Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Bonaire - algemeen / Nieuws

Zorgen om bouwplan in koraalrif Bonaire

Er zijn grote zorgen over de plannen van de Nederlandse overheid om een los- en overslagplaats voor ruwe stookolie aan te leggen bij Bonaire. De bouw van deze pier zal één van de gezondste koraalriffen van Bonaire onherstelbaar beschadigen.

De zee rond Bonaire is één van de oudste beschermde zeegebieden ter wereld. Hierdoor is het koraal nog in relatief goede staat. Toch zijn er zorgen. Vervuiling en verstoring door menselijke activiteiten, en de invloed van klimaatverandering brengen het voortbestaan van koraalriffen in gevaar.

Nu de Nederlandse overheid en Bonaire naar oplossingen zoeken om de elektriciteitsvoorziening op het eiland te verzekeren, luiden het Wereld Natuur Fonds, STINAPA, Sea Turtle Conservation Bonaire en the Dutch Caribbean Nature Alliance de noodklok. Een structurele oplossing voor de energievoorziening moet echter ook een duurzame oplossing zijn. Daarin moet vooral worden gekeken naar zonne- en windenergie, aldus de organisaties.

Foto: Casper Douma voor het WNF.

Bonaire heeft in het Natuur- en Milieubeleidsplan Caribisch Nederland (NMBP-CN) 2020-2030 vastgelegd dat de druk op het koraal verminderd moet worden zodat de huidige koraalriffen kunnen herstellen. De organisaties willen dat natuurwaarden meegewogen worden in nieuwe infrastructurele ontwikkelingen, ook als hier extra kosten mee gemoeid zijn. Er zijn diverse alternatieven mogelijk om de brandstofvoorziening van Bonaire veilig te stellen.

Gezamenlijk roepen de organisaties de Nederlandse overheid op om de locatie van de huidige plannen te heroverwegen en prioriteit te geven aan het gebruiken van reeds bestaande infrastructuur. Daarnaast vragen zij om meer te investeren in een duurzame energievoorziening voor het eiland.

De plannen staan in schril contrast met de beloofde bescherming van het koraal. In 2019 adopteerden staatssecretarissen Raymond Knops en Tamara van Ark nog een stukje koraalrif. In april 2020 trok minister Carola Schouten nog ruim zeven miljoen euro uit om het koraal op de Cariben te beschermen. In oktober 2020 deed premier Rutte zelfs nog een duit in het zakje op de biodiversiteitstop van de Verenigde Naties. “We werken aan de bescherming van de koraalriffen die zo belangrijk zijn voor de biodiversiteit”, zei hij toen.

Bron: WNF

4 reacties

  1. Beste Redactie, Wat een geroeptoeter, zon der enige werkelijke substantiele achtergrond toch weer. Ik kom sinds 1978 op Bonaire, duiken met Tom van ’t Hof, Park manager van het OW Park Bonaire. 1984, duiken met mijn buddy Arnoud en Andree Nahr, diewij eveneens nog van Duikteam Manta kennnen) op o.a. het Bopec wrak ( de Maria Bahn). 2013 weer duiken onder de vleugels van Andree Nahr. En zo hoor je nog eens wat. Bonaire heeft (toen al)10 windmolens die in 50 % van de stroomvoorziening van Bonaire voorzien. Jammer maar helaas, de stroomrekening voor de Bonairianen moet daarom met 100% (jazeker, honderd!). Dat kan niet uit en dus betalen wij als Nederlandse belastingbetaler Het verschil bij!!! Internet leert dat benzine, kero (jet A) en diesel sowieso van Curoil uit Curacao komen) dus……….Als je de failliete Bopec niet kunt gebruiken dan moet je wat toch?

    REAGEREN
  2. Er staan al een aantal, Jetty’s op Bonaire; 1 bij Karels’ Bar, 2 de jetty voor de Cruiseschepen, 3 de zoutpier ( die duikers zo prachtig vinden). En dan maar weer roeptoeteren…… roeptoeteren, roeptoeteren……
    En voorbijgaan aan de flamingo’s die zich te pletter vliegen tegen de draaiende windmolens. De koenoek vernietigen, de habitat van de iguana’s, door er zonnepanelen te plaatsen. ik vind dit stuk beneden alle peil. Niet de gehele habitat maar de zeehabitat!. En zo bijzonder is Bonaire niet als ik het vergelijk met klein Curacao (links-) en de Islas Aves, Venezuela (rechts van Bonaire), die zijn vele malen mooier en minder, veel minder belast door duikers. Maar ja wie ben ik…. een duiker die al wat langer duikt! Misschien is dat ook wat waard.

    REAGEREN
    • Wij roeptoeteren nog even door… Misschien is het zinnig voor je om contact op te nemen met het WNF (de bron van het bericht) en je expertise op dit vlak aan te bieden.

      REAGEREN
  3. Tut, tut, tut………….

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief