Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Jolanda Vos-Kors – Baa-atol en Hanifaru Bay

Van heel veel manta’s tot clownvissen, van haaien tot kleurrijke koralen, het Baa-atol is een highlight in de Malediven. Zeker ook vanwege Hanifaru Bay. Duikreporter Jolanda vertelt in geuren en kleuren!

Malediven…. een bestemming die telkens weer klinkt als muziek in mijn oren. Eind 2021 las ik een artikel in het magazine Duiken over Hanifaru Bay in het Baa Atoll. Mei – November is het Manta seizoen voor dit gebied.  Met de juiste wind en stroming, veelal rondom volle of nieuwe maan – kunnen er wel tot 100 – 200 manta’s tegelijk in de baai samenkomen om zich te voeden met het plankton dat zich hier ophoopt. Met een beetje geluk zwemt er dan ook nog eens een walvishaai tussen. Als we dat nou toch eens konden meemaken, hoe gaaf zou dat zijn!

dharvandhoo sign DIB-119566

In 2014 hebben wij al eens een reis naar de Malediven gemaakt. Toen voor een 2-weekse live-aboard richting het zuiden. Veel diepte, big fish en stroming / channeldives in een ritme van 3 x daags Dive – Eat – Sleep – Repeat. Tijdens deze reis voor het eerst de grote Manta Rays, Walvishaaien en nog veel meer mogen zien. Een geweldige ervaring, maar deze keer wilden we het anders doen. Geïnspireerd door het artikel in Duiken magazine kozen we voor een verblijf op een lokaal eiland in het Baa Atoll, Dharavandhoo – om van daaruit onze duiken te gaan maken. Onze missie was: Hanifaru bay en hopenlijk een baai vol manta’s. Ik kwam in contact met Dharavandhoo Divers. De Italiaanse eigenaren Jessica Ogliar Badessi en Virgilio Gabriele hebben samen met lokale schippers een mooi, professioneel duikcentrum opgezet op dit eiland. Onze reisdata zo afgestemd dat in ieder geval volle maan hierin viel. En verder “fingers crossed” want het blijft de natuur….. dus niets is gegarandeerd.

strand dharavandhoo DIB-119566

Dharavandhoo is vanuit Malé, het hoofdeiland van de Malediven bereikbaar per vliegtuig. Het is een rustig eiland, zo’n 1,5 km lang en 500 meter breed. Met een haventje dat voor enkele vissers, aan- en afvoer van goederen, duik-doni’s, tevens de uitvalbasis is voor de tender-bootjes naar de resort-eilanden. De lokale bevolking bestaat uit zo’n 850 personen. Verder vind je er enkele hotels, guesthouses, een barretje, een supermarkt, een school en een moskee……  en uiteraad een met plambomen omzoomd strand. Dat de eilanden kwetsbaar zijn voor de waterspiegelstijging was al goed zichtbaar. Het afkalven van het zand/land, de eerste palmbomen die al op het strand en in zee lagen. Men was druk bezig om met basaltblokken korte dijkjes als bescherming, golfbrekers aan te leggen.

Omdat we ruim 2 weken zouden blijven, hadden we met de Dharavandhoo Divers afgesproken dat we om de dag zouden gaan duiken. Maar op onze 1e rustdag…… telefoon van Jessica. Ik hoor het haar nog zeggen “come to the boat now….. more then 100 manta’s in the bay. Your mask and vins are allready on the boat”. Wow…. we gaan het meemaken. Slippers aan, camera mee, rennen……. op naar het haventje. Ohhh nee… groothoeklens er niet op, snel gekeerd en terug (dan is het toch handig dat het niet zo groot is). Duiken in Hanifaru Bay is niet meer toegestaan. Het is een beschermd Unesco Biospere Reserve. Snorkelen mag wel. Bij aankomst bij de baai zien we de beweging al in het water. Snorkelend zwemmen we de baai in, met enige golfslag nog niet eens zo gemakkelijk…… maar wat we dan zien….. FANTASTISCH. Een film kan nooi het gevoel overbrengen van onze ervaring, maar toch wil ik dit graag met jullie delen.

Naast snorkelen in Hanifaru Bay in totaal 16 mooie duiken gemaakt. Op de meeste duikdagen ook ontmoetingen met Manta Rays op de zgn. cleanningstations. Manta’s blijven mij fascineren. Zo gracieus als ze zich voortbewegen, zwevend, vliegend door het water. Salto’s maken terwijl ze het planktonrijke water filteren. Relaxed, bijna in slow-motion telkens opnieuw bij een cleaning-station (poetsstation) terugkeren, de dagelijkse spa – om zich te ontdoen van parasieten van hun huid en kieuwen. Daarnaast op onze duiken ook kunnen genieten van kleurrijke koraalblokken met rondom volop leven, glasvisjes, prachtige grogonen, schildpadden, reef- en nursesharks. Een duikvakantie om niet te vergeten.

annemoon DIB-119566

gorgoon DIB-119566

schildpad DIB-119566

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief