublub in Rotterdam tegenkwam. Met een  prijskaartje van ‘slechts’ 850 euro was mijn nieuwsgierigheid gewekt.

In droogpak en met een alu sidemountset van 2×80 cft maak ik twee duiken bij Zandeiland 4 in Vinkeveen –een met en een zonder de scooter.

De eerste duik (profiel 1) volg ik rustig zwemmend (om de scooter een kans te geven in duik 2!) de lijn naar 30 meter diepte en maak ik een duik van 57 minuten. De tweede duik maak ik met de scooter en ook nu daal ik via de lijn af naar dezelfde diepte – dit keer mag de scooter het werk doen. Waarom ik de scooter gebruik? Ik wil sneller op de geplande diepte zijn, zodat ik meer tijd heb op de bodem en toch weer binnen een duiktijd van een uur terug bij de steiger ben.

— Mijn doel? Sneller op diepte, meer bodemtijd en toch weer terug binnen een uur. —

Ik zet de scooter in de snelste van de drie standen (3) en ben in 9 minuten op de geplande diepte. De volgende 15 minuten scooter ik in stand 1 (de langzaamste) rond en verken ik de bodem op 30 meter. Inmiddels heb ik 24 minuten duiktijd op mijn computer staan en wordt het tijd om via dezelfde lijn weer terug naar ondieper water te gaan.

De scooter zet ik opnieuw op stand 3 en die snelheid houd ik de volgende 6 minuten aan – ik ben dan 30 minuten onder water. Op dat moment, ik zit dan op 26 meter diepte, schakelt de scooter automatisch terug naar de langzame stand. “Mmm,” zeg ik bij mezelf, “nu zal ik vast zelf aan de bak moeten.”

Maar niets is minder waar. In 20 minuten tijd brengt de LEFEET S1 Pro me op stand 1 terug naar mijn beginpunt en kan ik na een duiktijd van 50 minuten de laatste decominuten doorbrengen en de veiligheidsstop maken.

Scooter_Leefet S1 Pro_Martin-Grosser-juli23 (1)

Lefeet S1 Pro

  • Gewicht ongeveer 2,5 kg, zeer compact, geschikt voor gebruik tot 40 meter
  • Hoofdunit van aluminium
  • 3 snelheden met een gebruikstijd tussen 35-70 minuten
  • Batterij 4.4 Ah, oplaadbaar in ca. 2,5 uur en verwisselbaar
  • Extra: houder voor actiecamera

Conclusie

Mijn conclusie! De waterscooter LEFEET S1 PRO doet wat ik verwacht van zo’n compact apparaat. Hij is goed te hanteren en wendbaar en de aluminium kast oogt betrouwbaar. Zelfs op de langzaamste snelheid is hij sneller dan ik kan zwemmen – ik kan er relaxt achter hangen. Ik geef je wel een tip: koop er een tweede accupack 4 Ah bij zodat je op dezelfde stek nog een tweede duik kunt maken.

Tja, en of je er ruim 800 euro voor over hebt, dat mag iedereen voor zich bepalen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief