Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Leendert Smit – Genieten

Zeeanjelieren in alle soorten en maten en genieten van het geweldige zicht: Duikreporter Leendert Smit maakt prachtige duiken in de Oosterschelde. 

Hans heeft last van zijn rug en Marco is aan het werk dus de maandagduikersclub beperkt zich vandaag tot mijzelf en Evert-Jan. We spreken af bij Strijenham en aanvankelijk zijn we met zijn tweeën maar dan komt een oud Toyotaatje aangescheurd met nog 2 duikers. Ze verdwijnen over de dijk terwijl wij ons staan om te kleden om na een minuut of 10 terug te komen, vriendelijk te groeten, en weer weg te rijden. We hebben de duikplek weer voor onszelf! OK, de wind staat op de kant maar zo hoog zijn de golven nou ook weer niet. En het is opkomend water dus je kunt optimaal van de trap gebruik maken. We zwemmen uit en al is het zicht de bovenste meter niet zo goed, als we wat dieper gaan is het zeker 3-4, soms 5 meter. We komen het gebruikelijke spul tegen als hooiwagenkrabben (Macropodia rostrata), steurgarnalen, grondeltjes en ook hier een jonge zeedonderpad (Myoxocephalus scorpius).

20211018_014PA187388-111445

20211018_038PA187421-111445

Verder is dit echt een plek voor anemonen. Zeeanjelieren (Metridium senile) in alle soorten en maten. Maar we genieten toch vooral van het zicht. Het is weer een prachtige duik. Evert-Jan houdt het hierna voor gezien maar ik heb wel zin in nog een duikje. Anna Jacobapolder is dan een logische plek. Daar is meestal ook niemand maar nu staan er 2 auto’s bij de picknicktafel die ik altijd gebruik voor het omkleden en optuigen. Het blijken 2 duiksters die na hun duik uitgebreid zitten te lunchen. Ze maken met plezier een plekje voor me vrij want ze kennen me van mijn duikreports. Het is altijd leuk om “fans” tegen te komen en te weten dat je stukjes ook gelezen worden. Volgens hen is het zicht hier zeker ook een meter of 4. Mooi! Er is een aannemer bezig met grondwerk aan het begin van de pier maar je kunt er makkelijk omheen lopen. Het touw om in het haventje te water te kunnen gaan ligt vrij ver richting uitgang maar dat is misschien wel gunstig. Het is anders best een eind zwemmen naar “het touw”. Helaas is het touw in slechte staat, dat wil zeggen het ligt grotendeels op de bodem.

20211018_051PA187441-111445

De bamboe constructies die het overeind houden zouden het wel eens begeven kunnen hebben. Aan de Noordkant staan er in ieder geval nog 2. Dat deel is dan ook mooi begroeid. het is opkomend water dus je zou verwachten dat ik lekker stroom mee heb richting bootsteiger maar gek genoeg moet er behoorlijk tegen de stroom in worden gepeddeld. Eenmaal om de hoek valt de stroom dan weer helemaal weg.

20211018_039PA187424-111445

20211018_081PA187472-111445

Een groot deel van de bodem is hier bedekt met de Paarse kokerworm (Bispira polyomma) dus ik moet en zal er een foto van maken. Het is dan zaak die ene te vinden die zo brutaal is om zich niet terug te trekken als je ook maar naar ze kijkt. Gelukkig staan er zo veel dat er altijd wel eentje te vinden is. Ik kan er zelfs een paar foto’s van maken. Heel bijzonder! Tevreden slinger ik mezelf het water uit bij de bootsteiger. Totale duiktijd 135 minuten. Watertemp: 14 graden.

2 reacties

  1. Hoi Leendert! Het mag dan wel het genruikelijke spul zijn, maar die foto van de hooiwagenkrab is super!

    REAGEREN
  2. Bedankt Dirk, met gebruikelijk spul bedoel ik natuurlijk de organismen die je eigenlijk elke duik wel tegenkomt. Het blijft een uitdaging die nu eens helemaal anders in beeld te brengen.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief