Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Pico, Azoren: drie favorieten van Martijn Schouten

Martijn Schouten woont al jaren lang in de zomer op het Pico, één van de eilanden van de Azoren. Hij neemt je mee in zijn ‘achtertuin’.

Martijn is duikinstructeur en duikgids. Al jaren woont hij ’s zomers enkele maanden in de Azoren, de groep vulkanische eilanden in het midden van de Atlantische Oceaan op ongeveer 3 uur vliegen van Lissabon. De andere maanden van het jaar kun je hem elders in de wereld vinden – ook duikend of freedivend!

Voor zijn werk leidt Martijn duikers rond in de onderwaterwereld van de Azoren, maar onderwaterfotografie is één van zijn passies: «De Azoren is de perfecte plek hiervoor, vooral als je geïnteresseerd bent in het grotere leven zoals haaien, mobula’s, dolfijnen en grote vis!»

Maar waar duikt hij in zijn ‘achtertuin’ het liefst?

Baixa dos rosais

«Dit is een duikstek waar erg weinig gedoken wordt, maar het is een van mijn favorieten! Het is een ‘pinnacle’ zo`n 3 mijl ten westen van een van de buureilanden, Sao Jorge – vanaf Pico is het ongeveer 15 mijl varen. Het ondiepste punt van deze stek is 14 meter en vanaf daar loopt valt de pinnacle de diepte in. Deze duiklocatie is vooral gaaf vanwege de grote scholen vis die in het blauw rond deze pinnacle zwemmen – barracuda’s, bonito’s, blauwbaarzen en verschillende soorten jacks! Op de bodem kan je ook grote schorpioenvissen, murenes, groupers en roggen vinden.»

Condor Bank

«De blauwe haaien in blauw water zijn een van de redenen dat duikers van overal ter wereld naar de Azoren komen in de zomer. Er zijn verschillende plekken waar we ze kunnen vinden maar de Condor Bank is mijn favoriet! De Condor Bank is een onderwaterberg in de open oceaan die van meer dan 1000 meter diepte oprijst tot ongeveer 200 meter onder het oppervlak. Hier laten we de boot in de wind drijven terwijl we de haaien lokken met een soort vissoep van tonijn en andere vis. Als de eerste haai is gespot, laten we ons langzaam in het water glijden en duiken we met deze prachtige dieren!»

Furnas do Monte da Guia

«Deze duikstek is een van de vele rondom Monte da Guia die aan de zuidelijke kant van het eiland Faial ligt – zo’n 5 mijl varen van onze duikbasis op Pico. Monte da Guia is een beschermd gebied waar dus niet gevist mag worden.  En dat is te zien aan het onderwaterleven dat hier volop te vinden is! Deze duikstek is al helemaal bijzonder door twee`furnas` – Portugees voor grot. In de opening van een van deze grotten hangt vaak een grote groep eagle rays rond! Soms zijn het er wel dertig. Ook is er grote kans dat je groupers, stingrays, beerkreeften en murenen in de grotten ziet. In het blauw buiten de furnas zien we vaak barracuda’s, jacks, bonito’s en grote zeebrasems.»

Wil je meer weten over duiken bij Pico in de Azoren? Kijk eens op de site van CW Azores.

Onderwaterfoto’s: Martijn Schouten

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief