Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Weer nieuwe soort zeekomkommer in Nederlands water

Voor de tweede keer in korte tijd is er een voor Nederland nieuwe soort zeekomkommer ontdekt. Op twee plekken in de Oosterschelde werd de Ocnus planci waargenomen.

De ontdekking werd gedaan tijdens de Demersal Fish Survey van Wageningen Marine Research. Jaarlijks wordt de Nederlandse kunstzone bemonsterd. Dit levert veel informatie over de biodiversiteit op.

Tussen de vangst uit de Oosterschelde bevond zich een tiental roze-bruine diertjes: zeekomkommers. Enkele exemplaren werden in het lab in Yerseke bekeken, waarna Marco Faasse van Eurofins AquaSense bevestigde dat het een voor Nederland nieuwe zeekomkommer was.

De wetenschappelijke naam is Ocnus planci, in het Nederlands bekend als de klimzeekomkommer, maar ook als platte of gestekelde zeekomkommer. Hij kan maximaal vijftien centimeter lang worden met een doorsnede van 3.5 centimeter. Aan de buitenkant bevinden zich vijf dubbele rijen ‘voetjes’, vaak in een lichtere tint. De krans van tentakels waarmee de zeekomkommer zich voedt, lijkt op de kroon van een vertakte boom en is aanzienlijk lichter van kleur. De Ocnus planci voedt zich, net als de in september in de Noordzee gevonden nieuwe soort, door zijn tentakels een voor een in de mond te stoppen, waarbij het voedsel dat eraan kleeft, wordt opgenomen.

Ocnus planci (Frankrijk). Foto: Julien Renoult/Wiki Commons/CC179651941.

De soort komt voor in de Middellandse Zee en langs de kust van West-Afrika. Sinds de jaren negentig wordt de zeekomkommer ook gespot in Belgische wateren en rond Engeland. Hij leeft op zacht, modderig sediment tot een diepte van 175 meter, maar bevindt zich boven op de bodem in plaats van erin. Plekken tussen grind of ander bodemmateriaal, zoals schelpen, zijn favoriet.

De gevonden exemplaren hadden zich gehecht aan Japanse oesters en zaten tussen vangsten die respectievelijk op 13 en 16 meter diepte werden gedaan.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief