Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Advertorial / Snorkelen / Snorkelen op reis

Azoren – Een week tussen de haaien en roggen

In de zomer van 2020 organiseert duikcentrum CW Azores op Pico een speciale haaien- en roggenweek met haaienbioloog Guido Leurs en haaienspecialist/duikgids Martijn Schouten.

De Azoren, de Portugese eilandengroep midden in de Atlantische Oceaan, staat bekend om de grote groepen mobula’s (roggen), de blauwe haaien en de grote scholen vis die elke zomer vaste gasten rond de eilanden zijn. Geweldig om mee te duiken!

In de zomer van 2020 organiseert het duikcentrum CW Azores op Pico een safari die helemaal in het teken van deze fascinerende dieren staat. De duikers zullen worden begeleid door bioloog Guido Leurs en duikgids Martijn Schouten, die beiden veel ervaring met deze dieren en het duiken rond Pico hebben.

Tijdens de tiendaagse trip ligt de focus op duiken met verschillende soorten roggen en haaien rond de eilanden Pico en buureiland Faial. Guido en Martijn zullen vier presentaties verzorgen met onderwerpen als haaienbiologie, onderzoek, bescherming en veilig duiken met verschillende soorten haaien.

De haaien van de Azoren

Rond de Azoren leven tientallen verschillende soorten haaien, maar veel daarvan worden (bijna) nooit gezien door duikers – sommige soorten leven gewoon te diep en andere zijn te schuw.

De blauwe haai en de makohaai worden het meest gezien. Deze twee soorten leven in de open oceaan en worden alleen gespot als je er ook echt naar op zoek gaat én ze lokt door te chummen. Ze komen dan af op de geur van een soort soep van visafval – dit klinkt niet erg smakelijk en het chummen kan bovendien een paar uur duren, maar als de eerste haai verschijnt, ben je dat vergeten! Je laat je dan langzaam in het blauwe water glijden om deze prachtige dieren te bewonderen. Het mooie is dat vooral de blauwe haaien erg nieuwsgierig zijn en graag dichtbij komen zodat je ze ook kunt fotograferen!

Duivelse roggen

Maar de Azoren bieden meer dan haaien. Er zijn ook veel verschillende soorten roggen te zien.

De bekendste zijn de mobula’s of duivelsroggen, die in grote groepen voorkomen rond Princess Alice, een onderzeese berg op 48 mijl varen van Pico. Elke zomer komen deze roggen vanuit het zuiden naar Princess Alice. Dit is een echte highlight voor duikers!

Naast de duivelsroggen komen er dichter bij de eilanden ook meerdere kleinere soorten roggen voor. Bijvoorbeeld verschillende soorten pijlstaartroggen met een spanwijdte van tot wel 2 meter en adelaarsroggen.

Verder trekt het fantastische, vulkanische onderwaterlandschap natuurlijk veel andere soorten vis aan zoals tandbaarzen, barracuda’s, zeebrasems, verschillende soorten jacks en nog veel meer!

Ga mee!

Om aan deze haaien- en roggensafari deel te nemen heb je minimaal een AOWD- of gelijkwaardig brevet, 50 gelogde duiken én zeebenen nodig!

Lijkt het je leuk? Klik hier voor meer informatie en de data of om je aan te melden!

4 reacties

  1. Dit ziet er gaaf uit zeg!

    REAGEREN
  2. Wow! Vraagje, zit je tussen de duiken door aan land of op een live-aboard?

    REAGEREN
  3. Echt de moeite. Duikschool CW adviseer ik. Je vertrekt steeds van het eiland. Is leuk om ook een rond te rijden met een auto. Lees ons reisverhaal en bekijk de vele foto’s https://adcdiving.be/azoren-duiken-pico-2013.html

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief