Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Jan Hoster – IJsduiken in de Urisee

Jan Hoster ging samen met zijn club Aqua-Holic ijsduiken in Oostenrijk. Dit is zijn verhaal – mét foto’s en een filmpje!

Locatie Urisee, Oostenrijk

 

In het najaar 2013 kwam ik op het idee om met de duikvereniging Aqua-Holic uit Amersfoort een ijsduikreis naar Oostenrijk te organiseren. Na een avondje “googelen” kwam ik uit bij sporthotel Urisee aan de gelijknamige Urisee in Oostenrijk. Met een afstand van een kleine 800 km vanuit Amersfoort, net over de grens met Duitsland, is het goed te doen voor een weekend.

Over de reis heb ik overlegd met een mede instructeur, die vervolgens zijn kans schoon zag om gelijk de ijsduikspecialty te geven en zo zijn felbegeerde stageverklaring kon laten ondertekenen. Het plan was geboren.

Na een oproep bij de club hadden we 12 enthousiaste leden, waarvan er 3 gelijk de specialty wilde gaan volgen. De volgende stap was contact leggen met het hotel en een datum prikken, dit werd het weekend van 24 t/m 26 januari 2014.

IMG_2073

Een kleine twee weken voor ons geplande vertrek begon er enigszins paniek uit te breken bij de deelnemers. Net als in Nederland was de winter in Oostenrijk nog ver te zoeken. Temperaturen van rond het vriespunt waren natuurlijk niet genoeg om een mooie dikke ijsvloer op het water te krijgen. Na innig mailcontact met de hoteleigenaar, die ons verzekerde dat er toch zeker 10 cm ijs lag, zijn we toch begonnen met de reis.

Aangekomen bij het hotel bleek de ijsvloer aan de zonkant van het meer nagenoeg verdwenen te zijn. Aan de schaduwkant van het meer lag er een kleine 7 cm ijs, genoeg om met 1 persoon op te staan om een aantal bijten te hakken.

IMG_2071

De zaterdag werd vroeg opgestaan om na een stevig ontbijt de nodige voorbereidingen te treffen voor de ijsduiken, waaronder het daadwerkelijk maken van de “bijten” in het ijs.

Aan de schaduwkant van het meer bevonden zich een drietal stijgers waarvan af we zouden gaan duiken. Bij twee steigers werd een ingangsbijt gemaakt en vervolgens een meter of 30 uit de kant werden drie bijten gemaakt. Tussen de bijten werden er banen sneeuwvrij gemaakt zodat je van onder het ijs mooi deze banen kon volgen naar de volgende bijten. Een kruising tussen de zgn enkelbijts- en de circuitmethode. Zeker door het zeer heldere water van de Urisee waren de banen en bijten goed te zien.

IMG_2072

Als eerste mochten de cursisten, waarvan 1 bikkel in natpak, met een instructeur het water in. Omdat op dat moment ook net de zon tevoorschijn kwam leverde dit een onuitwisbare indruk op bij de deelnemers.

Nadat iedereen een duik gemaakt had en de nodige foto’s en video’s geschoten waren werd er een korte pauze ingelast, waarna een ieder die daar zin in had een tweede duik kon maken. Hier werd gretig gebruik van gemaakt. Onze duikspullen konden lekker warm uitgehangen worden in het hotel.

De namiddag werd gebruikt om het naburig gelegen Füssen met een bezoek te vereren.

Omdat deze dag toch de nodige indrukken had achtergelaten bij de deelnemers was de pijp na de warme maaltijd toch snel leeg en werd er niet al te laat naar bed gegaan.

IMG_2092

De volgende morgen was het weerbeeld beduidend anders dan de zaterdag, het lekkere zonnetje was ingeruild voor bewolking met matige sneeuw. Gelukkig had het niet stevig gevroren, zodat de bijten niet opnieuw gemaakt hoefden te worden. Ook op deze zondagmorgen werden er diverse mooie ijsduiken gemaakt, waarbij er zelfs een verdwaalde forel werd gespot.

De zondagmiddag werd gebruikt om de spullen weer in te pakken. Een enkeling ging zondagmiddag weer naar huis, maar de meesten bleven nog een nachtje om zo op maandagmorgen de terugreis te aanvaarden.

Dit weekend was een zeer geslaagd weekend wat zeker een vervolg krijgt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief