Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Fotojaaroverzicht 2023 – Edwin van der Sande

December, de maand van de lijstjes…! In het Fotojaaroverzicht 2023 laten wij het jaar zien door de ogen van 31 onderwaterfotografen – elke dag één. Vandaag Edwin van der Sande.

Toch nog gespot!

Heel bewust heb ik de gekte rondom de sepia’s en zeepaardjes langs mij heen laten geen. De parende zeekatten zijn helemaal aan mij voorbijgegaan. Elke prikkel van jaloersmakende foto’s  van een prachtig paardje heb ik genegeerd. Jammer, maar zoals gezegd een hele bewuste keuze. Tot ik op een gegeven moment, op de dag voor mijn geplande duik bij de Zeelandbrug, hoor dat er een zeepaardje is gespot. Voor mijn duik hoor ik nog dat “ze” er niet meer zitten. Ondanks dat ik niet exact weet waar ik moet zoeken, waag ik toch een poging. Met succes zoals je ziet. Ik heb heel bewust geprobeerd om een foto te maken waarbij zowel het zeepaardje als de omgeving mooi zichtbaar is. Dank voor de tip, Daan en Lydia, toch nog gespot!

Swingend zwangere

Dit jaar hebben we onze zomervakantie weer heerlijk in Zeeland doorgebracht. Het is juli en de ideale tijd om in het Grevelingenmeer op zoek te gaan naar zwarte grondels met eitjes. Het werd ook een keer tijd dat ik daar knappe foto’s van zou maken. Ik vind het voor het fotograferen fijn om een duidelijk doel te hebben. Dat zorgt voor focus en vergroot de kans dat ik met de kiekjes bovenkom die ik ook graag maak. Tijdens deze duik was het onmogelijk om de massaal aanwezige spookkreeftjes over het hoofd te zien. En aan het eind van de duik valt mijn oog op deze swingende zwangere. Swingend, want deze fotomodellen zitten werkelijk geen seconde stil. Omdat dit zwangere exemplaar mooi in het groen zit lukt het mij om deze foto te maken. Mocht je nieuwsgierig zijn of het nog gelukt is om kiekjes te maken van de zwarte grondel? Zeker…

Bijzonder blij

Terug van weggeweest. Dat geldt eigenlijk zowel voor het blauwtipje als voor de duikstek. Ik was al veel te lang niet meer bij Putti’s Place geweest. Ik duik de laatste jaren wat minder dan voorheen en al helemaal minder aan deze kant van de Oosterschelde. Onterecht, want de duiken die ik er gemaakt heb zijn stuk voor stuk de moeite waard. Het leek er dit jaar wel op of het blauwtipje en bijzondere waarneming begint te worden. Nu zijn mijn duiken met Olivier en Karine eigenlijk altijd een feestje, maar als je leuke waarnemingen doet, is het feestje nog groter. Ik kwam meer dan tevreden het water uit. Ik heb een superduikje gehad en zag op deze duik vijf verschillende soorten slakken. Als ik dan het blauwtipje na een lange tijd weer zie, dan maakt mij dat bijzonder blij!

31 fotografen werken mee aan het Fotojaaroverzicht 2023. Elke dag van december wordt er een fotograaf toegevoegd.
Wil je het complete overzicht tot nu toe zien?

Meer van Edwin van der Sande op DuikeninBeeld 

Foto-album
Content

Wil jij ook je foto’s op DuikeninBeeld laten zien?

Dat kan! Open een album in de fotogalerie en je kunt het hele jaar door in een eigen album je foto’s met andere duikers en niet-duikers delen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief