Zoek de verschillen: Bargibanti versus Denise | Pygmee-zeepaardjes
Pygmee zeepaardjes behoren tot de meest fascinerende critters in de oceaan. Welke duiker vindt ze niet leuk? Kun jij de Hippocampus Bargibanti en Hippocampus Denise uit elkaar houden?
De twee behoren tot dezelfde familie en beide zijn te vinden in tropische wateren, onder andere in de Filipjinen. Maar qua habitat en gedrag zijn er zeker verschillen tussen de twee soorten zeepaardje.
Bargibanti
Hippocampus bargibanti werd ontdekt in 1969, toen wetenschapper Georges Bargibant onderzoek deed naar gorgonen. Per ongeluk spotte hij het het bargibanti zeepaardje dat zich in het koraal verstopt hield. Dit dwergzeepaardje is groter dan andere pygmee-zeepaardjes. Hij wordt maximaal 2,7 centimeter lang en is dan ook zonder vergrootglas ‘makkelijker’ te vinden!
De barbiganti is roze, of beter gezegd witachtig met roze bobbeltjes op het kleine lijfje. Daarin onderscheidt hij zich van andere pygmee-zeepaardjes. En qua leefomgeving is hij selectief: je vindt hem in één specifieke gorgonensoort, de Muricella paraplectana.
Denise
Ze bestaan waarschijnlijk al langer, maar de Denise zeepaardjes zijn pas echt ontdekt en beschreven in 2003! Ze hebben zichzelf goed schuil weten te houden – wie weet voor hoe lang! Met een gemiddelde ‘grootte’ van slechts 1,5 centimeter is dat ook niet vreemd. Het Denise pygmee-zeepaardje komt voor in verschillende kleuren, van roze tot oranje en zelfs bruin, en is minder kieskeurig qua leefomgeving dan de Bargibanti – op minstens 7 verschillende gorgonensoorten zijn ze aangetroffen. Maar als ze eenmaal ergens zitten, blijven ze daar de rest van hun leven, net als Bargibanti.
Hoe oud de Denise en de Bargibanti kunnen worden, is niet bekend. Het vermoeden bestaat de Denise in het wild mogelijk enkele jaren kan leven, maar dat is afhankelijk van vele factoren.
De populaties pygmee-zeepaardjes zijn de kleinste van alle zeepaardjes. De grootste bedreiging komt van habitatvernietiging en de impact van duikers. Honderden wetenschappers hebben dan ook een ‘gedragscode’ opgesteld.
Pygmees in de Filipijnen
De verschillen qua leefomgevingkomen goed naar voren in de Filipijnen.
Hippocampus Denise vind je onder andere in de wateren in Moalboal, Cebu, terwijl Hippocampus Bargibanti hier juist minder voorkomt. Anderzijds komt de Bargibanti heel veel voor in Anda, Bohol, in tegenstelling tot de Denise. Wil je ze allebei wegstrepen van je bucketlist? Dan is een combinatieverblijf bij de beide Magic Resorts in de Filipijnen een absolute aanrader!