Zoetwaterschildpad op 4 kilometer hoogte
Wetenschappers hebben een fossiel van een zoetwaterschildpad aangetroffen op bijna 4 kilometer hoogte in het Andesgebergte in Bolivia. Het gaat om een bijna twee meter lange schildpad die 13 miljoen jaar geleden leefde en verwant is aan de soorten die nu op de Galapagoseilanden voorkomen.
De vondst van het zeedier wijst erop dat het Andesgebergte veel minder vroeg is ontstaan dan tot nu toe werd aangenomen. Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of South American Earth Sciences.
Wandeling
Paleontoloog Darin Croft ontdekte het fossiel bij toeval tijdens een wandeling op Altiplano, een bergplateau halverwege het Andesgebergte op ongeveer 3,75 kilometer hoogte. De wetenschapper stuitte op de oeroude schildpad toen hij een bocht miste op een slecht begaanbaar pad. Toen hij een foto van het fossiel opstuurde naar een schildpaddenexpert, bleek dat het ging om een uitgestorven zoetwaterschildpad die waarschijnlijk op slechts 500 meter hoogte leefde.
Klimaat
De vondst van het fossiel wijst erop dat het Andesgebergte tegen het einde van het tijdperk Mioceen (23 tot 5 miljoen jaar geleden) in totaal slechts één kilometer hoog was. Tot nu toe gingen wetenschappers er vanuit dat het gebergte destijds al bijna even hoog was als nu (6,9 kilometer).
Als het Andesgebergte inderdaad pas relatief laat is ontstaan, zou dat betekenen dat het gebergte in het verre verleden een veel minder grote invloed had op de wereldwijde luchtcirculatie en het klimaat dan tot nu toe werd verondersteld.
De ontdekking van het dier kan volgens Croft dan ook invloed hebben op de huidige klimaatmodellen, zo verklaart hij op nieuwssite EurekAlert. “Als we de toekomst willen weergeven in klimaatmodellen, moeten we eerst het verleden in een model vangen en beter begrijpen.”
Bron: NU.nl