Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

Baanbrekend onderzoek tijdens Shark Shakedown

Het Shark Shakedown-project in april kende meerdere ‘wetenschappelijke primeurs’, die werden uitgevoerd door leden van de Nature Foundation St. Maarten, de Dutch Caribbean Nature Alliance, de Saba Conservation Foundation en Beneath the Waves.

De onderzoeksexpeditie maakt deel uit van een breder onderzoeksproject naar tijgerhaaien in de regio, gefinancierd door het Wereld Natuur Fonds via het Biodiversiteitsfonds en de Nationale Postcode Loterij. Elf haaien warden voorzien van een zender, waaronder voor het eerst een zwangere vrouwelijke tijgerhaai en een bedreigde Caribische rifhaai in het Nederlands Caribisch gebied. De gegevens zullen belangrijke informatie opleveren voor beschermingsstrategieën, niet alleen op Sint Maarten, maar ook voor de rest van het Caribisch gebied.

 De expeditie duurde vijf dagen. Drie soorten haaien werden voorzien van een zogenaamde “tag” (zender), waaronder tijgerhaaien (Galeocerdo cuvier), Caribische rifhaaien (Carcharhinus perezi) en verpleegsterhaaien (Ginglymostoma cirratum), zowel sub-adulten als volwassenen.

Foto: Sami Kattan/Beneath the Waves

De deelnemers zijn getraind door experts van Beneath the Waves ter voorbereiding op een expeditie naar de Sababank in augustus 2021. Het doel van deze aankomende expeditie is om te bepalen of de Sababank een broedgebied is voor tijgerhaaien in het oostelijk Caribisch gebied. Er wordt gebruikgemaakt van ultrasone technologie om het ontwikkelingsstadium en het stadium van de zwangerschap bij verschillende haaiensoorten te identificeren, een primeur voor de haaienwetenschap in de regio.

Zwanger

De wetenschappers bevestigden met succes het vroege stadium van een zwangerschap bij een grote vrouwelijke tijgerhaai en plaatsten ook een satellietzender op de haai. Met behulp van satellietvolgsystemen hopen de wetenschappers de komende maanden te bevestigen dat Sint Maarten een broedplaats is voor deze wereldwijd bedreigde dieren. Ook werd voor de ‘eerste’ keer door de hoofdwetenschapper van Beneath the Waves, Dr. Austin Gallagher, een cameratag op een tijgerhaai in het Nederlands Caribisch gebied geplaatst. Het team heeft de camera tijdens de expeditie met succes teruggevonden en het dier heeft al veelbelovende resultaten laten zien met betrekking tot het gedrag van haaien in de regio.

Zowel de satelliet- als de camera-tag lijkt aan te tonen dat deze tijgerhaaien het liefst reizen in het gebied tussen St. Maarten en St. Barths; dit zijn echter slechts de eerste metingen. Over de gebieden die deze dieren bezoeken, kunnen nog geen aannames worden gedaan.

Levenscyclus

De informatie die uit dit onderzoek wordt verkregen, zal een beter inzicht geven in zowel het belang als de status van haaien in de territoriale wateren van Sint Maarten en in het Yarari Reservaat en de rol die deze ecosystemen spelen in de levenscyclus van tijgerhaaien in de bredere Caribische regio. Tijgerhaaien worden door de International Union for Conservation of Nature (IUCN) gecategoriseerd als “Bijna-bedreigd”, terwijl Caribische rifhaaien zeer recentelijk zijn gecategoriseerd als “Bedreigd”. Haaien spelen een belangrijke rol bij het behouden van het evenwicht binnen lokale en regionale mariene ecosystemen en daarom is hun bescherming cruciaal.

Bron: DCNA

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief