Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Alex Strijbosch – Eindhovens Kanaal 26-2-2012

Aan de oevers van het Eindhovens Kanaal, ter hoogte van Mierlo staan twee bruggenhoofden. De brugfunderingen dateren nog van eind 1800. 

Er was toen vanuit Den Bosch naar Helmond een stoomtramverbinding. De tram kon via de brug het Eindhovens Kanaal oversteken. De trambrug is in de jaren 30 van de vorige eeuw afgebroken. Alleen de massieve fundering met de twee bruggenhoofden is achtergebleven. Enige jaren geleden hebben vrijwilligers in de bruggenhoofden winterverblijven gemaakt voor vleermuizen.
De fundering waarop de bruggenhoofden zijn gebouwd rust op houten pijlers en stutten. Deze houten bouwwerken zijn onderwater nog goed zichtbaar. Om te duiken is deze locatie interessant. Tussen de houten stutten zijn openingen waar vissen, kreeftjes en andere waterbewoners zich verschuilen.

RTEmagicC_AlexStrijbosch_DR_120226__1_.jpgHet Eindhovens kanaal kenmerkt zich verder door een weelderige onderwaterbegroeiing, zelfs in de winter. Het zicht is over het algemeen goed tot zeer goed. In het voorjaar is het een periode minder door algengroei. Je kunt er veel soorten vis tegenkomen. Zelfs de zeldzame zonnebaars is regelmatig te spotten tussen de oeverwerken.

Tijdens onze verenigingsavond vorige week had ik met mijn duikmaatje Henry afgesproken om zondag samen weer een keer in het Eindhovens Kanaal te duiken. Tijdens de koffie die bij Henry thuis altijd goed smaakt besloten we bij de bruggenhoofden te water te gaan. Tegen de bruggenhoofden is veel zand geslipt wat het eenvoudig maakt om in het kanaal te komen en om eruit te klimmen. De huishoudtrap die ik bij me had om makkelijk uit het kanaal te kunnen komen bleek daar niet nodig. Alhoewel de buitentemperatuur aangenaam was bleek het water nog maar 3 graden te zijn.

Het plan was om eerst langs de oever aan de overkant te scharrelen en daarna op terugweg de oever waar onze auto´s stonden. Veel vis was er nog niet te zien. Een eenzaam rivierkreeftje lag stil tegen de oeverwand en keek me enigszins verbaasd aan. Het was blijkbaar lang geleden dat er duikers waren……Na 25 minuten duiken spotte ik een jonge snoek die stil lag op de verhoogde oeverwand. Ik keek op mijn computer en besloot het teken te geven om terug te keren. Op het einde van de duik wees Henry naar de bruggenhoofden en we besloten om onze duik daar te eindigen. Tussen de houten bouwwerken van de bruggenhoofden trof ik nog een grote baars aan die verscholen lag te rusten. Na een klein uur duiken hield mijn buddy Henry het voor gezien. Koude handen. Eind duik dus. Ondanks de wanten die ik droeg had ik zelf ook wat last van koude handen gekregen. Toch een mooie duik gemaakt, dicht bij huis deze keer!

RTEmagicC_AlexStrijbosch_DR_120226__3_.jpgGeïnteresseerden die overwegen om een keer in het Eindhovens Kanaal te gaan duiken moeten met het volgende rekening houden.
Het kanaal is erg ondiep. Bijna nergens kom je dieper dan 2 a 2,5 meter. Op het Eindhovens Kanaal wordt vaak geroeid. Roeiverenigingen uit Eindhoven maken intensief gebruik van het kanaal om te trainen. Regelmatig worden er wedstrijden georganiseerd. Zeker in het weekend komt het voor dat de 4 en 8 mans-boten vanuit Eindhoven tot voorbij de bruggehoofden komen. Voor duikers dus belangrijk om daarmee rekening te houden! Zeker omdat het kanaal ondiep is. Om veilig te duiken in het Eindhovenskanaal is het verstandig om een boei mee te nemen en dicht bij de oeverkanten te blijven.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief