Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Reizen

Boeddhistische tempel redt zeeschildpadden

Iedereen houdt van ‘feel good’-verhalen, toch? Dit is er zo één. Een boeddhistische tempel redt zeeschildpadden en laat ze weer vrij in de wateren van het Bunaken Nationaal Park – met de hulp van Murex.

Noord-Sulawesi is een overwegend christelijk gebied, maar in Manado zijn ook een aantal boeddhistische tempels. Twee daarvan (Vihara Dhammadipa en Mahavihara Santisukah Samaggi) komen regelmatig naar Murex Manado Resort om zeeschildpadden vanaf ons strand vrij te laten.

Leden van deze tempels spelen een actieve rol bij de bescherming van zeeschildpadden. Sinds jaren worden schildpadden in visnetten als bijvangst gevangen. Wanneer lokale vissers hun netten ophalen, brengen ze eventuele schildpadden naar de vismarkt om deze met de overige vangst te verkopen.

Na vele jaren praten met de vissers bellen deze nu naar de tempel wanneer ze een schildpad hebben gevangen, met de vraag of de tempel het dier wil kopen. Ellen Tampi, een van de leden van de tempel, heeft zo meerdere schildpadden gekocht om te voorkomen dat ze op de markt worden gebracht.

Ellen vertelt dat de dieren door leden of groepjes leden van de tempel worden gekocht. Een kleine hawksbillschildpad (Eretmochelys imbricate) kost tussen IDR 300.000 en IDR 400.000 (ongeveer 21 euro tot 29 euro), terwijl een grote groene zeeschildpad (Chelonia mydas) zeker 1.300.000 IDR (ongeveer 95 euro) kan opbrengen. Ellen en de andere leden van de tempel zijn bang dat de vissers doelgericht schildpadden gaan vangen en verkopen. Om dit te voorkomen zijn de tarieven die zij betalen, lager dan de marktwaarde.

Zodra een schildpad door de tempel is gekocht, wordt het dier naar Murex Manado gebracht om daar te worden vrijgelaten. Ellen zegt dat ze ervoor kiezen om de schildpadden bij Murex Manado los te laten vanwege het mooie zwarte zandstrand, de rustige baai bij het resort en de rustige maar vriendelijke sfeer.

Een monnik van de tempel komt mee en leidt voor de vrijlating een gebedsdienst op het strand. De schildpad wordt gezegend. Boeddhisten geloven namelijk in reïncarnatie – de ziel wordt in een andere vorm herboren – als mens of dier. In het verleden zou de schildpad het leven van de tempelgemeenschap gekruist kunnen hebben.

Leden van de tempel geloven dat schildpadden zeer bijzondere wezens zijn omdat ze zo oud kunnen worden. Ze hopen dat de dieren wanneer ze van de markt worden gered en teruggebracht worden naar de oceaan, een lang en goed leven krijgen. Dit concept van ‘zich verdienstelijk maken’ is fundamenteel voor het boeddhisme.

Schildpadden genieten bescherming in het Bunaken National Marine Park. Ellen bevestigt dat in de afgelopen jaren het aantal schildpadden dat is gevangen en op de markt wordt gebracht, is gedaald door het verbod om met netten op de riffen te vissen.

Twintig zeeschildpadden in één duik
Tijdens het duiken rond Bunaken Island zijn hawksbill en grote groene zeeschildpadden een echt hoogtepunt. Onze favoriete duikplekken voor schildpadden zijn Lekuan I, Lekuan II en Muka Kampung. Soms tellen we in één duik meer dan 20 schildpadden. We zijn de mensen van de boeddhistische tempel dankbaar voor hun inzet om de schildpadden te redden.

Meer over Murex Dive Resorts…

7 reacties

 1. Avatar

  Mooi verhaal. Maar waarom die rode strik die ik het filmpje zie? Dat is toch niet oké?

  REAGEREN
  • Avatar

   Die strik is onderdeel van het gebed en het ritueel. Soms wordt de schildpad ook gemarkeerd met verf en wordt er een gebed op zijn schild geschreven. De strik is van papier, niet van plastic en zal dus vergaan uiteindelijk.

   REAGEREN
   • Avatar

    Gelukkig… ik was al verbaasd

    REAGEREN
 2. Avatar

  Inderdaad een feel good verhaal. Ik vraag me ook altijd af of door dit soort acties de schildpadden niet express gevangen worden.
  Het lijkt me wel een heel bijzondere ervaring om het vrijlaten mee te maken met een gebed van de monnik erbij!

  REAGEREN
  • Avatar

   De methode om te betalen voor gevangen schildpadden is twijfelachtig en het kan de vangst van schildpadden stimuleren. Maar als ze het niet doen worden op de markt verkocht en is de schildpad verloren. Het is helaas zo dat mensen hier nog steeds schildpadden eten als ze de kans krijgen. De prijs die nu betaald wordt is minder als de prijs op de markt, de vissers hebben dus nog de keuze om anders te doen maar ze brengen ze toch naar Ellen. Dat is een goed teken. De hoeveelheid schildpadden dat gevangen wordt is klein, als de vissers doel bewust schildpadden zouden vangen zouden er veel meer schildpadden te koop aangeboden worden. Bunaken heeft een hele gezonde populatie schildpadden en is de afgelopen jaren heel sterk toegenomen.

   REAGEREN
 3. Charles van Veen

  Met wat voor frequentie gebeurt dit? Paar keer per jaar of aan de lopende band?

  REAGEREN
  • Avatar

   Hi Charles, dit gebeurt een paar keer per jaar, alleen als ze een bijvangst hebben.

   REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief