Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Steven Stegeman – Hoogteduiken in het Sauerland

Een nieuwe duikcursus op een duiklocatie waarvan de naam alles al zegt: See im Berg. Duikreporter Steven Stegeman maakte een videoverslag van zijn  Altitude Diving Specialisatie.


Datum:  25 juni 2016
Duiklocatie: See im Berg, Messinghausen

duikreport-call-to-action-350x85

Dit weekend stond er een nieuwe duikcursus op het programma: de Altitude Diving specialisatie van SSI. Bij het duiken op hoogte denken de meeste mensen aan de bergmeren in de Alpen. Het kan gelukkig ook dichter bij huis, in het Sauerland in Duitsland. Op slechts twee uur rijden van de Nederlandse grens.
Om 08:00 uur werden we verwacht bij Tauchschule Sorpesee. Dat betekende dus vroeg opstaan. Na een voorspoedige reis kwamen we aan in het mooie Sauerland. We begonnen meteen met de theorie les waarin werd uitgelegd wat het duiken op hoogte anders maakt dan normale duiken. Belangrijkste onderdelen van de cursus waren het gebruik van andere duiktabellen in verband met andere druk op hoogte, bescherming tegen kou, het instellen van de duikcomputer op hoogte en het gebruik van een dubbele eerste trap als extra veiligheidsmaatregel in geval van bevriezing. De cursus werd in gecombineerd Duits en Engels gegeven en werd afgesloten met een theorie examen. Buddy Karin en ik waren geslaagd en vervolgens vertrokken we voor een ritje van bijna een uur naar het plaatsje Messinghausen.
Hier ligt de duiklocatie See im Berg, op 480 meter boven zeeniveau. Hoger dan 300 meter boven zeeniveau geld als hoogte duik, dus een geschikte locatie redelijk dicht bij Nederland. De naam See im Berg zegt eigenlijk alles: een meer in een berg! Deze voormalige steengroeve is is meer dan 40 meter diep en gevuld met regenwater. De randen van de berg staan nog, het binnensta deel is afgegreven. Alsof je duikt in een vulkaankrater. Met een oude jeep werd onze duikuitrustig via een bergpaadje naar de waterkant gebracht. En toen was het tijd om het water in te gaan. En dat was genieten! Voor ons natpak duikers wel een beetje aan de frisse kant, maar kraakhelder. De lokale duikers vonden het zicht vandaag slecht. Wij werden echter zeer enthousiast van ruim 10 meter zicht en zijn benieuwd hoe het dan is als ze hier over goed zicht spreken! Langs de steile wanden doken we in het blauwe water. Op 25 meter diepte zagen we het wrak van een oude schoolbus en doken we door een tunnel van plexi glas. In verband met de temperatuur van 7 graden op deze diepte zijn we niet dieper gegaan. Tijdens de pauze na de eerste duik hoorden we dat er ook 2 steuren en forellen in het water te vinden moesten zijn. In het verleden heeft See Im Berg nog even dienst gedaan als forellen kwekerij. Tijdens de tweede duik hebben we de grote steur nog even gezien. Deze kwam helaas niet dichtbij en dook heel diep onder ons door. Wel hadden we het geluk om een paar mooie forellen te zien! Een exemplaar was absoluut niet bang en liet zich van dichtbij bekijken. Was voor mij de eerste keer om een forel in levende lijve onder water te zien. Wat een gave duiklocatie is dit zeg! Helaas werkte het weer niet echt mee, maar desondanks hebben we super genoten van het duiken hier. Ik ga hier zeker nog een keer terugkomen!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief