Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Bewuster duiken na Masterclass Decompressietheorie

Wat voor duiker je ook bent, er valt nog zo veel te ontdekken en te leren! Dat kan door het volgen van specialty’s, maar ook met de Masterclass Decompressietheorie – een training voor duikers van elk niveau.

Een Masterclass Decompressietheorie, het klinkt niet direct als een specialty van dertien in een dozijn. En dat is het ook niet. Maar wél is het een opleiding die iedereen kan volgen… van beginnend duiker tot instructeur en technisch duiker. Wij gingen met instructeur Bas Poelmann en zijn cursist Paul-John van Itterzon in gesprek en wat steeds terugkwam, is ‘bewustwording’.

Theorie, geen wetenschap

Tijdens de Masterclass Decompressietheorie verdiep je je in de decompressietheorie – wat gebeurt er in het menselijk lichaam wanneer je onder water gaat? Denk jij daar bij na wanneer je onderduikt? De meeste duikers niet… daar hebben we toch een duikcomputer voor? “Zeker,” zo zegt instructeur Bas Poelmann van Black Marlin Technical Dive Training, “dankzij de computermodellen die in de loop der jaren steeds verder zijn ontwikkeld en beter zijn geworden, worden er goede resultaten geboekt, dat laten ook de veiligheidsstatistieken zien.” Toch moet je niet vergeten dat alles wat in je duikcomputer wordt gestopt, is gebaseerd op een theorie, het is geen exacte wetenschap. “Nooit is wetenschappelijk onderzocht, laat staan bewezen, dat er stikstof in onze weefsels zit. Nog nooit heeft iemand een tissue sample genomen bij een levende duiker om dit aan te tonen. Hoewel het heel waarschijnlijk is, blijft het een theorie. Zo werkt wetenschap.”

Foto: Blue-sea, Shutterstock

Dat Bas Poelmann, zelf TDI instructeur en aanbieder van duikopleidingen en veiligheidstrainingen, mateloos geïnteresseerd is in de materie, mag duidelijk zijn. Altijd al wil hij begrijpen wat er gebeurt. Na een online training over decompressietheorie bij een Engelsman en het lezen van vele boeken besloot hij zelf een masterclass samen te stellen. “Ik merkte dat veel duikers wel geïnteresseerd zijn in het onderwerp maar dat er tijdens ‘gewone’ duikopleidingen niet diep op ingegaan wordt. Ook bij veel instructeurs en technische duikers is de kennis erg beperkt.”

— Zeg nu zelf, decompressietheorie klinkt niet sexy, toch? Maar wat een geweldige reis was dit met Bas! —

Verdieping en masterclass

In de Masterclass gaat Bas in op de diepere achtergronden van de decompressietheorie – de opname en afgifte van inerte gassen in het lichaam, wat doen gassen in de compartimenten, wat triggert decompressieziekte… want weet jij dat het meer een ontstekingsziekte is dan dat bellen de boosdoener zijn? En natuurlijk, je weet dat je zuurstof moet toedienen na een incident, maar wat doet die zuurstof? Of weet jij wat gradient factors zijn en dan niet alleen dat je ze kunt instellen in je duikcomputer? Dat zijn zomaar een paar onderwerpen die langskomen.
In de eerste twee modules (‘verdieping’) leren de deelnemers meer over de basis en de geschiedenis van de decompressietheorie en ook wat computermodellen doen – interessant voor elke duiker. In de modules 3 en 4 (de eigenlijke masterclass) worden ook gaswissels en trimix geïntroduceerd – dat deel is meer geschikt voorde technische duiker. Maar… tot op heden heeft iedereen die aanvankelijk alleen de ‘verdieping’ volgde, aansluitend ook de modules drie en vier gedaan. Ook Paul.

Paul volgde de training van Bas bij Scuba Connection in een groep bestaande uit alles van Advanced Open Water Diver tot Course Director. Zelf zat hij op dat moment in de Divemaster-opleiding. “Terwijl ik met de theorie van Divemaster bezig was, had ik de interesse om meer de diepte in te gaan. De training van Bas is echt next level.”
Hij vervolgt: “Eigenlijk doet iedereen die de weg van van educatie of het begeleiden van duikers inslaat , er goed aan om zich in de decompressietheorie te verdiepen. Je wordt je een stuk bewuster van wat er in het lichaam gebeurt. Ik vind dat ik het aan mezelf verplicht ben maar ook aan de mensen die ik in de toekomst mee onder water neem.”
Heeft de training ook zijn manier van het plannen van duiken veranderd? “Nee, ik vertrouw nog steeds op mijn duikcomputer, maar er is nu wel een stuk bewustwording. Ik snap nu veel beter wat er gebeurt als ik naar beneden ga. Dat is prettig.”

— Je wordt je een stuk bewuster van wat er in het lichaam gebeurt. Ik vind dat ik het aan mezelf verplicht ben. —

Droog

Is het geen verschrikkelijk droge kost? Paul: “Uiteindelijk wel natuurlijk, maar Bas brengt het op een geweldige manier.” Het is maar net hoe je het presenteert, zegt ook Bas. “Ik gebruik veel slides om de stof te visualiseren. Als ik een droog verhaal ga houden over exponentiële opname en afgifte van inerte gassen, zullen de meeste mensen me met grote ogen aankijken. Maar als ik het aan de hand van een reeks modellen en diagrammen laat zien, kunnen ze dat vertalen naar de praktijk, naar hun eigen duiken. Ze zien wat er met hun lichaam gebeurt.”

Openbaring!

Wat maakte deze masterclass voor Paul zo interessant? Los van de opname en afgifte van inerte gassen en ook de geschiedenis van de decompressietheorie sprong één ding er voor hem echt uit. “Nooit je eigen duikcomputer afgeven. Die houdt immers alles van je bij.” Dat realiseert hij zich nu eens te meer.
Ook roemt hij de manier van lesgeven door Bas. “Wat een passie! Met volle overtuiging en liefde voor het onderwerp deelt hij zijn kennis. Meegenomen worden op zijn reis… geweldig! Want zeg nu zelf, decompressietheorie klinkt niet sexy, toch?”

— Ik wil dat mensen zelf nadenken. Een duikcomputer wijst je in de goede richting, maar biedt geen garanties. Decompressie is nu eenmaal niet zwart-wit.  —

Bewustwording

Waar komt die passie bij Bas vandaan? Hij duikt al ruim 30 jaar en centraal daarin staat dat hij wil begrijpen waarom hij iets moet doen. “Ik wil het snappen, ik wil me bewust zijn van wat ik doe.”
Bas maakt dan ook bewuste keuzes. Dat zijn duikcomputer zijn decompressiestatus berekent op basis van een model, dat is een vaststaand feit. Maar zijn duikcomputer houdt geen rekening met de omstandigheden. “Het verschil tussen warm en koud water bijvoorbeeld, of conditie, stroming en leeftijd, de duikcomputer neemt dat allemaal niet mee in de berekening. Ik wel bij het plannen van mijn duik. En de ene keer zal ik mijn stop verlengen, de andere keer ga ik er eerder uit.” Maar zo benadrukt hij: “Dat kan alleen omdat ik de kennis heb om keuzes te maken.”

Bas heeft één doel met de training. “Ik wil dat mensen zelf nadenken. Een duikcomputer werkt met een model – het wijst je in de goede richting, maar biedt geen garanties. Decompressie is nu eenmaal niet zwart-wit.”

Training

Iedereen die duikt en interesse heeft, kan deze training volgen – ook een Open Water Diver heeft voldoende kennis om mee te doen. Maar de grootste doelgroep zijn ervaren duikers met interesse in decompressietheorie.

Momenteel is Bas de enige in Nederland die de masterclass verzorgt. Na afloop krijg je een certificaat van deelname. Je kunt kiezen om alleen de modules 1 en 2 te volgen of de volledige masterclass met 4 modules.

Op de website van Black Marlin Technical Dive Training staat de agenda. Je kunt je individueel inschrijven. Maar wil je het met de club of duikschool doen, dan verzorgt Bas de masterclass op jouw locatie.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief