Zeldzame zeeschildpad sterft na stranding
Voor de zesde keer in zestig jaar is er in Nederland een zeer zeldzame Kemps zeeschildpad gestrand. Het dier stierf echter kort nadat hij was gevonden.
Het dier werd door een wandelaar aangetroffen op het strand van Den Helder. Na de stranding werd hij met spoed overgebracht naar de opvang in Diergaarde Blijdorp. De Rotterdamse diergaarde is één van de twee instellingen in Nederland die gevonden schildpadden mogen opvangen. Bij aankomst in Blijdorp hebben artsen het dier onderzocht. De schildpad bleek echter niet meer in staat om zelf te duiken, en heeft de nacht niet overleefd.
Zesde keer
Er zijn vijf eerdere waarnemingen in Nederland van aangespoelde Kemps zeeschildpadden bekend. De eerste was in 1954 in Scharendijke (Zeeland), vervolgens in 1970 Midsland (Terschelling) en in 2007 is er een dier aangespoeld bij IJmuiden.
De eerdere Kemps zeeschildpad die door Blijdorp werd opgevangen was op 21 november 2008 in Westerschouwen (Zeeland) gevonden. Dit dier is later uitgezet in de Golf van Mexico.
Ernstig bedreigd
In 2011 werd een Kemps zeeschildpad aangetroffen op het strand van Monster (Zuid-Holland) en opgevangen door SEA LIFE Scheveningen. Ook deze is naar de Verenigde Staten overgevlogen, om aldaar in zee te worden uitgezet.
Kemps zeeschildpadden staan als ‘ernstig bedreigd’ op de Rode Lijst van Bedreigde Soorten van IUCN. Ze worden sporadisch in Europese wateren waargenomen. Af en toe spoelt er een uit koers geraakt dier aan in Nederland. De Kemps zeeschildpad legt zijn eieren uitsluitend in de Golf van Mexico.
Bron: Ravon