Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk van den Bergh – 50e duik met dezelfde buddy

Voor velen is 50 duiken binnen een jaar al een droomwens. Maar duikreporter Dirk van den Bergh maakte er 50 met één en dezelfde buddy. En daarnaast nog heel wat met andere buddies. Maar deze 50ste: daar moet op geklonken worden!

Mijn 290e en voor mijn buddy Pierre Spirlet zijn 450e duik. Het is onze 50e duik samen en dit op minder dan een jaar: daar hoort een feestje bij!

Pierre kent de Put van Ekeren van buiten. Voor mij is het de 16e keer dat ik hier duik en dank zij Pierre kan ik mijn weg hier nu ook al goed vinden. Deze zoet waterplas staat in mijn ranking op de 2e plaats, na de Boschmolenplas. Hij ligt bovendien slechts op 7 km van bij mij thuis en zeggen dat ik hem, ook weer dank zij Pierre, pas na mijn 138e duik ontdekte!

Het is een ideale plas voor opleidingen en vooral om op kompas te leren zwemmen: er zijn verschillende mooie en zeker niet storende onderwaterbeelden te ontdekken. Maar ook het onderwaterleven is hier prachtig: slakjes, schelpjes, mosseltjes, vlokreeftjes, kokerjuffers, kreeftjes, baarzen, karpers, zeelten, palingen, snoeken en wie weet wat nog meer dat ik nog niet tegengekomen ben. De waterplanten zijn ook prachtig. Op een zonnige dag geeft dit prachtige lichtweerspiegelingen.

Voor wie er wil gaan duiken opgelet: je hebt een vergunning van AVOS nodig!

Dirk-Van-den-Bergh_20170601_hoofden-51311

Vandaag gaan we eerst langs de kleine put naar “de buddies”, het beeld met drie hoofden. De watertemperatuur is tot 3 meter 20°, maar daaronder zakt het snel: op 8 meter is het nog slechts 12°.

Daarna gaan we langs de buste. Een mooi beeld van een naakte vrouw, zonder hoofd. Bovenin hangen veel kokerjuffers. Het is pas thuis dat ik op de video zie dat ze belaagd worden door de vlokreeftjes en de slakjes! Bovenin zitten ook mosseltjes. Hoelang zouden die erover gedaan hebben om zo hoog te klimmen?

Dirk-Van-den-Bergh_20170601_slakjes-en-kokerjuffers-51311

Pierre ziet een school baarsjes, maar ik ben te laat om ze in beeld te nemen. Damned … dat waren de eersten die ik hier dit jaar zie zwemmen! Normaal krioelt het er van, maar het water is lang koud gebleven. Ze zullen volgende keer wel in beeld komen!

Dan zie ik een zwarte schim. Ik doe teken aan Pierre om te stoppen. Schim weg … ja … daar is ze terug! Het is een waarschijnlijk al heel oude karper, want hij ziet er niet fris meer uit. Toch weeral een leuke ontmoeting!

We zien nog een school baarsjes, maar ze zijn ons weer te vlug af.

Dirk-Van-den-Bergh_20170601_karper-51311

We zwemmen terug langs de rand van de grote put en komen zo bij één van de nieuwe beelden: een sokkel met daarop een kikker.

Daarna ga ik zoals afgesproken het oplaten van de OSB oefenen. Pierre amuseert er zich kostelijk mee om me bezig te zien! Helemaal niet simpel om dit met mijn camera in het blauw te doen … Ik moet er bovendien nog teveel bij nadenken en adem niet regelmatig genoeg waardoor het moeilijk wordt om op dezelfde diepte te blijven. Voor mijn 3* moet ik enkel nog deze proef afleggen, maar dan zal ik eerst nog maar wat oefenen: volgende keer zonder camera dan …

 

Dirk-Van-den-Bergh_20170601_beeld-kikker-51311

Het was weeral een leuke duik en natuurlijk wordt er geklonken op onze 50e samen! Op naar de 100!

Dirk-Van-den-Bergh_20170601_proost-51311

Onderstaande video is in HD1080p, dus eventueel de settings aanpassen voor de beste kwaliteit

4 reacties

  1. Die “oude karper” is een brasem. Net na de paaitijd zien ze er vaak erg verfomfaaid uit. Dit exemplaar ziet er wel heel beroerd uit en zijn manier van zwemmen is ook niet oké. Ik ben benieuwd of hij het zal redden.

    REAGEREN
  2. Hé, bedankt Wouter! Da’s dan weer een nieuwe waarneming voor me. Heeft inderdaad een andere lichaamsbouw dan een karper. Weeral wat bijgeleerd!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief