Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Bootduik bij Mushroom Forest | Curaçao

Curaçao is een van die bestemmingen waar je makkelijk vanaf de kant kunt duiken. Maar vergeet ook de bootduiken niet – dan staat je nog veel meer moois te wachten, ontdekte Ester van den Doel.

Curaçao – ondanks regelmatig reizen ben ik hier nog niet eerder geweest. Hoog tijd om dit stukje van de wereld eens te gaan ontdekken. We hebben gekozen voor Coral Estate Resort, waar we met zijn drieën een bungalow delen: twee kamers met allebei een badkamer en een open woonruimte, waar we heerlijk buiten kunnen zijn en kunnen eten.

Op het terrein van het resort is ook een duikschool. Makkelijk! Daar kunnen we onze spullen en flessen pakken om het huisrif te verkennen of met de auto op pad te gaan naar andere plekken op de Westpunt.

Maar vandaag gaan we bootduiken! We laden onze spullen aan boord, de camera kan gelukkig in een apart krat, wel zo veilig. Met 3 duikers en een gids varen we uiteindelijk uit. De harde muziek mag van mij achterwege blijven, daar ben ik niet zo van, maar ik kan me voorstellen dat anderen dit wel leuk vinden.

Mushroom Forest

De eerste duik staat gepland bij Mushroom Forest en de Blauwe Kamer, op ongeveer een half uur varen van het duikcentrum. Vanwege de stroming starten we bij Mushroom Forest. We hijsen ons in ons pak en springen het water in, in de hoop ook een beetje af te koelen. Het water is met 31 graden niet koud te noemen en dat begint ook zijn tol te eisen van de koralen. Gelukkig zien we daar bij onze eerste duik weinig van, ook omdat je hier alleen met de boot kan komen en er daardoor ook minder gedoken wordt.

We zwemmen langzaam door een bijzonder landschap; de koralen zijn grote blokken maar de onderkant is smal – eerder ten onder gegaan aan een bacterie die gelukkig weer verdwenen is. Ze doen de naam van de duikstek eer aan, het zijn net paddenstoelen. Niet van die rood met witte stippen maar meer smalle champignons. Het landschap is bijzonder, het doet haast buitenaards aan en ik begin me af te vragen of ik geen last krijg van de paddo’s want ineens zie ik een zeehond in een koraalblok of een oude Spaanse helm…. mijn gedachten gaan met me op de loop! We eindigen onze duik in de Blauwe Kamer, een kleine open grot. Door de ruime opening zwemmen we naar binnen en het is fijn dat ik pilotlampen op mijn flitsers heb zitten zodat ik de begroeiing in de grot een beetje kan belichten. Helaas is er niet veel vis in de grot, alleen wat korstbegroeiing die wel kleurig is.

Terug aan boord is het tijd voor drinken en snacks en varen we naar onze tweede duikstek varen. Onderweg stopt de schipper regelmatig en vertelt hij ons wat wetenswaardigheden van diverse locaties op het eiland – de bouw van nieuwe hotels, verlaten landgoederen en meer. Het verdrijft de tijd tijdens het oppervlakte-interval.

— Het landschap is bijzonder, het doet haast buitenaards aan en ik begin me af te vragen of ik geen last krijg van de ‘paddo’s’ —

The White House

De tweede duik maken we in de baai bij het resort, maar dan wel op een plek waar je vanaf de kant eigenlijk niet kan komen (tenzij je eerst een half uur wil zwemmen): The White House. Juist ja, er staat een wit huis boven aan de klif.

Als we onder zijn, verbaas ik me over de kwaliteit van het koraal, zo ongerept en zo veel zachte koralen. Dat heeft er duidelijk mee te maken dat er weinig gedoken wordt en dat er geen zandstrand in de buurt is. Prachtig! Op veel andere plekken zie je wel dat het koraal minder is maar hier is dat absoluut niet het geval. We zien er ook koraalduivels, niet één, niet twee maar ik tel er uiteindelijk wel een stuk of 10. Dat is minder aangezien ze hier van nature niet thuishoren, hoe fotogeniek ze ook zijn. Onder me zie ik ineens iets groens bewegen. Een grote groene murene zwemt onder me door op zoek naar een nieuw plekje om zich te verstoppen. Hij vergeet alleen dat zijn achterlijf buiten zijn gekozen hol blijft steken en hij zo goed te zien is. Af en toe vraag ik me wel eens af hoe slim ze zijn… ik probeer hem op de foto te krijgen. Na een leuke duik klimmen we weer aan boord en varen we het laatste stukje terug naar het duikcentrum. Tijd om even te relaxen en na te praten!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ester dook met Coral Divers. Wanneer je een bootduik boekt, maak je in de ochtend twee duiken en heb je ’s middags tijd om te relaxen of het eiland te verkennen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief