Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – In alle vroegte de put in…

Je hoeft Dirk Van den Bergh maar één keer te vragen of hij zin heeft om te duiken. Vandaag gaat hij met zijn buddy mee op onderzoek in de Put van Ekeren.

Berichtje van buddy Pierre Spirlet: “Ik ga morgen naar de PVE, goesting?” – “Om 08.00 uur daar”. Natuurlijk heb ik goesting!

Ik besluit nog iets vroeger te gaan om de kolonie halsbandparkieten eens te zien. Ik vertrek in duikpak: het is voor mij slechts 10 minuutjes rijden! Ik ben er om 07.30 uur, Pierre is er ook al, maar de vogels horen we enkel in de verte kabaal maken …

Pierre gaat een nieuw droogpak testen. Om 08.15 uur liggen we er in. Pierre heeft last om onder te gaan: te weinig lood … Uiteindelijk lukt het toch en hij geeft het OK teken. We dalen af in de kleine Put. Die is 9 meter diep. Er zwemt een grote school baarzen.

Dirk-Van-den-Bergh_20191107_baarzen-88785

We passeren de beelden van het zeepaardje en de piranha en volgen de rand van de grote put. Daar zitten heel veel kleine baarzen. Ik had zoveel leven niet meer verwacht: de watertemperatuur is immers al onder de 12°C gezakt. De grotere vissen zoals snoeken, karpers en zeelten zijn blijkbaar al wel in wintermodus gegaan want we komen er niet één tegen …

Tussen de waterplanten zie ik verschillende witte plukken. Na een vraag op de FB pagina van Anemoon blijken het zoetwatersponsjes te zijn. Na opzoeking, waarschijnlijk Ephydatia fluviatilis.

Rechts ervan zie je een zoetwater hydropoliep. Meer info over dit diertje vond ik hier: http://static.digischool.nl/bi/onderwaterbiologie/html/biologie/zoetwate/zoetwaterpoliep.htm

Dirk-Van-den-Bergh_20191107_sponsachtig2-88785

Op het hoornblad zie ik dit “web”. De vraag wat het is werd nog niet beantwoord, dus als iemand het weet, graag in de commentaar hieronder toevoegen! Opvallend was ook dat de knoppen van het hoornblad nog steeds aan het uitlopen zijn. Dat blijken de overwinteringsknoppen te zijn: https://nl.wikipedia.org/wiki/Grof_hoornblad

Dirk-Van-den-Bergh_20191107_waarschijnlijk-eitjes-88785

Na 45 minuten wegen de duikflessen van Pierre minder door het luchtverbruik en heeft hij helemaal te weinig gewicht bij. Hij houdt het niet meer en moet naar de oppervlakte. Opnieuw zakken is niet meer mogelijk en hij moet aan de oppervlakte terug naar de steiger. We zitten aan de overkant van de put … Ik ga terug onder en passeer de buste. Enkele duikers hebben duidelijk hun handen weer niet kunnen thuishouden!

Dirk-Van-den-Bergh_20191107_buste-88785

Ik zie een fuut naar beneden duiken, maar tegen dat mijn camera aanslaat is hij alweer aan de oppervlakte.

Het wordt nu wel frisjes in mijn natpak en ik zet koers richting steiger. Daar kom ik de vaste gast nog tegen: de huisbaars.

Dirk-Van-den-Bergh_20191107_baars-88785

Na 66 minuten ben ik boven. Pierre is al terug bij de auto en gelukkig zijn er ondertussen nog twee duikers aangekomen om zijn pak open te ritsen want hij moet dringend plassen! Ik ook, maar geen probleem met mijn natpak! Voor mij echter maar één duikje … Dat is dan weer het nadeel van mijn natpak … Pierre verwacht nog een andere buddy, dus ik stap versteven van de kou met pak aan in de auto. Verwarming helemaal open en even later kan ik mij in de garage omkleden!

Ik dacht dat dit de laatste duik zou zijn vóór ik naar Egypte vertrek, maar ondertussen heb ik alweer afgesproken. Het zal een nachtduik in de put worden …

Dit bericht delen

Avatar
Dirk Van den Bergh

Ik duik sinds 2014 en ben ondertussen 4* - Master Scuba Duiker en behaalde het brevet van Self Sufficient Diver. Master voel ik me echter helemaal niet: elke duik is een nieuwe belevenis én leerschool! Laat ons het maar houden op duiker met voldoende ervaring ... Van in het begin nam ik de videocamera mee onder water en van elke duik maak ik een kort filmpje (en reportage), om dan op het einde van het seizoen een compilatiefilm te maken met de mooiste beelden. Ik kan elke dag duiken, dus als er iemand eens een buddy nodig heeft, laat maar weten!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *