Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Aike Willemsen- Macroleven in zoet water

Onze eerste duik in Nederland dit jaar, we gaan naar De Beldert en zien op Facebook dat er meer bekenden komen dus dat wordt weer een gezellig dagje. Het zonnetje is ook goed gaan schijnen dus veel kan er niet meer mis gaan.

Tijdje geleden dat ik hier gedoken heb en mijn buddy Jeroen is hier überhaupt nog niet geweest, we krijgen aan de waterkant nog een route door van de lijnen maar volgens mij staan we allebei niet op te letten, gewoon lekker het water in want het begint warm te worden!

We duiken via het anker rechtdoor en komen uit bij een zeilbootje, nog weinig leven hier dus we duiken snel maar verder totdat we op een kruispunt van lijnen komen…. Hadden we nu toch maar opgelet net! We kijken elkaar een keer aan en besluiten maar de rechter lijn te volgen. Langzaam gaan we steeds dieper en mijn horloge heeft onderhand nog maar 10 graden aan. Ik duik droog maar vooral aan mijn gezicht voel ik goed dat het toch wel koud is!

We duiken door en op de lijn zitten veel kleine aasgarnaaltjes, de moeite waard om er zo eens een foto van te maken, ze zijn erg klein dus dat gaat nog niet meevallen. Na een paar minuten duiken is het nog steeds niet echt donker en zien we een klein platformpje, ik heb het idee dat we aardig diep zijn en dan klopt. Onze computers geven 22 meter en 5 graden aan, die arme Jeroen zal het wel koud hebben in zijn natpak;) Op het platform zit 1 klein lullig visje, ik maak er een foto van en we duiken weer richting het ondiepe waar ik alsnog de aasgarnaaltjes op de foto zet.

Dit keer nemen we de goede afslag (denk we) en we komen uit bij de kotter, een rondje in en rond de kotter en dat hebben we ook weer snel gezien. Het zicht wordt slechte en nadat we even bij de cockpit gekeken hebben duiken we langzaam naar de uitstap, na 70 minuten is het mooi geweest. Leuk om de objecten weer eens te zien maar we komen toch meer voor het onderwater leven.

Na anderhalf uur in de zon opwarmen en een paar blikken knakworsten verder is het tijd voor de tweede duik, we spreken af om dit keer ondiep te blijven en hopen wat meer leven te gaan zien. Centimeter voor centimeter speuren we de grond af en ik vind al snel een kokerjuffer (larvenstadium van een schietmot) die druk aan het werk in met het groen om zich heen. Het is net een stukje hout dat beweegt en af en toe komt zijn kopje naar buiten om aan het groen te knagen en materiaal te verzamelen om zijn koker mee uit te bouwen.

 

Links en recht kruipen zoetwaterslakjes maar ik krijg ze nog niet mooi op de foto totdat ik iets veel interessanter zie. Een slakje dat eitjes aan het afzetten is op een blad. Ik maak een foto en op het schermpje zie ik pas hoe bijzonder het eruit ziet! Ik maak nog een paar foto’s en gebaar Jeroen dat hij ook even moet kijken, die is ook gek van het macro spul. Hij schiet ook een paar foto’s en ik kijk ondertussen bij een zoetwatermossel die ook even mag “poseren”.

40 minuten op onze horloges dus tijd om om te keren. Na een paar minuten zwemmen laat Jeroen het schermpje van zijn camera zien, een steur! %#&@^# ik heb hem niet gezien, wel een eerdere keer maar het blijft een prachtig beest om te zien. We duiken wat rond maar zien hem niet. We komen bij de instap aan en hebben nog wat lucht over en besluiten iets verder te duiken…. Gelukkig maar want dit keer zie ik de steur ook! Hij heeft de vaart erin dus een foto gaat niet lukken maar dat mag de pret niet drukken. Met de zon op het water en al die kleine beestjes was ik in gedachten weer even terug in Egypte waar we net van terug zijn. Wat een super duik, en dat in zoetwater!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief