Bonaire, een eiland vol verrassingen
Jan Britink was samen met buddy Freek Brouwer op Bonaire. Dit is zijn reportage die hij inzond voor de Reportagewedstrijd 2008 die DuikeninBeeld samen met Bonaire Toeristen Bureau en Bonaire Fun Travel organiseert.
Begin november 2008 ben ik samen met mijn buddy, voor een duikvakantie, twee weken naar Bonaire gegaan. Het is fantastisch om hier met een Pick Up-auto rond te rijden en te duiken wanneer, waar en hoe lang je zelf wilt. Voor duikers is Bonaire één van de mooiste bestemming van het gehele Caribische gebied, men noemt het niet voor niets ‘Divers Paradise’.
Voor de vierde keer zijn we op Bonaire en we genieten wederom van dit wonderschone eiland. We plannen 3 duiken per dag die we het liefst willen maken op duikplekken waar we nog niet geweest zijn. Officieel zijn er 86 duikplekken en 53 kantduikplekken die gemarkeerd zijn met een gele steen, maar je bent vrij om overal te duiken. De bekende stekken als Hilma Hooker, Karpata, Willems Toren en Salt Pier zijn de vaste plekken geworden waar we ook deze vakantie weer duiken. Volop genieten we van het rijke onderwaterleven dat Bonaire te bieden heeft, waaronder veel schildpadden, barracuda’s, enorme tarpons, squids, octopussen en vele andere rifbewoners plus alle prachtige koraalformaties. De Salt Pier is een attractie apart, zoveel grote scholen vis en mooi begroeide palen maakt deze stek uniek.
Mocht het rustig weer zijn, dan is de Willemstoren Lighthouse een duikplek die je moet aandoen. Zoveel mooi en kleurrijk koraal is werkelijk met geen pen te beschrijven. Als er toch wat stroming staat, is het een ideale plek voor een driftduik richting Red Slave. Omdat je vrijwel overal gemakkelijk te water kunt gaan, is nachtduiken op Bonaire een aanrader. Een nachtduik is altijd al een spannende gebeurtenis maar op Bonaire is het helemaal speciaal. Bij iedere nachtduik zwemmen de tarpons ongeduldig met je mee om maar ieder visje dat in je lichtstraal komt te verschalken.
Tijdens ons verblijf rijden we diverse keren langs de oostzijde van Bonaire, uit vele verhalen die we gehoord hebben moet het hier erg mooi zijn om te duiken. Er staan geen specifieke duikplekken aangeduid en het ziet er erg wild uit, desondanks besluiten we het erop te wagen. Gelukkig viel het mee om door de branding te komen en na een meter of 300 zwemmen steek ik mijn hoofd onder water. Ik zie een adelaarsrog en we besluiten direct de afdaling in te zetten, net boven het rif komen twee adelaarsroggen heel rustig langs ons zweven. Aan het eind van het rif zien we een tweetal enorme pijlstaartroggen, op een meter of veertig, in het zand liggen. We dalen verder af om ze zo dichtbij mogelijk te bekijken. Het rif is prachtig begroeid met wuivende gorgonen en diverse soorten sponzen. Een karetschildpad maakt het plaatje helemaal compleet.
Zeer tevreden over onze keuze om eens aan de oostzijde te duiken, besluiten we langs de bodem terug te zwemmen. Bijna aan het eind van onze duik vielen onze ademautomaten uit onze mond van verbazing. We zagen een zestal oude scheepskanonnen liggen, niet ver uit elkaar op een diepte tussen de 4 tot 6 meter. Ook zien we een vijftal ankers, en die ronde ballen zullen dan wel de kanonskogels zijn. Vol bewondering zwemmen we rond de scheepskanonnen totdat het tijd is om de duik te beëindigen. Door de woeste branding klauteren we op de kant en spreken we vol ongeloof over deze duik.
We raken over deze duik maar niet uitgepraat en zitten vol met vragen. We zijn niet voor het eerst op Bonaire maar van scheepskanonnen hebben we nog nooit gehoord of iets gelezen. Hoe oud zullen ze zijn, van welk schip komen ze en waarom zijn ze nooit geborgen? We zullen toch niet de eerste zijn die ze zien? Onze handen jeuken, wat zouden we er graag eentje bergen en dateren. Maar al het water rondom Bonaire is beschermd en zoals het goede duikers betaamt, zullen we dat respecteren.
Een aantal dagen later hebben we wederom op deze duikplek gedoken en hebben geconstateerd dat het geen vreemde Caribische duikroes is geweest. Bij wat navraag blijkt dat er maar weinig duikers weten dat er veel meer interessante dingen te bewonderen zijn langs de kust van Bonaire dan is beschreven. Voorheen waren deze scheepskanonnen overwoekerd en mede door de storm Omar weer zichtbaar geworden. Het bergen zou wel mogelijk zijn maar het conserveren is zeer moeilijk, binnen afzienbare tijd zouden ze vergaan.
Iedere avond rijden we het centrum van Kralendijk binnen om ons te goed te doen in één van de vele restaurants, de keuze is talrijk en van goede kwaliteit. Het relaxte vriendelijke leven op Bonaire geeft een goed vakantiegevoel. Voldaan rijden we terug naar ons hotel en realiseren ons dat Bonaire een waar duikparadijs is vol verrassingen.
De Reportagewedstrijd 2008 wordt gesponsord door: