Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Jeroen Thoolen – Op duikvakantie met de auto

Duikreporter Jeroen maakt een korte duiktrip naar Spanje en Frankrijk. Hoe handig is het dat je met de auto alles mee kunt nemen? En hoe mooi is het duiken daar?

Op de Zeeuwse duiken na, gingen alle duiktrips tot dusver per vliegtuig. Doorgaans was er ook geen alternatief voor de gekozen bestemming. Maar toen vaste duikbuddy Leo opperde bij hem en zijn vrouw langs te komen op de camping in Zuid-Frankrijk, begon het wel te kriebelen om met de auto te gaan.

Naar Argelès-sur-mer om precies te zijn, tegen de Spaanse grens. En ze hebben nog duikcentra ook! Weliswaar last-minute, maar de duikreis werd gepland. We duiken in Frans én Spaans Catalonië. Twee landen in één keer. Check.

Duikbagage

In de dagen naar de trip toe begin ik wat spullen in te pakken. Zo kennen mijn vaste duikbuddy’s het gele Jumbo-krat dat ik altijd bij me heb. Niemand weet wat er allemaal in zit. Zelf zie ik de complete inhoud ook maar een paar keer per jaar. In elk geval o-ringen, gereedschap, reservemaskers, buddylijntjes, snorkels, SMB, back-up lampjes en kompassen. Dat soort rommel dat je door de jaren heen opspaart. Ik begin het uit te sorteren. Wat gaat mee, wat blijft thuis. Na een paar minuten dringt het tot me door: we gaan met de auto! ALLES MAG MEE!

Wat een heerlijk uitgangspunt. Mijn kratje kan een-op-een de auto in. En twee duikkoffers, mijn plastic opbergboxen met de camera’s, videolamp. En mijn laptop natuurlijk om de beelden veilig te stellen. Ook wat duikflessen passen er nog in, voor de kantduiken. Er is zelfs nog ruimte voor kleding en toiletspullen. En nog kijk ik over de bagage heen door de achteruitkijkspiegel. Wat een verschil met het inpakken voor een vliegtrip!

De stationwagon is volgeladen, maar redt zich prima in één ruk naar het zuiden.

Estartit

Vanuit de camping in Argelès-sur-Mer is het kort rijden naar de lokale duikcentra. We duiken met Archipel Plongee. Maar in nog geen anderhalf uur enkele reis steken we ook de pyreneeën over en zijn we bij Estartit en de Medes eilanden. Dat gaan we dus ook doen!

Contact gelegd met verschillende duikcentra en hoewel het last-minute was, was er nog ruimte bij Calypso Diving Estartit. De gids zat volgeboekt, maar we mochten wel autonoom duiken. Een briefing aan boord was uiteraard wel gewoon bij te wonen. Zelf houd ik niet zo van gegidste duiken. Omdat ik altijd de camera meeneem houd ik al gauw de groep op als ik iets leuks aan het filmen ben. Prima oplossing dus!

En het is zéker de moeite waard! De zon moet nog doorbreken wanneer we met de boot koers zetten op de Medes eilanden, maar zodra de duik aanvangt wordt het onderwaterleven mooi verlicht door het daglicht (en mijn videolamp).

Salpatxot met Calypso Diving.00_00_01_37.Still001-110605

Salpatxot met Calypso Diving.00_00_31_45.Still006-110605

Salpatxot met Calypso Diving.00_02_30_02.Still014-110605

Oke, het is geen Bali of Bonaire, maar dit zijn leuke duiken! Al gauw bevinden we ons tussen scholen zebrabrasem, gewone zeebrasem en zeeraven. Wat eigenlijk ook wel op mijn wensenlijstje staat is een tandbaars. Deze heb ik in mijn duikcarrière nog niet ontmoet. En ook die zie ik, met wat hulp van Leo, al snel verschijnen, een tweetal middelgrote exemplaren. Helaas nog te ver weg voor de videocamera.

En dan ligt er ineens een joekel in het zeegras (Posidonia). Nieuwsgierig kijkt hij (zij?) op. Even lijkt het rustig, maar dan wordt toch gekozen voor een sierlijk vertrek uit onze buurt.

Salpatxot met Calypso Diving.00_04_11_40.Still016-110605

Tijdens de veiligheidsstop passeren tussen de scholen vis nog enkele middelgrote Middellandse zee barracuda’s.

Duiken bij de Medes eilanden is erg mooi en beslist een aanrader. De auto parkeer je op het strand, vlakbij de aanlegplaats van de boot. Al met al heel laagdrempelig om eens te doen, wanneer je – gepland of ongepland – in de buurt bent.

Kantduiken

Ook kantduiken zijn in de regio Escala / Estartit / Begur te maken. Zoals het hele gebied, tref je veel gesteente met in kleine gaatjes en hoekjes allerlei kleine ecosystemen van leven. Zo ontmoeten we tussen de rotsjes bij Begur een grotje met rode kardinaalbaarsjes, die je buiten dit kleine gebied dan weer lang niet ziet.

Ook murenes, en octopussen kun je hier tegenkomen.

Je kunt gebruik maken van je van huis meegenomen tanks. Let er op bij het vullen, dat de keurdata in Frankrjk en Spanje afwijken van die in Nederland. Je fles kan dus geweigerd worden. Vaak kun je dan een tank huren. Op de totale kosten van je hele duiktrip niet de moeite om je hier over op te winden.

Een impressie:

Maak kans op een reischèque!

Plaats tussen 1 juli en 31 oktober 2021 een duikreport en je maakt kans op een reischèque ter waarde van 400 euro, beschikbaar gesteld door Diving Holidays.

1 reactie

  1. Leuk om mezelf in het filmpje te zien op de boot 😂 (1 van de mannen met de doubles)…

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief