Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Duiken op Madeira

Weet je dat Madeira veel meer dan alleen een bloemeneiland is? Het is zeker ook een duikeiland! In een vierluik neemt Susan Dogterom je mee. Dit is de eerste kennismaking.

Het zal je in deze rare tijd niet verbazen… Onze geplande vakantie op La Palma kon niet doorgaan en dus gingen we op zoek  naar een alternatieve bestemming in het najaar van 2020. Een van de weinige bestemmingen met op dat moment code geel was Madeira, ook wel het bloemeneiland genoemd. Maar na even googlen kwamen we erachter dat ook daar duikcentra zitten. De keuze was dus snel gemaakt!

We kiezen voor een hotel dat naast een duikcentrum staat. Het Madeira Diving Center dat al 40 jaar bestaat. De vader van de huidige eigenaar heeft zelfs nog meegewerkt aan de opzet van het nationale park voor de kust. We zijn er in het laagseizoen, maar er zijn best wat duikers. Blijkbaar zijn wij niet de enigen die zijn uitgeweken!

Foto: Marco van Rijswijk

Kantduiken

De eerste duiken maken we vanaf de kant. Vanaf het duikcentrum kun je op meerdere plekken te water en ook nog eens verschillende richtingen op. Er liggen dan ook eigenlijk vier duikstekken voor de deur. De vierde is wel een klein stukje lopen, maar dan worden de duiksets met een golfkarretje vervoerd. Bij de andere kun je te water via de trappen. Alleen met laag water is de trap opeens een stuk langer en is het iets minder makkelijk.

Kerstbomen en zeepaardjes

De eerste duik gaan we met gids Sophia mee, zodat ze ons wat dingen kan laten zien. Onder water lijkt het meteen vertrouwd met dezelfde soort landschappen en begroeiing die we van de Canarische Eilanden gewend zijn. Ook de meeste vissen komen bekend voor. Op de bodem staan wel een soort van kleine witte kerstboompjes, die ik volgens mij niet eerder heb gezien. Even later ga ik tijdens het maken van een foto per ongeluk met mijn hand langs zo’n boompje en ik voel het meteen branden. Opletten dus dat ik dat niet nog een keer doe.

Al snel wijst Sophia een zeepaardje aan. Altijd leuk om te zien! Het zeepaardje laat zich op een wier nogal wild in de golven heen en weer wiegen. Dat lijkt me toch niet heel comfortabel en het is dan ook niet makkelijk om een goede foto te maken. Sophia geeft me echter alle tijd en zoekt onderhand rustig verder naar andere dieren. We zien best veel octopussen en sepia’s. Daarnaast ook meerdere murenen, waaronder ook een tijgermurene. Maar ze willen bij mij iet graag op de foto.

Foto: Marco van Rijswijk
Foto: Marco van Rijswijk

Goed zoeken!

We duiken langs een prachtige hoge wand van basalt en hier geeft Sophia het teken dat we moeten zoeken. Ze had ons voor de duik al verteld dat er ook hengelaarsvissen zitten. Dat had ik niet verwacht omdat ik ze toch met de tropen associeer. Maar hier dus ook. Ze zijn ongeveer 7 cm groot en feloranje. Een feloranje vis op een zwarte wand moet toch niet moeilijk te vinden zijn. Maar de wand zit ook vol met feloranje sponsen.  Zo op het eerste gezicht lijkt het onbegonnen werk, maar vol goede moed gaan we zoeken. Het duurt niet lang of Sophia geeft aan dat ze hem heeft gevonden. Ik moet echt heel dichtbij komen voor ik hem eindelijk zie. Maar wat gaaf dat dit dier hier ook gewoon leeft!  We maken meerdere kantduiken en ik heb nogmaals zelf gezocht, maar ik heb hem niet zelf kunnen vinden. Daarvoor heb je dan toch een getraind oog nodig.

Zelfstandig duiken

Maar zelf duiken zonder gids heeft toch ook zijn voordelen, want dan kun je je eigen tempo en route aanhouden. Tijdens een duik komen er zodra we te water gaan twee brasems aan gezwommen en ze hebben de hele duik van 83 minuten gezellig met ons mee gezwommen. We duiken ook nog bij een grot, waar veel trompetvissen hangen. Op de bodem zijn heremietkreeften te vinden en op de wanden zitten anemonen. Aan de andere kant van de grot hangen grote scholen vis. Ik kan me dan toch niet inhouden en wil er tussendoor zwemmen. Maar dat lijken ze prima te vinden.

Dit is deel één van de vierluik. Binnenkort neemt Susan je mee naar andere duikstekken op Madeira.

Foto: Focus Natura via Diving Madeira.
Foto: Marco van Rijswijk
Foto: Marco van Rijswijk

Madeira - algemeen

Madeira is een eiland in de Atlantische Ocean. Het eiland is een autonome regio van Portugal en ligt 700 km ten westen van Afrika. Madeira heeft een mild klimaat en gemiddeld 7 zonuren per dag.

Massatoerisme kennen ze hier niet en met zijn natuur, bergen en bossen is het eiland met zijn vulkanische oorsprong en kust met steile rotsen populair bij wandelaars en natuurgenieters.

De taal op Madeira is Portugees. Het water uit de kraan is drinkbaar en van goede kwaliteit, maar kan een lichte chloorsmaak hebben. Het gangbare voltage is 220 Volt en er worden dezelfde stekkers gebruikt als in Nederland en België.

Duiken

De meeste duikplaatsen liggen aan de zuidkant van het eiland. Het Garajau zeereservaat is een beschermd gebied met verschillende mooie duikplaatsen. Hier zijn onder andere tunnels en grotten in de rotsformaties. De watertemperatuur varieert van 19 graden in de winter tot 25 graden Celsius in de zomer. Rond Madeira zijn pijlstaartroggen, murenen, tandbaarzen, barracuda’s en kreeften te vinden, maar ook dolfijnen en walvissen. In de Madeira-archipel komen 28 soorten walvisachtigen voor. Tuimelaars zijn het hele jaar rond Madeira te vinden, gewone dolfijnen zijn er vooral van januari tot augustus. Van april tot oktober zijn de meeste walvisachtigen in de wateren rond Madeira aanwezig. Er worden dan ook diverse boottochten georganiseerd om walvissen en dolfijnen te spotten.

Susan dook in september 2020 op Madeira met Madeira Diving Center.

Foto: Balate Dorin/Shutterstock
Foto: Pedro Vasconcelos via Diving Madeira

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief