Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

2018 – Het jaar van het paard

Volgens de Chinese jaartelling was 2018 het jaar van de hond, maar in Zeeland kunnen we zonder twijfel spreken van het jaar van het paard. Nog niet eerder werden zoveel verschillende zeepaardjes op verschillende locaties en gedurende een lange periode gezien.

Van april tot en met december waren er bij de Zeelandbrug zeepaardjes te vinden en al snel kwamen ook over andere duikplaatsen in de Oosterschelde meldingen van zeepaardjes. Sommige zeepaardjes bleven langere tijd op een duidelijk herkenbare plaats zitten, waardoor ze een ware attractie werden.

Foto: René Weterings

Nieuwe vorm van koorts?

Zouden de zeepaardjes de eerder door sepia’s veroorzaakte koorts gaan verspreiden? Dit jaar viel de periode waarin de sepia’s naar de Oosterschelde en het Veerse Meer komen om te paren en eieren af te zetten, gelijk met een zware algenbloei. Het was de zwaarste algenbloei van de afgelopen vijf jaar, waardoor het zicht op sommige plaatsen niet meer dan enkele centimeter was. Het schuim dat in het late voorjaar op het strand te zien is, is voor duikers een goed teken: dit is afkomstig van de gestorven algen en betekent dat de algenbloei afneemt.

Slakjes

Eind mei werd een heel bijzonder naaktslakje aangetroffen in de noordwestelijke Oosterschelde: het goudstipje. Helaas bleef het bij een enkel exemplaar van dit bijzondere slakje dat met bladgoud bekleed lijkt te zijn. De Verborgen vlokslak is een andere zeenaaktslak die deze zomer enkele keren gezien werd in de Oosterschelde.

In de loop van de zomer bleek niet alleen de fluwelen zwemkrab slachtoffer te zijn geworden van de koude winter, ook de populatie van de gehoornde slijmvis is drastisch afgenomen omdat het zeewater gedurende lange tijd erg koud was. De grappige visjes werden dit jaar veel minder waargenomen als voorgaande jaren. Hoewel het voor deze kleine visjes dus een slecht jaar was, nam het aantal waarnemingen van grote ‘vissen’ juist flink toe. Bultruggen, potvissen en bruinvissen (allemaal zoogdieren in plaats van vissen) worden vaker gezien in de Noordzee, een trend die sinds tientallen jaren te zien is.

Een geheel nieuwe soort voor de Zeeuwse Delta is de Polycarpa Scuba, een zakpijp die op een abrikoos lijkt.

Foto: Ad Aleman

In november werd in het Grevelingenmeer het bloedrode plooimosdiertje ontdekt, vooral rond de eilanden en in zeer ondiep water. Deze was nog niet bekend aan de Noordzeekust en werd ontdekt door snorkelende Duikreporter Ad Aleman.

Nieuwe soorten dus weer in 2018, al zijn het er niet zo veel als in 2017. En ook een aantal dieren die het minder goed deden dit jaar.

Zouden de Chinezen misschien toch een soort van gelijk hebben en moeten we 2018 ook het jaar van de hond noemen? Nog niet eerder waren er zoveel meldingen van duikers die zeehonden onder water en aan de oppervlakte tegenkwamen. In november zocht een zeehond een groepje duikers bij de Plompetoren bewust op en kwam hij hen nieuwsgierig van dichtbij bekijken. Maar ook in het Grevelingenmeer worden regelmatig nieuwsgierige zeehonden gezien bij bekende duikplaatsen als het Koepeltje, Scharendijke en Den Osse.

Misschien kunnen we een compromis met China sluiten en 2018 het jaar van de (zee)hond noemen?

Foto: Ester van den Doel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief