Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Cas Renooij – Mexico!

Duiken is leuk, daar zijn we het allemaal wel over eens. Duiken moet ook leuk blijven, en in mijn geval betekent dat grenzen verleggen.

Datum december 2012
Locatie Puerta Aventuras, Mexico

c3Niet alleen het open water trekt mij aan, maar zoals waarschijnlijk wel bekend ook wrakken en grotten. Nadat ik in 2009 Cave 1 gedaan heb in Mexico heb ik na een paar jaar spelen in het eerste stukje van de ons omringende grotten het meeste wel gezien en begint de drang naar ontdekking van de wat verder liggende delen van grotten onbedwingbare vormen aan te nemen. Het werd dus tijd voor Cave 2. Met Jan, één van mijn grot buddy’s ben ik vertrokken naar Mexico om bij onze vrienden van Zero Gravity, een GUE facility vlak bij Puerto Aventuras.

De opleiding duurt 6 dagen en dan moet je rekenen op dagen van 8 uur ‘s ochtends tot een uur of 7, half 8. Dat zijn lange dagen die na een bepaald moment in de week ook best vermoeiend beginnen te worden.
Gelukkig zijn de grotten zo mooi en de informatie zo interessant dat de vermoeidheid gauw vergeten wordt. Zolang je de grot inzwemt tijdens de cursus is er niets aan de hand, je hebt dan alle tijd om te genieten van de omgeving. De ellende begint pas als je omdraait, of soms als de ellende begint draai je om, net hoe de pet van de instructeur staat.c1
Die ellende kan bestaan uit falende lampen, lekke automaten, geen zicht situaties, een buddy die ineens weg is, of iemand zonder gas zit. Op dat moment wordt er van je verwacht dat je die problemen adequaat oplost en tot een minimum beperkt. Dat vergt soms nogal wat inspanning, want in tegenstelling tot bij de Cave 1 cursus waar je een aantal vaste procedures leert wordt er nu van je verwacht dat je nadenkt over je situatie en een oplossing verzint waarmee je je situatie kan verbeteren. Erg zinvol en leerzaam.

c2Na de cursus hebben we meegewerkt aan een project van de MCEP, het Mexican Cave Exploration Project. Een student van de McMasters Universiteit heeft voor zijn thesis metingen gedaan in onder andere Yax Chen en wij, een groep van 50 duikers uit 14 landen hebben daarvoor allerlei opdrachten uitgevoerd als sensoren ophalen, uitlezen en terugbrengen, sediment metingen, lijnen markeren, fotograferen en filmen. Om met 50 man een enkele grot in te gaan vergt nogal wat logistiek, en het is een absoluut fantastische ervaring om eens aan zo’n project mee te werken. en dan ook nog eens duiken van meer dan 140 minuten in een grot te maken die normaal gesproken niet toegankelijk is voor duikers. Een andere fantastische ervaring is om dat soort duiken te doen met iemand waarmee je nog nooit in het water gelegen hebt, of zelfs nooit eerder ontmoet hebt en dan zien dat die GUE opleidingen zo uniform zijn dat er onder water geen enkel moment is dat er iets niet klopt. Dat je gewoon weet wat iemand gaat doen nog voor hij of zij het doet omdat je dat zo geleerd hebt. Een absoluut noodzakelijk gegeven voor projecten van deze schaal.
Na 3 dagen project duiken was het tijd voor wat persoonlijk vertier in de vorm van wat funduikjes in grotten die erg de moeite waard zijn. Zo was daar de Parker line die ik nu eindelijk eens helemaal afgezwommen heb tot aan het einde, en daarna via een jump nog een stuk van een andere lijn. En als afsluiten een bezoek aan de “Chamber of the Ancients”, een deel van de grot in Carwash waar resten van houtvuur liggen die gedateerd zijn op 12 tot 14.000 jaar oud. Best een bijzonder idee om door een zo oude “woonkamer” te zwemmen. Ook werden we aan de oppervlakte nog getrakteerd op een blik op de kleine krokodil die een dutje in de zon deed.

Twee weken zijn echt te kort voor een verblijf in Mexico. Vooral als je er zoveel mensen van over de hele wereld met de zelfde passie ontmoet. Ik kan niet wachten op Mexico 2013 !

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief