Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Advertorial / Instagram link in bio

Als soloreiziger op duikvakantie: vijf tips

De passie voor duiken kan soms overschaduwd worden door het dilemma: wat als je geen reis- of duikbuddy hebt? Deze uitdaging kan een duikvakantie complex maken, maar Rianne van duikreisbureau EWDR weet als ervaringsdeskundige wel raad met dit dilemma!

Zo’n 10 jaar geleden haalde ik tijdens een zonvakantie in Jamaica mijn PADI Open Water, het was een verjaardagscadeau van een vriendje. Hoe lief dat cadeau ook was, de relatie hield geen stand. De liefde voor duiken bleef echter wel.

Tip 1: Boek een all-inclusive vakantie

Misschien was het mijn leeftijd (begin 20) maar wat ik het allerengste vond aan alleen op vakantie was dat ik alleen in een restaurant zou eten. Het duiken maakte ik me niet zo druk om, ik had toch een gids bij me? Maar alleen ergens eten… dat is toch echt raar?! dacht ik… Als oplossing bedacht ik dat het minder apart zou zijn als ik naar een all-inclusive resort zou gaan, daar is het vaak een soort in- en uitloop tijdens de maaltijden, dan valt het niet zo op dat ik alleen ben. Deze aanname klopte wel aardig en het hielp mij over de ‘alleen eten’-drempel heen. Daarnaast leerde ik ook direct dat als je alleen reist, je toch wel heel snel aanspraak hebt met andere mensen – vooral duikers die je bijvoorbeeld bij de duikschool ontmoet. Het resultaat was dan ook dat ik eigenlijk helemaal niet vaak alleen gegeten heb.

Tip 2: Sluit je aan bij een duikvereniging

Na het behalen van mijn advanced, tijdens een all-inclusive vakantie, merkte ik dat ik nog lang niet uitgeleerd was over duiken. Ik wou o.a. meer weten over ‘Nitrox’ en aangezien dat wel aardig ingewikkeld overkwam, dacht ik dat ik de cursus beter in het Nederlands kon volgen. Zo kwam ik bij mijn huidige duikvereniging terecht – Duikvereniging Leeuwarden. Bijna elk jaar wordt er wel een duikreis georganiseerd waar leden zich bij aan kunnen sluiten. Dit jaar gaat een groepje naar Zanzibar in november.

Leuk om te weten, deze Zanzibar clubreis is uitgezet als ‘Buddyreis’ bij EWDR. Dat betekent dat je ook als niet verenigingslid kan aansluiten bij deze reis. Gewoon omdat het gezellig is! Dus mocht je in november nog geen plannen hebben…. er is nog plek!

Tip 3: Boek een liveaboard

Één van de makkelijkste manier om gegarandeerd te zijn van duikbuddy’s en gezellig samen eten etc. is een liveaboard duikvakantie. Inmiddels heb ik al meer dan 10 liveaboards gedaan over de hele wereld en zoveel duikers ontmoet. De meest bijzondere liveaboard voor mij was eentje naar Socorro, waar maar liefst 8 andere meiden op zaten – allemaal van mijn leeftijd, alleen reizend en young professionals. Dat was echt fantastisch.

Tijdens een liveaboard deel je vaak een cabine, veel (maar niet alle) liveaboards hebben als regel dat alleenreizigers alleen in een cabine worden ingedeeld met iemand van hetzelfde geslacht. Sommige boten hebben zelfs single cabins en andere boten hanteren gunstige prijzen om de cabine voor je alleen te boeken.

Tip 4: Ga mee op een EWDR groepsreis

Jaarlijks organiseren we bij EWDR verschillende groepsreizen naar de meest uitlopende bestemmingen. Op dit moment staan er o.a. reizen gepland naar Papoea-Nieuw-Guinea, Zuid-Afrika en een mooie liveaboardreis naar de Malediven. Deze reizen zijn ook echt ideaal als je graag aansluit bij een groep gelijksgestemden en in dit geval reis je al vaak direct vanaf de luchthaven samen!

Tip 5: Just book it

Als er iets is wat ik inmiddels in mijn + 10 jaar ‘alleen’ reizen heb geleerd, is dat je eigenlijk nooit alleen reist als duiken een onderdeel van je vakantie is. Duikers weten elkaar makkelijkt te vinden, en er is nooit gebrek aan gesprekstof. Speciale duikresorts zijn naast liveaboards dan ook de ideale accommodatie om te verblijven en direct vrienden te maken!

Heb je zelf ook een tip? Deel hem in de comments!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief