Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Lia van der Laan – Eerste duik van 2023

De waarneming van een snotolf lokt Duikreporter Lia van der Laan uit haar winterslaap. Zo’n oranje rakker in combinatie met een zonnetje aan de lucht, maakt een duik in de winter ineens weer aantrekkelijk.

Anders dan voorgaande jaren staat t me steeds meer tegen om het koude water in te gaan tijdens de winterperiode. Het zicht is al weken slecht en de watertemperatuur is laag. Maar naar melding dat de oranje rakker/ snottie weer gezien is wil ik dan wel weer een poging gaan wagen. Vol goede moed en het zonnetje aan de lucht ga ik richting de dijk. Eerst nog even mijn fles vullen bij vulpunt de Deehoeve en wat retour pakketjes afgeven aan de balie binnen. Als ik langs de strandzijde rijdt zie ik wat fanatieke zwemmers verkleumd uit t koude water komen. Brr, daar moet ik even niet aan denken, maar schijnbaar wendt het als je regelmatig gaat. Ik rijdt verder naar de parking en er is verder niemand aanwezig. Alleen even een pakketbezorger met hoge nood. De toiletjes zijn deze winter voor het eerst alle drie blijven staan.

snotolf 4 bds hangc 10-01-23-120347

Ik parkeer en ga even aan de waterkant kijken. Er staat enige wind en het water ziet er redelijk uit. Spullen opbouwen en pak aan. Cam mee en richting het water. Vinnen aan bril op cam klaar en ik ga onder. Ik ga ondiep met een vlot tempo naar daar waar de snotolf de vorige dag gezien was. Met 18 minuten ben ik waar ik moet zijn. Ik speur heel wat touwen en tonnen af en heb het na goed zoeken eigenlijk al opgegeven. Mijn fles is half leeg en het is tijd om terug te gaan. Ik zak af om richting de schuine wand te gaan en dan zie ik nog net in mijn ooghoek wat zwemmen. Jahoor daar is hij. Druk zwemmend en blazend op een stukje schelp wat er hangt en wat hij dus een goede plek voor zijn toekomstige nest zou vinden. Ik maak wat foto’s van verschillende kanten en moet dan toch echt vertrekken naar de kant.

snotolf 1 bds hangc 10-01-23-120347

Toch nog een exemplaar kunnen vinden. De watertemperatuur was nu 3 graden en dat is best frissss. Maar toch uiteindelijk een geslaagde 1e duik van het jaar.

snottie bds 1-01-23-120347

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief