Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Ook in Engeland lobby voor bescherming

Zeedieren rondom Engeland en Wales hebben bescherming nodig tegen overbevissing, vervuiling en scheepvaart.

De Britse organisatie Wildlife Trusts roept in een rapport op zeventien beschermde gebieden aan te wijzen waar walvissen, dolfijnen, bruinvissen en haaien een veilig heenkomen kunnen zoeken. Ook het Wereld Natuur Fonds (WNF) pleit voor een netwerk van beschermde gebieden.

De gebieden zouden moeten liggen op plaatsen waar voedselrijk water omhoog komt van de bodem van de oceaan, waardoor er veel plankton is waarmee andere vissen zich kunnen voeden.

”Deze charismatische dieren worden bedreigd. Er is een groot hiaat in het beleid rond maritieme bescherming”, zei een woordvoerder tegen de BBC.

In de wateren rond Engeland en Wales zwemmen 29 verschillende soorten walvis, dolfijn en bruinvis en de op-een-na-grootste haai ter wereld, de reuzenhaai. Volgens het rapport nemen de aantallen van die zeeroofdieren af. Alleen voor de kust van Wales, in Cardigan Bay, is een gebied aangewezen voor de tuimelaardolfijn.

Noordzee

”Op dit moment is nog geen 4 procent van het Nederlandse deel van de Noordzee beschermd”, stelt een WNF-woordvoerder. ”De afgelopen 50 jaar is de biodiversiteit met meer dan de helft afgenomen. Grote, belangrijke soorten als haaien en roggen zijn bijna verdwenen.”‘

Door het netwerk van beschermde gebieden zou 30 procent van de Noordzee rust moeten krijgen. ”Op deze manier krijgt het onderwaterleven de kans zich te herstellen.”

Bron: NU.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief